76% смятат политиците ни за корумпирани

Последна промяна на 09 юли 2013 в 11:01 2790 9

Пари.
Пари.

Според 76% от българите политиците у нас са корумпирани, показва Световният барометър за корупцията 2013 г. на Трансперънси интереншънъл. В класацията по корумпираност у нас следва парламентът.

Според 49% от анкетираните българи, медиите също са корумпирани.

Над 50% от участници в допитване за нивото на корупцията в света отговарят, че положението се е влошило през последните две години, близо ¼ от анкетираните признават, че са платили подкуп на държавен служител през последните 12 месеца. Изследването е на Трансперънси интернешънъл. Документът със заглавие Световен барометър на корупцията 2013 показва, че хората имат все по-малко доверие на институциите, за които се предполага, че трябва да ги защитават – като полиция, съдебна система и политически партии. Също така е действията на държавата срещу корупцията се е влошило от 2008 г. насам след започването на световната финансова и икономическа криза.

Въпреки това, в световно ниво България бележи спад в коефициента на корупция. Страната ни се нарежда на нива близки до тези в САЩ, Швейцария, Словения и Естония. Едва 8% от българите са отговорили утвърдително на въпроса: "Плащали ли сте подкуп?". За сравнение на този въпрос положително са отговорили 5% от анкетираните британци, а едва 1% са плащали подкуп в Австрия, Холандия, Финландия, Япония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!