България гони Третия свят по корупция

Последна промяна на 05 декември 2012 в 11:46 1834 7

Огнян Минчев. Снимка: БГНЕС
Огнян Минчев. Снимка: БГНЕС

България се свлича бавно и необратимо към Третия свят по отношение на корупцията. Това коментира политологът Огнян Минчев при представянето на тазгодишния индекс на корупцията.

Изследването е направено от „Прозрачност без граници“ и измерва възприятието за разпространението на корупцията в публичния сектор в различните държави по света. Индексът се образува на основата на информация, получена от изследвания на авторитетни международни институции и организации.

В световен мащаб страната ни дели едно място по корупция със страни като Либерия, Черна гора и Тунис, сочат резултатите от изследването. Страната ни има индекс 41 – в скалата от 0 до 100 това е под средното ниво, което означава висока степен на корупция. За сравнение най-ниското възприятие за корупция е отчетено в Дания, Финландия и Нова Зеландия, които имат индекс 90.

Според Огнян Минчев у нас, подобно на страните от Третия свят, администрацията и политическата йерархия се основават на кланова и родова основа, на личностни взаимоотношения и зависимости. Според експерти от „Прозрачност без граници“ политическата корупция е основната причина за негативното възприятие за постоянни нива на корупцията изобщо. Има сериозен дефицит при отчетността на политическите партии, непрозрачност при финансирането им и при провеждането на предизборните кампании, липса на прозрачност при провеждането и печеленето на обществени поръчки.

Изследването показва, че въпреки европейската интеграция на България, усещането за корупция се запазва и дори бележи повишение. Хърватия и Македония, които не са членове на ЕС и с в процес на интеграция, имат по-добри резултати от България. По-добри резултати има включително и Румъния, въпреки сериозните финансови и икономически трудности на страната, което е сред основните фактори за засилване на корупционната среда.

В европейски мащаб последните три места се заемат от Италия, България и Гърция. Стойностите на индексите на Италия и Гърция отразява пряката връзка между корупцията и финансовата и икономическата криза, обхванала Южна Европа като цяло, отбелязват от „Прозрачност без граници“.

От организацията припомнят, че в определянето на индекса влизат и настроенията на бизнеса и инвеститорите, според които корупцията предопределя непредвидима среда, усилване на волята на монополите и липса на прозрачност при вземането на решения.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.12 2012 в 15:38

И според Вас - демокрация и капитализъм се отъждествяват с корупция? Не знаех, че Дания е комунистическа страна, както си мислех, че сте либерал. А то се оказва, че сте обикновен комунист..... Само комунист може да извади такива разсъждения......

05.12 2012 в 13:13

"Българите ядат пържоли, сирене и яйца с ГМО, без дори да подозират за това, твърдят специалистите. Животните, които се отглеждат у нас, се хранят с фуражи, съдържащи генномодифицирани култури. Почти всички ядат соев шрот, а по-голямата част от него е произведена в Америка, Бразилия и Аржентина. Там се гледат основно генномодифицирани култури, казва Ангел Вукодинов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Месото, което се ползва за производство на колбаси, е основно вносно и също е "хранено" с ГМО фуражи, твърдят месопреработвателите. Почти всички пакетирани продукти съдържат ГМО, заяви екологът Борислав Сандов пред бТВ.

Според еколозите най-много генномодифицирани организми има във вафлите и другите захарни изделия. Потвърди го и депутатът от ГЕРБ Христина Янева".

http://www.dailyvarna.com/новини/пържолата-с-гмо-под-прикритие/5453

05.12 2012 в 13:11

89-та сънародниците ни си избраха демокрация и капитализъм. На който не му харесва, никой не го задържа да избере алтернатива :-)

05.12 2012 в 12:56

Почнахте да гоните сънародниците си от държавата им ли, г-н Каролев? :)

Браво! Много добре ги решавате въпросите... Към 1 млн и повече май сте успели да пратите зад граница - млади българи в детеродна и трудоспособна възраст. Ще си останете тук после само с пенсионерите да ви умират в краката, ама няма проблем, защото на вас и вашето племе хора не ви трябват - трябват ви ресурси!

Е, тъкмо ще проверим тезата ви- дали се разменя толкова лесно кон за кокошка ДОБРОВОЛНО! Както е по канона на вашия тип "капитализъм ;)

А децата ви и техните деца, вашите внуци, ще ядат ГМО домати, защото баща им е бил "умен" навремето да направи тази изгодна трампа в тяхно име и... за тяхна сметка!

05.12 2012 в 12:45

Относно класацията - скалата и методологията ми изглеждат променени. Жалко, тъй като скоро щяха да се натрупат 10 години изследвания по старата методология и скала.

05.12 2012 в 12:44

Мисля, че всеки знае къде е Северна Корея и Куба, щом не му харесва в капиталистическия свят :-)

05.12 2012 в 12:17

"администрацията и политическата йерархия се основават на кланова и родова основа"... А във Велика Британия аристокрацията на какво се основава?? :)

... Македонците май са прави да ни презират като гледам статистиката... Крадливо и лъжливо племе доказваме, че сме. Дори и тези, които не крадат активно са виновни, че толерират кражбите на останалите, които никога не са били тайна. И дори им се възхищават! Ей-това е проблемът при нас. Не за повече пари, ами за групова психо-терапия сме!

Иначе гърците съвсем скоро ще ги догоним и ще ги задминем и тогава ще дойдат едни "спасители" от запад да ни изкупят за хартийки - не със златно покритие, ами хлебно! От ГМО пшеница, разбира се.

Г-н Каролев лично ще им постеле червен килим и ще ги посрещне подобаващо - като господари!