Бойко плаши с уволнение при намеса в църковните дела

14 ноември 2012 в 13:54 1966 2

Бойко Борисов с последно предупреждение към шефа на дирекцията по вероизповедания. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов с последно предупреждение към шефа на дирекцията по вероизповедания. Снимка: БГНЕС

"Изборът на патриарх си е работа на църквата. Днес съм извикал Велинов на дирекцията за вероизповедания и категорично съм му казал, че една дума, свързана с избора на патриарх на България, ще му коства позицията", обяви днес премиерът Бойко Борисов.

"Комунистите години наред са се месили в църквата, доведоха я дотам, че 2/3 от влaдиците са агенти на бившата Държавна сигурност. Нашето правителство не прави така", уточни Борисов.

По думите му това правителство строи манастири и ги ремонтира за много милиони.

 "Ние нито имаме кандидат, нито подкрепяме, нито искаме по какъвто и да е начин да бъдем въвлечени в този избор. Затова съм го предупредил пред всички министри днес, както и колегите си – това е тема на църквата", повтори премиерът. 

Той напомни на владиците, че всички вярващи ги гледа и ги посъветва да си направят избора така, че утре същият този народ да застава и "да им целува ръка, да целува кръста, който носят и да има доверие в тях”.

Малко по-рано и шефът на дирекция "Вероизповедания" Емил Велинов обяви, че Борисов категорично забранил намеса в църковните дела. Той го извикал пред всички министри и го предупредил да не се меси.

По думите му твърдението, че държавата се намесва в във вътрешно-организационния живот на църквата е инсинуация. 

"Аз категорично заявих почти преди седмица, че държавата по никакъв начин няма да вземе отношение и няма да се меси в този проблем, който сега стои за решаване пред Светия Синод на Българската православна църква", обяви Велинов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!