Гранична полиция готова да се справи с миграционния натиск

OFFNews 28 август 2013 в 13:48 1995 0

Бежанци, снимка: МВР
Бежанци, снимка: МВР

Граничната полиция има капацитета да осъществява необходимия граничен контрол и при увеличен миграционен натиск, в това число и лица, които ще потърсят закрила в страната.

Това каза пред пред БНР шефът на граничните полицаи главен комисар Захарин Пенов.

От днес започва инспекция по българско-турската граница, в която ще участва и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

"Над 3 хиляди души са задържани от Гранична полиция при опит да влязат нелегално у нас от Турция от началото на годината", коментира Захарин Пенов. Основната част от тези хора са бежанци от Сирия. От година насам обаче в България нелегално влизат и граждани на африкански държави. Най-често Мали, Еритрея, Гана и Конго. Повечето от тях са с крайна цел Западна Европа. Цената, която тези хора плащат на каналджиите, за да ги вкарат у нас, е между 600 и 1000 долара.

Над 3100 души са се опитали да влязат нелегално през българско-турската граница от началото на 2013-а година, повече от половината от тях - 1672, са сирийци. 

Основната причина за напускането на страната си, която те посочват пред българските власти, е кризата в Сирия. Голяма  част от тях декларират желанието да потърсят закрила именно в България. "Имаме установявани случаи на лица от Еритрея, Гана, Мали. В настоящата година действително има увеличаване на граждани на тези страни, но те не са преобладаваща част, но сравнено с предходни години, действително има такова увеличение, но то се дължи на събитията, които бяха в Северна Африка", обясни Пенов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови