Агенти на ДС охраняват затворите и пазят държавната тайна

Юлиан Христов 16 януари 2013 в 15:57 5694 5

Затвор. Снимка: Никола Ончев
Затвор. Снимка: Никола Ончев

Четирима действащи служители на Министерството на правосъдието, които отговарят за организацията на охраната в затворите, са били агенти на Държавна сигурност.

Това става ясно от проверката, която Комисията по досиетата направи в Министерството на правосъдието. Проверката е обхванала директорите на агенции, главните секретари, генералните и главните директори и техните заместници, главните директори, директорите, заместник-директорите, началниците на отдели и началниците на сектори. Проверени са 565 лица, като 74-ма не подлежат на проверка.

От публикувания списък с имената на агентите, става ясно, че основна част от тях са отговаряли за организацията на охраната на затворите както по линия на ДС, а така също и в Правосъдното министерство.

Директорът на затвора в Бобов дол Александър Георгиев, който е на поста от 25 април 2012 година е бил щатен сътрудник на ДС в Кюстендил. От 1985 година той е назначен за разузнавач. 

Старши разузнавач, като щатен сътрудник на УБО (сега НСО) от 1982 година е бил Валентин Коларски. В момента той е директор на Главна дирекция "Охрана" , като от 24 март 2003 г. до 10 май 2012 г. е бил началник на отдел в дирекцията.  

Митко Янчев, Началник сектор в Затворническото общежитие "Варна" от 19 март 2012 година, е бил преди това резидент с прякора Караджов в отдел "Затвори" на ДС. Началникът на Главна дирекция "Охрана" до 10 май 2012 година Петър Вълов е бил щатен служител на III управление на ДС, като от 1984 година е назначен за разузнавач.

Бившият шеф на дирекция в Агенцията по вписванията до 2008 година Владимир Макариев, който в момента е директор на дирекция „Информационни технологии” в транспортното министерство, се е подвизавал с като агент Тервел в III управление на ДС.

Бившият шеф на затворническите общежития в Кремиковци и Казичене - Милети Орешарски, брат на бившия финансов министър Пламен Орешарски, е сътрудничил на ДС от 1986 година като резидент. Той работи в системата на затворите от 1990 г.

Комисията по досиетата е проверила и работещите в Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). От резултатите става ясно, че за държавните тайни са отговаряли бивши служители на ДС, единият от които е действащ. Петър Стоянов, който е член на комисията от 16 ноември 2012 година, е работил като разузнавач, като през 1984 година е минал 3-месечен курс на обучение в КГБ-Ленинград. Славейко Данчев пък, който е изпълнявал длъжността началник на отдел "Проучване и контрол на достъпа" до октомври 2012 година е бил в структурите на ДС до формалното ѝ разформироване през 1990 година. 

Общо четирима души от комисията са били сътрудници на ДС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови