Сирийските бежанци в България се увеличили двойно за година

Последна промяна на 28 август 2013 в 08:52 2426 3

Сирийски бежанци. Снимка: ЕПА / БГНЕС, архив
Сирийски бежанци. Снимка: ЕПА / БГНЕС, архив

Потокът от сирийски бежанци към България се е увеличил двойно в сравнение с миналата година. За криза в момента не може да се говори, но страната ни трябва да се подготви, призовават от ООН.

2 млн. сирийци са напуснали страната си от началото на конфликта досега. 1 млн. от тези бежанци са деца, а 750 000 от тях са на възраст под 11 години. Статистиката беше представена пред БНР от Борис Чеширков, който работи в българския офис на Върховния комисариат на ООН за бежанците. 

"Отделно от тях над 2,5 млн. сирийци са вътрешно разселени в своята страна, което означава, че те дефакто са бежанци, само че не са пресекли международна граница. Каква част от тях би решила да напусне държавата в бъдеще, ако ескалира конфликтът, не можем да кажем със сигурност.

Тези, които напускат територията на Сирия, се насочват най-често към Ливан, Йордания, Турция, Ирак и Египет. Все повече отиват и в Европа, предимно в Германия и Швеция. Ситуацията е динамична", обясни той. Той твърди, че средно 7-8 хиляди сирийци на ден напускат страната.

Засега към България за бежанска вълна не може да се говори, но ако се случи, страната ни няма къде да настани такива хора.  Сегашната ситуация изисква да се разкрият нови места, тъй като центровете вече са запълнени на държавната агенция. Те работят над техния капацитет. Даже общи помещения са превърнати в общежития.

През първите седем месеца на тази година в България са пристигнали 2300 бежанци от Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!