Йовчев: През февруари бежанците не са оценени като риск

22 октомври 2013 в 10:26 3509 21

Цветлин Йовчев, министър на вътрешните работи. Снимка: БГНЕС
Цветлин Йовчев, министър на вътрешните работи. Снимка: БГНЕС

Добре е да се види, че към февруари оценката за бежанците е била, че нямаме рискове, че всичко е наред. Това каза в интервю за bTV вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Той отговори на критиките на президента за това, че изцяло в компетенциите на правителството е да реши кризата с бежанците. 

Йовчев предложи да бъде разсекретена и показана стенограмата от заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) от 5 февруари

Вътрешният министър обясни, че тогава е показана "една хубава презентация за това как се охранява границата, какви са възможностите на интегрираната система за видеонаблюдение и от там нататък, че нямаме никакъв проблем". "И евентуално, ако има бежанска вълна, ще опънем едни палатки на Харманли и ще ги настаним там хората", каза Йовчев.

По думите му, добре е да се види каква е била оценката към онзи момент и какво е казал всеки един от участниците на този съвет при президента.

Йовчев обясни, че когато има остри критики, трябва да има и отговорно национално поведение. 

"Това, което искам да се чуе, е да се стреснат много хора, че проблемът е сериозен. Ние не можем да продължаваме да се делим на Монтеки и Капулети и да се са занимаваме с любимото българско занимание да се замеряме с кал", каза Йовчев, като на питане дали президентът се е стреснал, отговори, че се надява това да е така. 

"Единствено изпълнителната власт ли има отговорности по този въпрос? От тук нататък, когато ни се е подпалила къщата от единия край и да се държим по този начин и да обясняваме, че има там някакъв си план, да го изпълняват – извинявайте, но нова сериозно отношение ли е", попита Йовчев.

Вътрешният министър отговори и на жителите на Казанлък, които днес в 17.00 часа подготвят голям протест срещу настаняването на бежанци в подразделение на Академията на МВР. Очаква се днес Общинският съвет в града да проведе извънредна сесия по този проблем, като ще бъде дискутирана и възможността за референдум. 

Йовчев отговори, че към момента не е обсъждана идеята да се настаняват бежанци в този имот на МВР. Той обаче обясни, че ако на местно ниво няма разбиране, кризата с бежанците ще се задълбочава, защото никой кмет няма да е съгласен доброволно да приеме бежанци на територията си.  "Когато имаме 300 души, които са под открито небе, тогава нямате време за добри комуникационни стратегии", обясни министърът. 

Относно протеста за закриване на Академията в града Йовчев каза, че разходите идват от централния бюджет и не може местната власт да решава как ще се харчат парите на данъкоплатците в такъв случай. Той обясни, че разходите по издръжката на Академията са близо 13 млн. лв. годишно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!