77 таксиметрови шофьори хванати да карат без книжка

OFFNews 01 септември 2013 в 12:44 4791 4

Таксита. Снимка: БГНЕС
Таксита. Снимка: БГНЕС

77 таксиметрови шофьори са били хванати да возят клиенти без книжка. Част от тях карат, след като книжките им са били отнети, други пък никога не са имали шофьорски книжки, съобщи bTV.

Оказва се обаче, че броят на нарушителите е двойно по-малък в сравнение с миналата година. През 2012 г. шофьорите на таксита, хванати да карат без книжка, са били 174.

Имената на нарушителите са били дадени в КАТ от собствениците на 16 от най-големите таксиметрови компании в София в резултат на поисканите от полицията регистри на работещите в бранша.

Успоредно с ревизията патрули на КАТ и ДАИ проверяват шофьорите и на стоянките в София.

На улицата са били проверени общо 2731 шофьори на таксита. Трима от тях са били употребили алкохол.

Въпреки всичко резултатите от проверките са по-добри от миналогодишните. Миналата година трябваше да вземем книжките на 46 шофьори заради изчерпване на точките или заради нарушение. Тази година са само 12, обясни началникът на КАТ-София Богдан Милчев.

Резултатите от проверките вече са изпратени до собствениците на такси компаниите. Всички шофьори, които са останали без точки, се издирват от работодателите им, за да им бъдат взети книжките, допълни Милчев.

Ревизията е обхванала около 80% от всички таксиметрови шофьори в София. Не са прегледани само досиетата на шофьорите, които работят за компании с персонал от под 20 души.

Проверките започнаха, след като на 10 юли пиян шофьор на такси помете със 100 км/ч стоящите на спирката на градския транспорт при The Mall 12 души. 25-годишната Станислава Асенова почина, а 11 души бяха ранени. Няколко седмици в болницата почина и 6-годишната Елена, която пострада тежко при катастрофата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови