АФП: Сирийските бежанци в Любимец са като в затвор

OFFNews 30 август 2013 в 09:26 4400 9

Транзитен център за бежанци в с. Пъстрогор. Снимка: stmost.info
Транзитен център за бежанци в с. Пъстрогор. Снимка: stmost.info

Условията в центъра за сирийски бежанци в Любимец са като в затвор, съобщава Франс прес, цитирайки Борис Чеширков от службата на ООН за бежанците.

Хората в центъра са натъпкани като сардини, отбелязва агенцията и цитира един от задържаните в Любимец, който твърди, че вече 67 дни е държан като затворник със семейството си. През тази година в България са влезли нелегално 1 670 сирийци. Броят не е голям в сравнение с бежанците в Турция, Йордания и Ливан, отбелязва Франс прес. 

Потокът от сирийски бежанци към България се е увеличил двойно в сравнение с миналата година. За криза в момента не може да се говори, но страната ни трябва да се подготви, призовават от ООН.

Тази седмица кабинетът отпусна 565 хиляди лева за увеличаване на капацитета на центровете за временно настаняване.

Засега към България за бежанска вълна не може да се говори, но ако се случи, страната ни няма къде да настани такива хора.  Сегашната ситуация изисква да се разкрият нови места, тъй като центровете вече са запълнени и работят над капацитета си, като дори е общите помещения в тях са превърнати в общежития. 

Темата за евентуален бежански натиск ще бъде обсъдена на заседанието на Съвета по сигурността при Министерски съвет днес. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!