БСП: Още 130 ВЕИ-та ще ударят по джоба на българина

Последна промяна на 08 април 2013 в 15:17 2334 4

Явор Куюмджиев, Снимка: БГНЕС, Архив
Явор Куюмджиев, Снимка: БГНЕС, Архив

За опасност от задълбочаване на кризата в енергетиката предупредиха от БСП. Според Явор Куюмджиев от левицата съвсем скоро ще бъдат пуснати нови 130 ВЕИ-централи, които допълнително ще бръкнат в джоба на българина чрез участието си в енергийния микс.

„Още през 2010-2011 г. предупреждавахме за абсурда, който ще предизвика в енергетиката включването на нови и нови фотоволтаици. Само за две години ГЕРБ позволиха да се включат в енергийния микс над 1000 мегавата електроенергия от тези централи“, коментира бившият зам.-министър по енергетиката Явор Куюмджиев.

Той се позова на писмо, изпратено от бившия енергиен министър Делян Добрев до Дирекцията за национален строителен контрол през 2012 г. Според Куюмджиев на базата на това писмо ДНСК отказва разрешения на над 130 фотоволтаични инсталации.

„Тези отмени в момента падат в съдилищата в страната и в най-скоро време те предстои да бъдат включени“, уточни Куюмджиев. По думите му с цитираното писмо ГЕРБ косвено са признали провала си в енергийния сектор.

„Когато бъдат включени още нови мощности от фотоволтаичните централи, сме заплашени от тотален срив в енергетиката. Държавата е задължена да изкупува на 100 % електроенергията от ВЕИ. От енергийния микс ще бъде изключен евтиният ток, цените ще бъдат повишени още повече. Катастрофата е неизбежна. Тази бомба е заложена от правителството на Иван Костов, но вината на ГЕРБ е, че за почти четири години не направиха нищо по този въпрос“, поясни Куюмджиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.04 2013 в 22:55

Това ми напомня за едно дете което нацапа си гащите, събу ги и почна да вика: "Не съм аз!"

08.04 2013 в 20:40

Че Иван Костов заедно със своето правителство и със своя парамент има вина за много неща, е вярно. Но мошениците от БСП, НДСВ, ГЕРБ, ДБГ, Атака и други подобни го обвиняват за всичко, за което са виновни фактически самите те.
В случая виновно е управлението на онази политическа партия, която която е създала съответния закон, дала е окончателното разрешение или е подписала окончателния договор. А това са НДСВ, БСП, ГЕРБ, ДПС и някои от баш най-агите на ДБГ. Такива, като Меглена Кунева-Пръмова и Даниел Вълчев например. И само те.
Така че вместо да дрънкат празни приказки, нека публикуват от кого и кога е създаден и подписан законът, последното заангажиращо държавата разрешение или окончателния договор. Без такива доказателства нямаме никакво основание да вярваме на технити нагли и арогантни лъжи.

08.04 2013 в 16:29

Ей, пак Костов ви е виновен...Има-няма 12 години не е на власт, ама Костов ви е виновен за ВЕИ- тата. Сигурно той е приел закона, а не вие.По мръсна пасмина от бивши комунисти, независимо дали се наричат социалисти ли гербаджии, няма.

08.04 2013 в 15:43

Да натикаме 10-на ветрегенератора в задника на Делян Добрев.