Схемата, по която ЧЕЗ източва парите ни

03 април 2013 в 18:07 7827 20

Сградата на ЧЕЗ в София
Сградата на ЧЕЗ в София

Електроразпределителните дружества са длъжни да възлагат дейности само на oнези свързани с тях дружества, които могат да свършат цялата задача, без да наемат допълнително подизпълнители. Това коментира пред OFFNеws бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков по повод днешния доклад на прокуратурата за започващите разследвания за злоупотреби в енергетиката.

Едно от досъдебните производства касае практиката на ЧЕЗ, която управлява електроразпределителната мрежа на цяла Западна България, да възлага дейности без обществени поръчки на свързани с нея компании. Прокуратурата е установила 143 такива договора без публичен търг, някои от които са на стойност стотици милиони лева. При тях двете енергийни дружества "ЧЕЗ Разпределение България" и "ЧЕЗ Електро България" са сключвали договор директно със "сестринската" компания "ЧЕЗ България" без обществена поръчка.

Така държавното обвинение повтори констатациите от февруарския доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за дейността на трите електроразпределителни дружества.

От 2011 г. ЕРП-тата са длъжни, когато се договарят със свързана с тях компания за изпълнение на услуги или доставки, да избират компания, която има капацитет да изпълни 100% от дейностите. Това е станало по настояване на министерството.

„Надзорът на ЧЕЗ взе решение, и то бе отразено в протокол от заседанието му, че тези правила ще влязат и като допълнения в договорите със свързаните дружествата“, каза Трайков. Целта, обясни той, е била да се скъси веригата на изпълнителите, за да се ограничат разходите, които след това могат да се калкулират в цената на електроенергията (енергийният регулатор решава дали да признае разходите на ЕРП-тата и да ги включи в цената на продавания от тях ток). Трайков заяви обаче, че не е известно дали ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-про“ са спазвали това условие в последните 2 години.

За неразпределените печалби

Друго разследване, което прокуратурата започва, е свързано с факта, че държавата не е прибрала дивидентите си от реализираните печалби в “ЧЕЗ Разпределение” и “ЧЕЗ България”. По информация на прокурорите държавата не е прибрала 33% дивиденти от общо 593 млн. лв. печалба на дружеството през годините.

„Всъщност след приватизацията дивиденти в ЧЕЗ бяха разпределени само един път – през 2010 г. Тогава държавата получи 40 милиона лева от печалбата, а съответно мажоритарният собственик, който държи 2/3 – 80 милиона лева“, посочи Трайчо Трайков. „И тогава тези 80 милиона лева, разбира се, отидоха в Чехия“, добави той.

Неразпределянето на дивидентите не е нарушение, подчерта бившият министър. „Когато не се разпределят, те се реинвестират в мрежата“, посочи той. Решенията как да се процедира с печалбата се взимат на общото събрание на акционерите и там надделява мнението на мажоритарния собственик (чешката държавна компания „ЧЕЗ“).

По думите на Трайков би било нарушение обаче, ако представителите на държавата в двете български дружества „ЧЕЗ“ не са поискали разпределянето на печалбата. „Има специално постановление на Министерски съвет, което задължава представителите на държавата в дружествата с държавно участие да искат разпределение на дивидента“, обясни той. Така или иначе обаче мажоритарният собственик има възможност да отхвърли искането.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!