Стойнев защити скандалния шеф на енергетиката, бил специалист

Елица Мартинова 02 юли 2013 в 08:46 3783 9

Драгомир Стойнев. Снимка: БГНЕС
Драгомир Стойнев. Снимка: БГНЕС

Новият член в борда на Българския енергиен холдинг Георги Христозов, който бе назначен на 26 юни, ще остане на поста си, макар че бе уличен, че 3 години е чел незаконно класифицирана информация. Това заяви пред БНТ енергийният министър Драгомир Стойнев.

Той аргументира решението си с това, че Христозов е специалист.

„Вече няма да има политически назначения в сферата на енергетиката. Хора, които никога не са били в енергетиката, да заемат определени длъжности – това няма да стане. Вече няма да има калинки“, категоричен бе Стойнев.

На въпроса на водещия защо за член на БЕХ е назначена компрометирана личност като Христозов, енергийният министър обясни „търсим специалисти“.

Стойнев все пак не изключи, че може да се наложи да отстрани Георги Христозов, но посочи, че съдбата му зависи „от хората, от които зависи достъпът до класифицирана информация“.

Министърът отново изтъкна, че промените в Закона за енергетиката, които парламентът гласува миналата седмица, са жизненоважни за обществото. Той призова дори ГЕРБ да подкрепят закона. По думите му измененията са прецедент в българската история, защото досега в страната никога не е имало условия за намаляване на цената на тока.

Стойнев изтъкна, че протестита показват, че кабинетът е на прав път и засяга интересите на енергийната мафия.

„Хора спонсорират протестите, за да не се случат реформите в енергетиката. Неслучайно има толкова много видни бизнесмени, които се виждат по телевизията. Хора от служебното правителств“, заизрежда енергийният министър. Веднага след изказването си той се извини за думата „спонсорират“ и я поправи със „стимулират“.

Стойнев се зарече, че оттук нататък ситуацията в енергетиката ще се промени и секторът ще се изчисти от корупция.

„Далаверите в енергетиката приключиха. Ако намерите далавера, ще си подам оставката“, каза Стойнев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!