Quantcast

Чакаме бежанска вълна от Сирия, Орешарски свиква Съвета за сигурност

Последна промяна на 28 август 2013 в 08:07 2261 7

Граничари задържаха 15 нелегални емигранти от Сирия. Снимка: БГНЕС/ архив
Граничари задържаха 15 нелегални емигранти от Сирия. Снимка: БГНЕС/ архив

Готовността на страната ни да посрещне евентуална бежанска вълна от Сирия ще бъде инспектирана днес от главния секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров.

Във вторник стана ясно, че Западът готви военна интервенция в Сирия, която се очаква да се проведе още в четвъртък.  

От пресцентъра на МВР съобщиха, че Светлозар Лазаров, заедно с директора на ГД „Гранична полиция” главен комисар Захарин Пенов и заместник-директора на дирекция „Миграция” Марияна Маркова, ще инспектират мерките за контрол и сигурност на българо-турската граница. Малко по-късно ще бъде представено и състоянието на локалния координационен център за граничен контрол на българо-турската граница и дома за временно настаняване на чужденци в Любимец.

По данни на Държавна агенция за бежанците през 2013 г. са подадени 743 молби от сирийски граждани, които са поискали убежище у нас. От тях 225 са подадени от деца. 

Премиерът Пламен Орешарски свиква Съвета за сигурност към Министерски съвет, където се очаква вътрешният министър Цветлин Йовчев да отчете готовността на властта да се справи с евентуален бежански натиск. Заседанието ще се проведе до края на седмицата. Вчера външният министър Кристиан Вигенин анонсира, че премиерът има намерение да свика Съвета, в който членове са министрите на отбраната, на външните и вътрешните работи заедно с техните заместници, началникът на отбраната и шефовете на служби.

В заседанието при желание може да участва и президентът. 

Министрите и ръководителите на ведомства трябва да представят програми и стратегии за най-ефективно използване на военните и икономическите ресурси на страната. Техните предложения се внасят за разглеждане в Министерски съвет. 

Съветът за сигурност при премиера може да планира конкретни мерки за неутрализиране на опасностите за националната сигурност, като обобщава, анализира и прави изводи от цялата текуща информация за рисковете. Членовете на съвета могат да предлагат решения. 

Вчера някои медии съобщиха, че Западните сили са предупредили сирийската опозиция да очаква военен удар до дни. Това станало на среща в Истанбул между представители на Запада и Сирийската национална коалиция. Целта на удара ще е да се предотврати повторна употреба на химическо оръжие от сирийското правителство.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.08 2013 в 13:01

Тоя-Ханку,ще си промени псевдонима,ако му разреши Костов...Иначе,парата може да замине на...
друго име-друг адрес...

28.08 2013 в 12:19

на кого адреса да блокираме - на Кубрат или на бог? ако на бог, на кой от всички?

28.08 2013 в 10:49

Пише се Хан Кубрат. Уважавай българската история, религия и традиции.

Бог да пази България.

Блокирайте му адреса.

28.08 2013 в 10:33

Само Костов успя да спе бежанците от Косово навремето да превземат българия и да дестабилизират икономиката ни. Ние нямаме ресурс да приемаме бежанци. От солидарност може да приемем 2-3к дето незнам .. освен на палатки да живеят. Ние си имаме предостатъчно бежанци по циганските гета дето гласуват за бесипето и деписето за изхранване.
Но ето резултатите от путиновата политика на подържане на репресивния режим в Сирия ...

28.08 2013 в 10:19

Да, а хан Тервел разби арабите и спря нахлуването им. А сега какво? Спокойно ще си влизат в България ей така ли? А дали пък Турция няма да им отвори свободен коридор да нахлуят в Източна Европа? Дали изобщо тези конфронтации и военни действия целят истикването на арбите към Европа? НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ.

28.08 2013 в 09:44

Ти пък! БСП и идеали? То в парламента няма хора с идеали, въпреки, че е пълен с идиоти

28.08 2013 в 09:30

Много интересно - а защо ние да ги приемаме, а не ултрапросветените монархии в Залива, демократична Турция, още по-демократична Либия и най-вече направо пращящия от демократизираност Ирак?
И още - Орешарски и Станишев не си ли дават сметка, че в това приемане на бежанци симпатизантите на БСП ще припознаят съглашателство с неоимпериалистическата външна политика на САЩ и Великобритания. Как това се съгласува с идеалите, заради които повечето от тези симпатизанти продължават да гласуват за столетницата?