Джон Траволта и Арнолд Шварценегер също летели с Авиоотряд 28

Последна промяна на 02 юли 2013 в 15:40 2098 9

Арнолд Шварценегер и Бойко Борисов, Снимка: БГНЕС, Архив
Арнолд Шварценегер и Бойко Борисов, Снимка: БГНЕС, Архив

Сред звездите, които са използвали услугите на правителствения Авиоотряд 28, са холивудските легенди Арнолд Шварценегер и Джон Траволта.

Това обяви депутатът на "Атака" Венцислав Лаков, който оглавява Комисията, разследваща дейността на Авиоотряд 28.

Искане за специален полет, който да превози двете звезди, било изпратено лично от тогавашния министър на културата Вежди Рашидов. В мотивацията си той посочил, че "звезди от ранга на Джон Траволта и Арнолд ШварценегЪр ще допринесат за популяризирането на страната ни". Любопитен факт е, че в мотивацията на Рашидов името на австрийския киноактьор наистина изписано "ШварценегЪр".

Холивудските звезди били превозени до планински местности у нас, където снимаха сцени от филма "Непобедимите". Снимачният екип снима в Деветашката пещера, заради което по-късно Върховния административен съд (ВАС) се произнесе, че снимките са били незаконни, тъй като пещерата е част от екомрежата Натура 2000. 

Тодор Батков водил руски бизнесмени на лов с Авиоотряд 28

Един от нерегламентираните полети, извършен от Авиоотряд 28, е по поръчка на адвокатствко дружество "Батков С-ие", което е собственост на Тодор Батков. В мотивацията си дружеството е посочило, че иска да превози ловна дружинка от видни бизнесмени.

Данните бяха оповестени в Доклада за резултатите от проверката на Авиоотряд 28, извършена от Инспектората на Министерски съвет. Справката е за дейността на деужеството в периода между май 2011 г. и май 2013 г.

Заявката от "Батков С-ие" е изпратена до генералния директор на Авиоотряд 28 на 30 юни 2011 г. В мотивацията си дружеството посочва като мотивация за полета "по повод организиран лов с група от седем видни руски бизнесмени в ДДС "Кормисош".

На база на това поискване тогавашният шеф на Авиоотряд 28 Пенчо Пенев е изготвил доклад до премиера Борисов, с който иска разрешение за полета. В мотивацията обаче Пенев е посочил различни аргументи. Шефът на Авиоотряда е поискал одобрение с обяснението, че "полетът ще подобри способностите на авиоотряда в пресечен терен на непозната местност".   

"Налице е несъответствие на съдържанието на писмото на адвокатското дружество "Батков С-ие" относно предназначението на полета и съдържанието на доклада на генералния директор на Авиоотряд 28 до министър-председателя на България", гласи констатацията на доклада, прочетена от Лиляна Драгиева -шеф на Инспектората към НС.

Червеният депутат Антон Кутев, който е член на Комисията за Авиоотряд 28, Драгиева чия е отговорността в този случай. Тя обаче заяви, че тази преценка не е в правомощията й.

Друга любопитна заявка до Авиоотряда е изпратена от туристическо дружество. То е помолило Пенчев за услугите на правителствените летци, за да откарат туристи до селцето на Дядо Коледа по случай зимните празници.

На заседанието на Комисията бе взето решение да се удължи периодът на работата й с един месец.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.07 2013 в 01:10

Военните изтребители са вид самолети - с ракети и т.н - гонят другите изтребители или бомбандировачите.

Цивилните изтребители са типове като Миков и Болен.
Миков като шеф на МВР успя да окървави софия преди 4 години доколкото си спомня, а Болен слава богу няма тази власт, но пък вече каза че има 4-5 човека за МВР.
Предполагам Чуколов е единия - той отдавна има мераци? http://www.youtube.com/watch?v=yKOgymaKrWg

друга основна разлика е, че на пръв поглед военните изтребители изглеждат по-скъпи но на практика цивилните са тия дето ни е@ат майката ....

02.07 2013 в 21:30

Я разкажи по-подробно за разликата между военните и цивилните изтребители? За другите ти глупости няма да питам, додето не разкажеш и за корупцията на сегашното правителство.

02.07 2013 в 20:07

Тея БСП само простотии явно могат да ръсят. ГЕРБ са направили толкова зулуми, те за некви си 800 хиляди се заяждат. Първо, никои не знае как Станишев преди 4-5 години си е возил задника на ляво надясно, тъй като се разследват доста удобно само последните 4 години. Второ, ултра мега корумпираното сегашно правителство смята да купи изтребители втора ръка от Франция за 1 милиард! Каква е тая наглост? Да казваш, че нямало пари за треперещи старци, които умират от глад, щото било криза, разбираш ли, а в същото време да пръснеш 1 милиард за военни изтребители.
Е така е. Ще си пишат 10% консултантски услуги и са уредени до живот.
Колко ще се накефа като паднат...

02.07 2013 в 17:28

На добра воля ли ще работят нещастниците ОЩЕ един месец или ще получават тлъсти комисионни?

02.07 2013 в 17:20

Да поискаме от 'хамериканите да ги арестуват и да ги държат в ареста няколко месеца (както Гери) докато се опитат на'ще службички да им скалъпят някакво обвинение...

02.07 2013 в 17:12

Бай Ганьо -Б.Борисов намерете разликите...

02.07 2013 в 17:10

А ако не знаете Джон Три Волта сам е пилотирал самолета!

02.07 2013 в 16:56

Разкрития
Бойко летял като Карлсон с „Авиоотряд 28“! 422 пъти за 3 години
„Авиоотряд 28” е използван за...http://daniivanov.blogspot.com/2013/07/blog-post_8364.html

02.07 2013 в 16:45

И ..какво от това?То,верно сме любопитни българите да змаем поне за някои от майтапите,дето са
си правили с нас,ама сме любопитни и за друго!Напр. тоя Пенчо,дето съзнателно е подвел Б.Б.да
вземе сега да плати няколко полета,барем!