"Алфа банк" прибира в. "Капитал"

Мая Младенова 30 ноември 2012 в 11:08 8124 4

Иво Прокопиев. Снимка: БГНЕС (архив)
Иво Прокопиев. Снимка: БГНЕС (архив)

Гръцката "Алфа банк" ще придобие седмичника вестник "Капитал" и управляващото го акционерно дружество "Икономедиа", става ясно от публикувано съобщение в Търговския регистър.

Придобиването е в резултат на необслужван кредит на издателската компания към банката в размер на 9 350 000 евро. Неплатените просрочени задължения са за над 431 000 евро. Според документите в регистъра банката е решила да пристъпи към изпълнение на залога.

В момента вестникът е собственост на "Икономедиа", а основен акционер е бизнесменът Иво Прокопиев.

Уведомлението за изпълнение на вземането е било изпратено до компанията на 25 септември.

От документите става ясно, че "Алфа банк" назначава за управител на дружеството Пламен Божинов. 

Вписването на документите в регистъра вече е задействано, но не е приключило.

Предмет на залога е цялото материално и нематериално имущество на дружеството, в т.ч. медиите "Капитал", "Дневник", "Строителство градът", "Хоремаг", "Кариери", "Бакхус", запазените марки на няколко конкурса и мероприятия като "Индекс имоти", "Сграда на годината", "Ресторант на годината", наред с компютри, автомобили, фотоапарати, обзавеждане и пр.

Иво и Галя Прокопиеви не бях открити за коментар.

Около 12 ч в петък на сайта на "Дневник" ръководството на "Икономедиа" пусна свое изявление. Публикуваме го без редакция:

Уважаеми читатели, колеги, партньори и приятели,

Вчера, 29 ноември, научихме заедно с всички останали, които следят публикациите в Търговския регистър, че Алфа банка – клон България, като наш кредитор, е предприела действия за усвояване на обезпечения и назначаване на управител на търговското предприятие на "Икономедиа" АД.

Решението на банката е изненада за нас. Към момента на подаване на иска, "Икономедиа" е изплатила в пълен размер всички дължими суми според договорения погасителен план. В потвърждение на това, към вчерашна дата в Централния кредитен регистър, кредитите ни фигурират като редовни. (Вижте приложеното извлечение.)

Предприели сме необходимите правни действия, за да защитим нормалното функциониране на "Капитал", "Дневник" и останалите ни медии. Предоставили сме на Търговския регистър неоспорими факти за недопустимостта и незаконността на искането на Алфа банка – клон България.

Документ

Молба до Търговския регистър

Изтегляне

Независимо от необоснования акт, сме готови конструктивно, както и досега, да положим всички възможни усилия по търговски начин да разрешим спора с банката.

Като коректен партньор се въздържаме на този етап да разкриваме детайли от отношенията си с "Алфа банка".

Ако се окаже обаче, че зад предприетите действия се крие опит за превземане на "Икономедиа" и подчиняване на редакционната политика на медиите, каквито индикации за съжаление имаме, ще се противопоставим с всички правни и публични средства.

Съвет на директорите на "Икономедиа" АД

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови