Борисов летял с Ми-8, за да получи телето Бойка

Последна промяна на 09 юли 2013 в 16:42 4960 10

Венцислав Лаков, шеф на анкетната комисия за
Венцислав Лаков, шеф на анкетната комисия за "Авиоотряд 28". Снимка: Сергей Антонов

Бившият премиер Бойко Борисов е летял на 25 ноември 2010 г.  с хеликоптер Ми-8  от София до ломското село Добри дол, където е  кравекомплекса на бизнесмена Димитър Зоров, за да получи като дар телето Бойка.

Това съобщи на днешното заседание на комисията за проверка на полетите на "Авиоотряд 28" нейният председател Венцислав Лаков.

Борисов дори не взел със себе си телето, а го оставил на дъщерята на Зоров за отглеждане. 5 дни по-късно - на 30 ноември, постъпва искане от Мариана Зорова да бъде ползван отново хеликоптер на авиоотряда, за да бъде превозен еврокомисаря по земеделието за нуждите на фирма "Алексиев 2002", а бившият премиер е разрешил.

Бойко Борисов не се яви днес на изслушване пред временната парламентарна комисия за "Авиоотряд 28". 

Според председателя на комисията Венцислав Лаков от "Атака" по този начин Борисов е нарушил Конституцията и правилника за дейността на Народното събрание.

„Поканата към г-н Борисов беше надлежно изпратена чрез парламентарната група на ГЕРБ. Ако отново не се яви, ще трябва да отправим питане към МВР да установим адреса и да установим как може да бъде поканен той”, уточни Лаков.

По думите му за Бойко Борисов летището Безмер е било нещо като Франкфурт или Хийтроу на българска почва (най-големите и натоварени летища в Европа).

"Има и интересни часови рекорди. На 22 септември 2011 г. самолет Фалкон е излетял в 4 ч. през нощта, в 4.45 ч. е кацнал в Безмер, а на другата сутрин в 8.30 ч. е излетял за София и в 9.20 ч. е кацнал там .

Този нощен полет струва 2301 лева, което е сумата само за горивото, уточни Лаков. Има интересни зависимости – най-натоварен се оказва месец август, през който "Авиоотряд 28" се използвал като авиотакси от София до Варна", даде още примери председателят на анкетната комисия.

Друга любопитна дестинация бела полет от 1 октомври 2010 г. от София до Варна с цел премиерът да разгледа добивна платформа на Галата.

Продължаваме да нямаме данни за пасажерите превозвани на борда на "Авиоотряд 28", отчете Лаков.

Нямаме достъп до тези документи, защото са в градска прокуратура, отговори му Атанас Балджиев, и.д. генерален директор на авиоотряда.

Лаков опроверга твърденията на представители на ГЕРБ, че по времето на кабинета "Станишев" полетите с "Авиоотряд 28" са били повече от тези на Бойко Борисов.

За периода, когато премиер е бил Сергей Станишев, „Авиоотряд 28” е извършил 1512 полета, а по времето на управлението на Бойко Борисов - полетите са 1789, отчете депутатът от "Атака".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.07 2013 в 09:35

То да го беха разменили с телето Бойка никой немаше да забележи. Туриш му вратовръзка, качиш го на хеликоптера па му връчи една ножица в копитцето да реже ленти. Ма сам си го направи милиционера прост.... що ли му требваше да се бута у политиката?

09.07 2013 в 21:28

Boko razhojda s helikopter i propagandnoto tele i srabska parjasnica Spaska Mitrova ot Gevgelija!

09.07 2013 в 21:05

Сашко, тук не става дума за двойни стандарти. Те са друга тема. ТУК въпроса е - защо Борисов си е позволил тези своеволия - а НЕ дали всички са маскари.... Или викаш -те всички са го правили, значи може и е нормално??

09.07 2013 в 19:54

БРАВО НА БАЙКО-БАЙ ХОЯ.
http://youtu.be/0t2hEcleuTI

09.07 2013 в 19:40

Професоре, въпросът се повдигна от колегата като упрек за "двойни стандарти" от страна на Лаков. Бих допълнил и Белене и Мариците 1 и 3 уважаеми господине! И работата на Кунева във връзка със затварянето на реакторите на Козлодуй.

09.07 2013 в 19:29

бе темата не е за аец а за тиквоча много подозрително тука мнозинството протестиращи се смълчават и почват да въртят очи като стане дума за герб и вожда ето това ме смущава май ще излезе че сичкото протести е само да върне на власт боко и цвъки

09.07 2013 в 18:38

Сашко, тъп ли си или това ти набиват в главата от централата на "партията- майка- кърмилница". Какво ти пречи румънската АЕЦ? И Турция ще строи. Който има нужда от ток си произвежда. Как ви ги обясняват нещата- България монополист на АЕЦ-овете на Балканите, никой друг няма право да строи такава централа, ние произвеждаме безмерни количества "евтин " ток, продаваме го на каквато си искаме цена и...пей сърДце. Ти, Сашенце, плащаш ток по 4ст. Кв, а държавата печели ли, печели и ти си живееш като арабски ...х (сбърках многоточието!). Събудисебе! И токът, който произвеждаме в момента ни е в повече, и затова ни е скъп.

09.07 2013 в 17:38

Да, саботираха го 23 години, но сега нямаше да има румънски АЕЦ и американски ТЕЦ