Брюксел разследва БЕХ за злоупотреба с монопол

05 юли 2013 в 15:34 1895 1

Димитър Гогов. Снимка: БГНЕС (архив)
Димитър Гогов. Снимка: БГНЕС (архив)

Европейската комисия образува официално производство, за да разследва дали Българския енергиен холдинг и дъщерните му дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" злоупотребяват с господстващото си положение на пазара и препятстват достъпа нна свои конкуренти до газовата инфраструктура в България. Такова блокиране на конкуренцията би било нарушение на антитръстовите правила на ЕС.

Откриването на процедурата не предрешава изхода от разследването, подчертаха от представителството на Еврокомисията в София. Комисията е обезпокоена, че историческият оператор в българската енергетика БЕХ и неговите дъщерни дружества – общественият доставчик на газ и операторът на газопреносната мрежа и газохранилищата, вероятно злоупотребяват с господстващото си положение на пазарите на природен газ в България.

ЕК разполага с информация, че „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ открито или негласно отказват или забавят достъпа на трети страни до газовата мрежа и хранилищата. Освен това, има данни, че двете държавни компании дружества пречат на конкурентите да получат достъп до главния газопровод за внос, запазвайки капацитет, който редовно остава неизползван, без да го пускат на пазара. Без достъп до тази инфраструктура никое дружество не може да се конкурира с "Булгаргаз" на българските пазари за доставки на газ, посочват от Комисията.

ЕК вече е уведомила БЕХ, "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз", както и българския орган за защита на конкуренцията, че е образувала производство по случая. Не е известно колко ще трае разследването, тъй като няма регламентиран срок за тези производства. Ако разследването потвърди, че България нарушава антимонополното законодателство на Европейския съюз, държавата ще бъде задължена в определен срок да отстрани нередностите. Ако това не се случи, Брюксел ще заведе дело срещу България в Съда на европейските общности в Люксембург, което може да завърши с глоба за страната.

Подобна процедура срещу БЕХ Брюксел откри и в края на миналата година, по аналогичен проблем с пазара на електроенергия на едро в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки