Райков: Режим на тока няма да има

05 април 2013 в 15:52 1300 0

Служебният премиер Марин Райков. Снимка: БГНЕС
Служебният премиер Марин Райков. Снимка: БГНЕС

Няма да се стигне до режим на тока, в България има огромно свръхпроизводство на електроенергия. Това каза пред журналисти премиерът Марин Райков, който е на посещение във Варна.

Заради свръхпроизводството на ток вчера се наложи спирането на  вятърните и фотоволтаични електроцентрали в страната, за да бъде избегнат срив в мрежата. 

В момента частично се намалява производството от АЕЦ „Козлодуй” и това ще позволи да бъдат източени язовирите и да бъде въведена по-евтина енергия в микса, обясни в петък премиерът. Райков заяви още, че няма основание за "апокалиптични притеснения".

"Започнала е една безмилостна проверка на цялостната верига на ценообразуване в енергетиката, чийто резултати обаче ще отнемат известно време", каза той. С подкрепата на партньори от Европа се търси начин за възстановяване на равновесието в системата, коментира още премиерът. 

Заради спирането на Водноелектрическите централи (ВЕЦ) вчера стана ясно, че 8 от 10 язовира могат да прелеят. В петък стана ясно, че язовирите на територията на Смолянска област са под постоянно наблюдение и към момента няма опасност от преливане. Язовирите от каскадата "Доспат - Въча" са пълни на 95 %, но това е нормално за този сезон от годината. Обемите им са в границите на експлоатационните норми и опасност за населението няма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови