Борисов: Мечката е сигурно, че ако те гони, ще те хване

Вероника Шербанова 16 ноември 2012 в 12:44 2385 5

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

„Мечката е сигурно, че ако те гони, ще те хване. Спасение от мечката няма“. Така премиерът Бойко Борисов коментира предложението на земеделския министър Мирослав Найденов за забрана за ловуване на кафява мечка на територията на България.

Аз ще гласувам „за” приемането на тази точка, но все пак много внимателни бъдете, бдителни с тези проблемни животни. Хората там си живеят и ако трябва да избираш между мечка и човек, все пак… Дори не става въпрос за избор. Въпросът е как да съхраним максимално, допълни премиерът.

По думите на Борисов в България никога не е имало толкова мечки, „такава хубава популация“.

Трябва да имате система, след като ги забраняваме по този начин, където има нападнати животни, система - веднага да бъдат платени на хората и най-вече да им се осигури веднага спокойствие с отстрела на това животно, защото то като напада крава или овца, ако свари и сам човек ще го нападне и него, каза още Борисов.

Земеделският министър уточни, че след негово разрешение мечки все пак могат да се отстрелват при нужда. Министърът на околната среда и водите Нона Караджова пък увери, че системата е много добра - „обезщетения се изплащат от много години, а сега дори за два-три дни“, премиерът заяви:

Аз я аплодирам, защото много обичам животните, това нашите гори да са пълни с мечки, вълци, лисици, елени, сърни, глигани – това е прекрасно, това е жива природа. Все пак и за хората да се внимава в тези високопланински места и за техния поминък, защото за тях овчицата или агнето или кравичката не е по-малоценна отколкото за нас мечката. Намерете разумния баланс и сигурност най-вече на самите хора, защото това е много важно. От мечка скриване няма, нито можеш на високо да се качиш, нито да избягаш, тя се движи с 56-57 км в час.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови