БСП: Още 130 ВЕИ-та ще ударят по джоба на българина

Елица Мартинова 08 април 2013 в 15:17 2847 4

Явор Куюмджиев, Снимка: БГНЕС, Архив
Явор Куюмджиев, Снимка: БГНЕС, Архив

За опасност от задълбочаване на кризата в енергетиката предупредиха от БСП. Според Явор Куюмджиев от левицата съвсем скоро ще бъдат пуснати нови 130 ВЕИ-централи, които допълнително ще бръкнат в джоба на българина чрез участието си в енергийния микс.

„Още през 2010-2011 г. предупреждавахме за абсурда, който ще предизвика в енергетиката включването на нови и нови фотоволтаици. Само за две години ГЕРБ позволиха да се включат в енергийния микс над 1000 мегавата електроенергия от тези централи“, коментира бившият зам.-министър по енергетиката Явор Куюмджиев.

Той се позова на писмо, изпратено от бившия енергиен министър Делян Добрев до Дирекцията за национален строителен контрол през 2012 г. Според Куюмджиев на базата на това писмо ДНСК отказва разрешения на над 130 фотоволтаични инсталации.

„Тези отмени в момента падат в съдилищата в страната и в най-скоро време те предстои да бъдат включени“, уточни Куюмджиев. По думите му с цитираното писмо ГЕРБ косвено са признали провала си в енергийния сектор.

„Когато бъдат включени още нови мощности от фотоволтаичните централи, сме заплашени от тотален срив в енергетиката. Държавата е задължена да изкупува на 100 % електроенергията от ВЕИ. От енергийния микс ще бъде изключен евтиният ток, цените ще бъдат повишени още повече. Катастрофата е неизбежна. Тази бомба е заложена от правителството на Иван Костов, но вината на ГЕРБ е, че за почти четири години не направиха нищо по този въпрос“, поясни Куюмджиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!