Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Борисов летял с Ми-8, за да получи телето Бойка

09 юли 2013 в 16:42 6045 10

Венцислав Лаков, шеф на анкетната комисия за
Венцислав Лаков, шеф на анкетната комисия за "Авиоотряд 28". Снимка: Сергей Антонов

Бившият премиер Бойко Борисов е летял на 25 ноември 2010 г.  с хеликоптер Ми-8  от София до ломското село Добри дол, където е  кравекомплекса на бизнесмена Димитър Зоров, за да получи като дар телето Бойка.

Това съобщи на днешното заседание на комисията за проверка на полетите на "Авиоотряд 28" нейният председател Венцислав Лаков.

Борисов дори не взел със себе си телето, а го оставил на дъщерята на Зоров за отглеждане. 5 дни по-късно - на 30 ноември, постъпва искане от Мариана Зорова да бъде ползван отново хеликоптер на авиоотряда, за да бъде превозен еврокомисаря по земеделието за нуждите на фирма "Алексиев 2002", а бившият премиер е разрешил.

Бойко Борисов не се яви днес на изслушване пред временната парламентарна комисия за "Авиоотряд 28". 

Според председателя на комисията Венцислав Лаков от "Атака" по този начин Борисов е нарушил Конституцията и правилника за дейността на Народното събрание.

„Поканата към г-н Борисов беше надлежно изпратена чрез парламентарната група на ГЕРБ. Ако отново не се яви, ще трябва да отправим питане към МВР да установим адреса и да установим как може да бъде поканен той”, уточни Лаков.

По думите му за Бойко Борисов летището Безмер е било нещо като Франкфурт или Хийтроу на българска почва (най-големите и натоварени летища в Европа).

"Има и интересни часови рекорди. На 22 септември 2011 г. самолет Фалкон е излетял в 4 ч. през нощта, в 4.45 ч. е кацнал в Безмер, а на другата сутрин в 8.30 ч. е излетял за София и в 9.20 ч. е кацнал там .

Този нощен полет струва 2301 лева, което е сумата само за горивото, уточни Лаков. Има интересни зависимости – най-натоварен се оказва месец август, през който "Авиоотряд 28" се използвал като авиотакси от София до Варна", даде още примери председателят на анкетната комисия.

Друга любопитна дестинация бела полет от 1 октомври 2010 г. от София до Варна с цел премиерът да разгледа добивна платформа на Галата.

Продължаваме да нямаме данни за пасажерите превозвани на борда на "Авиоотряд 28", отчете Лаков.

Нямаме достъп до тези документи, защото са в градска прокуратура, отговори му Атанас Балджиев, и.д. генерален директор на авиоотряда.

Лаков опроверга твърденията на представители на ГЕРБ, че по времето на кабинета "Станишев" полетите с "Авиоотряд 28" са били повече от тези на Бойко Борисов.

За периода, когато премиер е бил Сергей Станишев, „Авиоотряд 28” е извършил 1512 полета, а по времето на управлението на Бойко Борисов - полетите са 1789, отчете депутатът от "Атака".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!