Горанов пак обвини майките, които гледат децата си до 2 г.

Нели Чолашка 28 октомври 2012 в 20:18 6092 24

Владислав Горанов, зам.-министър на финансите. Снимка: БГНЕС
Владислав Горанов, зам.-министър на финансите. Снимка: БГНЕС

Заместникът на финансовия министър Симеон Дянков - Владислав Горанов, за пореден път обяви, че гледането на дете до 2-годишна възраст се е превърнало в "професия майка" пред bTV.

Той обвини майките, че са превърнали гледането на бебета до 2-годишна възраст в професия още преди две седмици, след като бяха организирани протести на майки срещу намерението на управляващите да замразят за пета поредна година обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години на 240 лв.

Горанов отново не спомена за липсата на места в яслите, където майките биха могли да дадат децата си, за да се върнат на работа.

ГЕРБ отвърза обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години от минималната работна заплата и то би трябвало да е 310 лв. от януари следващата година, ако беше останало вързано с минималната заплата. То обаче остава 240 лв.

"В България се наблюдава тенденцията „професия майка”, има много такива примери, няколко стотин хиляди. Това е недопустимо предвид условията в системата - едни от най-дългите срокове за майчинство от 410 дни, както и цяла година получаване на доходи в размер на 90% от заплатата", обяви Горанов.

По думите му активният родител е важният и държавата не трябва да отглежда децата на хората, а да им създаде условия да се върнат по-бързо на пазара на труда. Това щяло да бъде по-благоприятно както за родителите, така и за икономиката на страната.

„ГЕРБ предпази държавата от фалита, към който я бяха насочили. Затова данъкът върху лихвите дойде като необходимост – за по-коректно прилагане на плоския данък, да се намери решение на големия ресурс за пенсии”, включи в защитата на десятъка върху лихвите заместникът Дянков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!