Рожен взема пари, за да бди над планетата

14 ноември 2012 в 13:08 2933 4

Бойко и звездичките. Снимка:БГНЕС
Бойко и звездичките. Снимка:БГНЕС

Обсерваторията в Рожен ще получи общо 270 000 лв. от министерствата на околната среда и на земеделието. Това обяви премиерът Бойко Борисов след среща с директора на Института по астрономия на БАН с обсерватория доц. д-р Таню Бонев.

Обсерваторията в Рожен, която предупреди, че ще бъде принудена да затвори, ако спешно не бъде финансирана, ще получи 120 000 лева от агроминистерството и 150 000 лева от екоминистерството по два научни проекта.

“Два договора подписваме днес и така, както сме казали и повтарям – БАН си има свой бюджет и той трябва да се грижи за своите институти, но след като са я докарали дотук, два допълнителни договора – възлагаме им работа, за да могат да си изкарат парите”, каза Борисов. Същината на двата проекта бе обвита в словесна мъглявина от премиера - „това, което ще правите, е да наблюдавате и влиянието и върху горите, околната среда“. 

Гледайте по-внимателно звездите 

“Дейностите, които ще извършваме през следващите месеци, ще ни отклонят от тези, които са пряко свързани с астрономията и можем да пропуснем някой астероид, който след десетина години ще удари земята”, заяви пред журналисти директорът на обсерваторията. При тези думи Борисов го репликира „това ли трябваше да кажеш сега – гледайте го”. Заради допълнителните дейности, с които ще се натоварят, за да получат финансиране, астрономите може да пропуснат „и някоя избухваща звезда“, каза още Бонев. „Гледайте по-внимателно“, контрира го пак Борисов.

На пост за всяка звездичка, за всеки астероид

 „Единият договор е подписан, днес ще получите парите, за да си платите заплатите, режийните и тока, а с другите решавате съответно и данъчната си дейност. В същото време - министърът на образованието, ако имате необходимост от още пари, за да не изпуснем някой астероид или някой взрив за след десет години, сме готови да ви дадем целево от Министерство на образованието веднага пари, за да не изпуснем никакъв взрив на звезда при ядрения й синтез. Така че - направете ми сметка допълнително колко ще ви отклони вниманието това, че ще се занимавате с тези два проекта и толкова пари ще ви дам допълнително през образованието, за да не пропуснем никоя звездичка в планетата, да сме на бойния си пост – нито астеороид, нито звездичка. 10 000 – 20 000 – 30 000 допълнително, колкото трябват целево, ще ви ги дам, за да не пропуснем нещо в небето”, каза Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!