40% от таксиметровите шофьори са без договори

OFFNews 15 юли 2013 в 11:34 3401 1

Таксита. Снимка: БГНЕС
Таксита. Снимка: БГНЕС

Около 40% от таксиметровите шофьори работят без трудови договори и в много малка част от тези случаи се правят проверки на водачите.

Това разказа пред  bTV бивш шофьор на такси, пожелал да остане анонимен. Той се отказал от работата си, защото нямал трудов договор, а в момента е заплашван със саморазправа от лизингополучателя на таксито.

По думите му големите превозвачески фирми са изрядни към подизпълнителите – лизингополучателите, но връзката се къса при назначаването на работниците под аренда.

„Работех без трудов договор, за фирма със седалище в „Дианабад”. Собственикът се казва Калин Иванов Патронски – лизингополучател на фирма, регистрирана на бул. „Никола Габровски” 1 в София.

Има кафе в квартал „Надежда” и хранителен магазин. Типаж от 90-те години - действа с мутренски методи. Дойде вкъщи да ме заплашва, че му дължа нещо. Затова сигнализирах в НАП.

Иска ми 785 лв., които са загуби от колата, която не е работила. Ако нямам трудов договор, защо ме притеснява?

Заключвах се вкъщи, пращах децата в провинцията. Цитирам буквално: счупване на врат, хвърляне в морето, щял да продаде дъщеря ми за проститутка,” разказа шофьорът.

Той е подал сигнал в полицията, но оттам не са реагирали по никакъв начин. 

По думите му голяма част от лизингополучателите са „кухи” фирми, регистрирани на името на необразовани и безимотни лица. Издаването на разрешителното за дейност струва между 150 и 500 лв.

„Психотестът се купува за 400 лв. Системата е изгнила. Трябват спешни мерки – най-напред таксиметровият шофьор да има трудов договор,” обяви още бившият таксиметров шофьор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови