БСП иска вето на промените в Закона за досиетата

Елица Мартинова 19 декември 2012 в 11:57 1674 1

Ангел Найденов, Снимка: БГНЕС
Ангел Найденов, Снимка: БГНЕС

Депутатите от „Коалиция за България“ искат вето върху приетите промени в Закона за досиетата, защото според тях новите текстове застрашават сигурността на страната. 

Оспорваните изменения предвиждат да отпадне параграф 12 от Закона. Това означава, че лицата, заемащи или заемали ръководни постове в сектор служба „Военна информация“ и Национална разузнавателна служба (НРС) след 16 юли 1991 г., ще бъдат проверявани за принадлежност към ДС.

"Много притеснително е, че тези промени бяха внесени между първо и второ четене", посочи Ангел Найденов от БСП. 

По думите му текстовете са приети спорно, защото не са били изслушани становищата на шефовете на Националната разузнавателна служба (НРС) и "Военна информация".

Според левицата новият регламент ще засегне близо 1000 души и има опасност върху някои от тях неправомерно да бъде поставено клеймото "доносник".

"Промените на ГЕРБ са престъпление, защото засягат действащи служители в рискови страни. Това може да коства живота на тях и техните семейство. Това е посегателство и предателство", категоричен бе Найденов.

Колегата му Румен Петков посочи, че промените ще застрашат безопасността на 70-80 служители на служба "Военна информация", които в момента работят под прикритие.

От "Коалиция за България" поискаха вето върху промените. Червените депутати настояха за среща с президента Плевнелиев, на която въпросът да бъде обсъден в присъствието на шефовете на НРС и "Военна информация".

Според Красимир Ципов от ГЕРБ, който е и вносител на промените, сведенията на "Коалиция за България" са погрешни. По думите му измененията ще засегнат не 1000, а по-малко от 50 души.

"На първо място нека БСП да каже с какви аргументи в последния момент - през 2006 г., бе приет този спорен параграф 12. Кои хора от техните редици трябваше да бъдат прикрити по този начин? С какво са се занимавали тези хора назад във времето, когато са били назначавани именно от тях в двете служби. Дали не са се занимавали с неща, които по никакъв начин не отговарят на позицията им като високопоставени служители", заяви в кулоарите на парламента Красимир Ципов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови