Освободена от бонуси, чиновническата заплата литна

28 ноември 2012 в 16:12 2838 1

В началното на миналата година чиновниците върнаха бонусите си за 2009 - 2012 г. Снимка: БГНЕС
В началното на миналата година чиновниците върнаха бонусите си за 2009 - 2012 г. Снимка: БГНЕС

Средната работна заплата в администрацията се е увеличила значително след 1 юли, когато бе въведена новата система за заплащането на чиновниците и бяха премахнати допълнителните им трудови възнаграждения, т.нар. „бонуси“.

Това показа доклад за управлението на човешките ресурси в държавната администрация, приет на днешното заседание на кабинета.

Най-голямо е увеличението на заплатите в изпълнителните агенции към министерствата - с 16 %, а най-малко е увеличението в държавните агенции към Министерския съвет - 9,3 на сто (698 лева). В рамките на 2 месеца – между 1 юли и 1 септември средната заплата в МС и министерствата е пораснала с 13.16 % на 1182 лв., отчете докладът.

За тези два месеца средната заплата в държавната администрация се е увеличила от 764 на 865 лева.

Новият модел на заплащане елиминира допълнителните възнаграждения за участие в комисии, заседания и др. Според сегашната методика поощрения се получават само за постигнати резултати. Размерът им за всеки отделен служител за година не трябва да надвишава 80 % от основните му заплати за годината. Сумата за допълнителни възнаграждения във всяко ведомство трябва да е в рамките на 30 % от фонда му за работни заплати и осигуровки.

В началото на годината стана ясно, че години наред в много ведомства са били раздавани огромни „поощрения“ над основната заплата. След унизителна препирня с опозицията за получения от нея бонус напусна тогавашната шефка на Здравната каса Нели Нешева. По нареждане на премиера Бойко Борисов министрите, заместниците им, членовете на политическите кабинети и областните управители се наложи да върнат бонусите си за миналата година в кратък срок. Не го направи един – единствен чиновник: съветникът на екоминистъра Нона Караджова, който напусна. От министерството коментираха, че експертът не бил съгласен с решението на премиера, бонусът му не стана известен.

Заради оптимизацията на числеността на чиновниците от 2009 г. досега броят служителите на централната държавна администрация е бил намален с 9 954 или близо 14 %, а 30 звена са били закрити или преобразувани, сочи още докладът.

Много служители в администрацията сега се назначават без конкурс – по заместване или на непълно работно време, показва още докладът. Днес кабинетът възложи на съвета за административна реформа до месец да изработи и предложи мерки за ограничаване на назначенията без конкурс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!