Бившият шеф на НЗОК: Няма риск за бюджета на Касата

Вероника Шербанова 23 юли 2013 в 11:38 1360 0

Пламен Цеков, бивш управител на НЗОК. Снимка БГНЕС
Пламен Цеков, бивш управител на НЗОК. Снимка БГНЕС

Няма риск за бюджета на Здравната каса. Това заяви пред bTV бившият управител на Касата д-р Пламен Цеков.

Цеков отрече твърденията на новият шеф на НЗОК д-р Румяна Тодорова, според която се очаква дефицитът в бюджета на Касата в края на годината да достигне до 100 млн. лева.

Изпълнението на бюджета на полугодието е 51%. Превишаването е с 25 млн. лева, като това са парите, дадени на болниците, обясни Цеков. По думите му Надзорният съвет на НЗОК вече е уведомен за това.

Според Румяна Тодорова изпълнението на бюджета за болничната помощ до 30 юни е 63,5%. Това не е проблем, тъй като през втората половина на годината по традиция намаляват разходите за болнична помощ. Броят на хоспитализираните от декември до март е много по-по-висок от този между май и септември, посочи Пламен Цеков.

Представените от Тодорова данни за недостига на пари за онколекарства изобщо не е новина, допълни бившият шеф на НЗОК. Знаехме, че ще има недостиг още през февруари, заявявал съм от парламентарната трибуна неведнъж, че разходите за онколекарства нарастват много, каза той.

Няма риск за изпълнението на бюджета на Касата, увери Цеков. В неговата цялост на полугодието то е 51%, въпреки тревожната статистика в някои сектори. В бюджета на НЗОК се финансират много дейности. При едни има преразход, при други – икономия, което не прави бюджета небалансиран, коментира Цеков.

По думите му от парите за ваксини ще останат около 20 млн. лева, които могат да бъдат разпределени към други дейности. В резерва на Касата има 269 млн. лева, които не са пипнати. От миналата година има и 82 млн. лева от преизпълнението на приходната част, които също могат да бъдат използвани, заяви Цеков.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови