Дянков заложил пари за бонуси и предизборни харчове в бюджета

06 ноември 2012 в 15:30 3300 1

Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС
Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС

"Бюджет 2013 е с приоритет избори. В него липсват други приоритети. Дори изпълнението на бюджет 2012 показва, че са оставени 1.5 млрд. лева за харчове под формата на бонуси и премии в края на тази година, което също е предизборно."

Това обяви д-р Виктор Йоцов от Института за икономически изследвания при Българската академия на науките на пресконференция днес.

"В бюджет 2012 г. правителството се хвали, че е на излишък от 600 млн. лв. до септември, но всъщност е орязало капиталовите си разходи и се готви за харчове в края на годината", допълни д-р Йоцов.

Бюджетът за догодина ще бъде най-големият, който някога е разпределян.  Основно по-големият ресурс ще отиде за пенсии, за увеличение на бюджетите на МВР и МО. За образование има малък ръст, но той се дължи основно на ангажимента на общините да осигуряване на целодневни занятия в училище, коментираха от БАН.

От института не коментираха рестриктивния бюджет за академията, нито  категоричния отказ на Дянков да преговаря за повече пари за 2013 и целеви средства за 2012 г. с цел покриване на разходи за заплати и режийни.

Те са скептични относно ефекта от данъка върху лихвите, прокарван от вицепремиера и министър на финансите. Според тях, той ще е минимален.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови