Българи в САЩ зоват за международна изолация на кабинета "Орешарски"

OFFNews 17 август 2013 в 17:04 5263 43

ДАНСwithme
ДАНСwithme

Българи, живеещи в САЩ, подеха кампания за сезиране на американските институции с искане за международна изолация на правителството на Пламен Орешарски. Искането на инициативата е незабавна оставка на кабинета и свикване на нови парламентарни избори. Инициативата бе подета тази седмица от българи в Ню Йорк, подкрепящи антиправителствените протести и членуващи във фейсбук групата ДАНСwithme Ню Йорк. 

В групата и другите фейсбук страници на българи в чужбина, подкрепящи протестите, бяха разпространени бланки на писма до четири държавни институции на САЩ – до вицепрезидента Джо Байдън, Държавния департамент (американското министерство на външните работи), Комисията по външни отношения на Сената (горната камара на Американския конгрес) и до Камарата на представителите в Конгреса.

Едно от писмата до Джо Байдън.Вече са изпратени десетки индивидуални писма до четирите институции, личи от снимки, публикувани в социалната мрежа. Сред тях е преподавателят по политически науки в университета Йейл проф. Николай Маринов и десетки българи от Лос Анджелис, Сан Франциско и др.

В писмата се настоява за бойкот и дипломатическа изолация на представителите на българското правителство, окачествено като „заговор, въплъщаващ удобната обвързаност на останките от комунистическото минало и грозното потомство на бившите КГБ служби, трансформирани в „бизнес елит“ от олигарси и организирана престъпност“.

Призивът за изпращането на писмата е публикуван и в рубриката за зрителска журналистика iReport на CNN. Той може да бъде развит като история от новинарския канал, ако събере достатъчно публичност. Веднъж месечно CNN излъчва едноименното предаване за гражданска журналистика, давайки широка трибуна на най-значимите зрителски материали. До момента кампанията е събрала над 4000 харесвания и споделяния в социалните мрежи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!