Бойко за Маричков-младши: Не сме против сексуалната идентичност на хората

Нели Чолашка 08 август 2012 в 18:42 1889 1

Премиерът Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

„Ние не сме против сексуалната идентичност на хората“. Така премиерът Бойко Борисов коментира мълчаливия отказ на Ватикана да приеме за посланическата кандидатура на Кирил Маричков-младши.

Докато Борисов е на официално посещение в Лондон в италианската преса излезе информация за "ледени отношения“ между България и Ватикана заради кандидатурата Маричков-младши, която беше отхвърлена заради гей сцена в неговия роман „Пътя на беглеца“ . 

Бойко определи въпроса като "деликатен" и каза, че ще говори с външния министър Николай Младенов по темата.

Борисов обясни още, че "не е готов да води такъв дебат нито с Ватикана, нито на световно ниво, нито даже на българско и отново". Той призна, че не е запознат с детайлите, но обеща въпросът да бъде "отрегулиран".

Не много в час с детайлите беше днес и министърът на културата Вежди Рашидов. Помолен да коментира скандала, докато за пореден път показва археологическите разкопки на спирката на новата линия на метрото пред ЦУМ.

„Всичко може да развали отношенията между две страни. Всички знаете, че войните винаги започват в леглото и участват жени, и договорите се подписват на маса“, коментира Рашидов.

Той уточни, че казва това, защото въ въпроса на журналиста е присъствала думата „война“.

"Аз мисля, че това е въпрос, който е по-абсурден. Между Ватикана и България кой кого да победи?! Това малко въпросът ми звучи дали македонците ще обявят война на Китай и големият проблем е на македонците, че ще ги бият, ще ги бият, но къде ще ги копат, нали това им е големият проблем – нямат територия", дообясни министърът на културата.

И допълни: „Светът е в една динамика, отношенията се развалят, след това идва нова дипломация, отношенията се оправят. Категорично не мога да ви кажа дали ще се развалят отношенията заради книгата на Кирил Маричков“.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови