Агенти на ДС охраняват затворите и пазят държавната тайна

Последна промяна на 16 януари 2013 в 15:57 4835 5

Затвор. Снимка: Никола Ончев
Затвор. Снимка: Никола Ончев

Четирима действащи служители на Министерството на правосъдието, които отговарят за организацията на охраната в затворите, са били агенти на Държавна сигурност.

Това става ясно от проверката, която Комисията по досиетата направи в Министерството на правосъдието. Проверката е обхванала директорите на агенции, главните секретари, генералните и главните директори и техните заместници, главните директори, директорите, заместник-директорите, началниците на отдели и началниците на сектори. Проверени са 565 лица, като 74-ма не подлежат на проверка.

От публикувания списък с имената на агентите, става ясно, че основна част от тях са отговаряли за организацията на охраната на затворите както по линия на ДС, а така също и в Правосъдното министерство.

Директорът на затвора в Бобов дол Александър Георгиев, който е на поста от 25 април 2012 година е бил щатен сътрудник на ДС в Кюстендил. От 1985 година той е назначен за разузнавач. 

Старши разузнавач, като щатен сътрудник на УБО (сега НСО) от 1982 година е бил Валентин Коларски. В момента той е директор на Главна дирекция "Охрана" , като от 24 март 2003 г. до 10 май 2012 г. е бил началник на отдел в дирекцията.  

Митко Янчев, Началник сектор в Затворническото общежитие "Варна" от 19 март 2012 година, е бил преди това резидент с прякора Караджов в отдел "Затвори" на ДС. Началникът на Главна дирекция "Охрана" до 10 май 2012 година Петър Вълов е бил щатен служител на III управление на ДС, като от 1984 година е назначен за разузнавач.

Бившият шеф на дирекция в Агенцията по вписванията до 2008 година Владимир Макариев, който в момента е директор на дирекция „Информационни технологии” в транспортното министерство, се е подвизавал с като агент Тервел в III управление на ДС.

Бившият шеф на затворническите общежития в Кремиковци и Казичене - Милети Орешарски, брат на бившия финансов министър Пламен Орешарски, е сътрудничил на ДС от 1986 година като резидент. Той работи в системата на затворите от 1990 г.

Комисията по досиетата е проверила и работещите в Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). От резултатите става ясно, че за държавните тайни са отговаряли бивши служители на ДС, единият от които е действащ. Петър Стоянов, който е член на комисията от 16 ноември 2012 година, е работил като разузнавач, като през 1984 година е минал 3-месечен курс на обучение в КГБ-Ленинград. Славейко Данчев пък, който е изпълнявал длъжността началник на отдел "Проучване и контрол на достъпа" до октомври 2012 година е бил в структурите на ДС до формалното ѝ разформироване през 1990 година. 

Общо четирима души от комисията са били сътрудници на ДС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.01 2013 в 21:50

А , а не ...не се опитвай да манипулираш , не си достатъчно интелигентен за това - ние сме против комунистическата ДС , не срещу сигурността на страната ни ...

16.01 2013 в 21:34

Представете си Русия така да плюеше по КГБ, Америка по ЦРУ и Хоумленд секюрити...
НАСАЖДА НИ СЕ ОМРАЗА СРЕЩУ ОНЕЗИ РАБОТЕЛИ ЗА... ДЪРЖАВНАТА СИГУРНОСТ Т.Е. СИГУРНОСТА НА ДЪРЖАВАТА! Това, че е имало натегачи които са донасяли за мръсни вицове е капка в морето. Не забрявайте и че това са времената на СТУДЕНАТА ВОЙНА!

16.01 2013 в 21:01

ДС е превзелаАдминистративните ни органи , съдебната власт , та даже и Администрацията на Президентът ...Най-важният съветник на президентът Росен Плевнелиев се оказа ортодоксален комунистически кадър на някогашния шеф на „Военно-административния” (след 1984 г. „Социална и национаална сигурност”) отдел на ЦК на БКП ген.-полк. Велко Палин. Стоимен Стоименов се казва ...

16.01 2013 в 20:32

Това им е работата - нали са "държавна сигурност". Или някой си представя, че може да създаде нов строй като тотално изколи и избеси специалистите от предишния? Единственият неуспешен опит е правен в Камбоджа...

16.01 2013 в 17:38

Е нормално е ако се има в предвид че "всяка власт е заговор против народа" то трябва да е тясно свързана с престъпниците!