Райков се чуди дали да осветли полетите на Борисов

Нели Чолашка 24 април 2013 в 19:02 2685 1

Бойко Борисов и Марин Райков при предаването на властта. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов и Марин Райков при предаването на властта. Снимка: БГНЕС

Служебният премиер Марин Райков поиска още малко време, за да реши дали Министерският съвет да обяви полетите на предшественика му Бойко Борисов с правителствения Авиоотряд 28.

Той трябва да реши дали ще бъде обжалвано решението на Софийския административен съд за отмяна на мълчаливия отказ на кабинета да даде информация за полетите на медиите.

Полетите на Авиотряд 28 предизвикаха интереса на медиите през есента на 2012 г., след като стана ясно, че с правителствения самолет са летял за мач отборът Витоша (Бистрица), в който играе Бойко Борисов, за мач с  Чавдар (Етрополе), който пък е собственост на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров

Кабинетът "Борисов" отказа даде отговор за полетите на Авиотряд 28 на запитвания по закона за достъп до обществената информация.

Мълчаливият отказ беше обжалван от журналист на bTV и миналата седмица съдът се произнесе срещу доводите на Министерския съвет, че данните трябва да се дадат от Авиоотряд 28, а не от кабинета.

Съдът реши, че исканата информация не е насочена срещу националната сигурност и обществения ред и трябва да бъде предоставена на медиите. 

“Чувам силни гласове за това, че едва ли представлява обществен интерес маршрутът на движение на бившия министър-председател. От друга страна имаме конкретно решение. Ще видим, ще преценим и в съответствие с изхода от вътрешната дискусия, ще решим какво да направим по този случай”, коментира днес Райков.

В същото време Райков заяви, че “аз съм на мнение, че трябва да бъде давана определено исканата информация.“ “Това е моят принцип и винаги съм се придържал към него”, посочи той.

 Според него не става дума за предоставяне на информация от гледна точка на разходи, а на конкретни маршрути и лично той има нужда от малко повече време, за да реши какво да се предприеме по въпроса.

 Журналистическият и общественият интерес обаче са насочани по-скоро към полетите на правителствения "Еърбъс" по заявки на частни лица, федерации и други пътешествия, които самолетът е правил на принципа на такси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови