Извадиха СРС-тата от МВР, данните от тях няма да са секретни

Елица Мартинова 11 юли 2013 в 10:45 2480 6

Цветлин Йовчев, Снимка: БГНЕС
Цветлин Йовчев, Снимка: БГНЕС

Специализирана дирекция „Оперативни технически операции” (СДОТО), която отговаря за употребата на Специални разузнавателни средства, ще бъде извадена от структурата на МВР и минава на директно подчинение на премиера. Това предвиждат промените в Закона за Специалните разузнавателни средства, които депутатите гласуваха днес на второ четене.

Вносител на проекта е лидерът на левицата Сергей Станишев. Измененията влязоха на първо четене в средата на юни.

Новата структура ще се казва Държавна агенция „Технически операции” (ДАТО). Тя ще бъде обособена в самостоятелна държавна агенция към Министерския съвет.

Досега заповедите за употреба на СРС-та се издаваха от вътрешния министър или упълномощено лице. Новият регламент прехвърля правомощията върху председателя на ДАТО или упълномощено от него лице. Председателят се избира от Народното събрание по предложение на премиера, а мандатът му е 4 години. За поста са подходящи хора, които имат българско гражданство, образователна степен “магистър” и най-малко 8 г. юридически стаж или 5-годишен опит в службите за сигурност.

Сред функциите на ДАТО са: употреба на СРС-та; наблюдение, проникване, фотографиране, видеозаписване; психологичен анализ във връзка със събирането на данни за защита на правата и свободите на гражданите; проследяване на лица и обекти; оперативно проучване на лица и обекти; изготвяне на веществени доказателствени средства и др.

Законопроектът предвижда още възстановяване на Националното бюро за независим и действен контрол над цялата дейност по използването и прилагането на СРС-та. Звеното ще има 5-членен състав, включително председател и зам.-председател. Те ще се избират от Народното събрание и ще имат мандат от 5 г.

Друга съществена промяна е, че данните, извлечени чрез употреба на Специални разузнавателни средства, вече няма да са секретни.  Според стария регламент информацията, извлечена чрез СРС-та, се класифицираше като "държавна тайна".

Съществените изменения бяха обсъдени на Правна комисия в сряда. Председателят й Христо Бисеров поясни, че ако тези данни касаят държавната сигурност, те няма да бъдат разсекретявани дори по време на съдебния процес. Преценката за това ще бъде на прокурора по делото.

Държавна тайна обаче ще останат технологиите и механизмите за употребата на СРС-та.

"С промените се въвежда принципа за финансовата обвързаност - за всеки конкретен случай на прилагане на специални разузнавателни средства органът, който ги е поискал, ще трябва бюджетно да ги осигурява.

Министерски съвет до края на годината ще създаде регламент как да се извършват тези плащания", обясни Христо Бисеров (ДПС).

По думите му е много важно възстановяването на бюрото за контрол - пет души, избирани от народното събрание ще контролират заедно с назначена към тя администрация използването на СРС.

Премахва се и текст в Закона за класифицирана информация и вече съдебните дела няма да се гледат при закрити врата заради факта, че са използвани СРС-та като доказателство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови