Валери, а Джулая в хотел ли ще го правим?

Владимир Йончев 13 май 2017 в 06:30 29479 3

Снимка Десант

Валери Симеонов с Джон Лоутън от Юрая Хийп в Бургас

С Валери Симеонов се запознах, когато двамата в Каварна едновременно правихме интервю с великия Кен Хенсли от Юрая Хийп.

Когато Кен Хенсли си тръгна, с Валери дълго си говорихме за Юрая Хийп, за музиката им, за Кен, за Джулай морнинг. Мога да потвърдя - истински фен е. Това го издига много в моите очи.

След това няколко пъти сме се засичали по телевизионни студиа. Не съм го питал и дума за политика. Винаги си говорим само за Юрая Хийп.

Намирам това за особено благоразположение от моя страна. Не изпитвам особен респект към кастата на политиците, но заради начина, по който ми разказа как за пръв път е чул Look at Yourself, някак си съм го изключил от нея и съм го причислил към кастата на феновете.

Затова няма да разгромявам политически вчерашните глупости, които наговори. Ще се обърна към него като фен на Юрая:

Валери, като забраниш дивото къмпиране, Джулая в хотел ли ще го правим?

Огънят във фоайето ли да го запалим или в барбекюто?

Китарите пред стаята на шведката или пред стаята на полякинята да дрънкаме?

Сигурно ще кажеш, че пресилвам и не ни препоръчваш хотели, а само уредени места за къмпинг с водопровод, канализация и плажна такса. 

Хубаво, приемам. Нека те питам тогава: В кой точно къмпинг се роди Джулая? В кой точно къмпинг в началото на 80-те се събираха твоите връстници, за да намерят в песните на Кен Хенсли свободата, която нямаха? И най-вече - ти лично в къмпинг ли отиваше да слушаш July Morning или с братята ти по оръжие вземахте китарите и къмпирахте диво на плажа до сутринта?

На мен ми е ясно какви глупости ти се въртят в главата, когато забравиш, че си фен на Юрая и решиш, че си политик. Представяте си как ще изгоните навлеците от останалите 2-3 диви плажа, ще ги дадете на "инвеститори" и ще си делнете парите.

Вероятно няма да стане, но ако стане, ти по-щастлив ли ще си? Кинтите, които ще вземете и ще профукате в следващата предизборна кампания (а тя ще е неуспешна) ли ще те зарадват повече или това че няколко дечурлига са чули July Morning и Come Away, Melinda по същия начин, по който и ти преди 30 г.?

Като човек, който никога не се е срамувал да се нарече националист и е твърдял, че тази дума е положителна тогава, когато вие бяхте наврени в миша дупка и ви знаеха само малка група съветски учени и още по-малка група възрастни зрители на телевизия СКАТ, ще си позволя да ти кажа и още нещо:

За мен национализъм е като срещна някъде по света англичанин, германец или руснак, да му разкажа колко красиво е българското Черноморие. Да му разкажа какви прекрасни диви плажове има. В които човек се чувства свободен и до сутринта може да свири July Morning, без съседите, разсилният или охранката да го притесняват.

Национализъм е с гордост да кажа, че в България имаме политици, които са запазили тези плажове, а не са ги асфалтирали, какъвто е първият ви проектозакон, който вчера вкарахте.

Валери, да ти кажа честно, твоята забрана изобщо не ме притеснява. Тя е толкова абсурдна, че не виждам как някой ще ме спре да си опъна чувала на Варвара или палатката на Камен бряг.

А и да ме спре - плажове много - ей я къде е Гърция, ей я къде е Албания, бедна ти е фантазията колко хубави плажове има там.

Притеснява ме друго - че ще трябва да се срамувам от своята погрозняла и асфалтирана родина. Че ще трябва да се срамувам от политиците, които са изгонили свободните граждани от плажа, за да го застроят крепостните им селяни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

2

Denis Rizanov

13.05 2017 в 09:26

А и да ме спре - плажове много - ей я къде е Гърция...

Йончев, в Гърция "дивото" къмпиране е забранено и нелегално, и това е направено с конкретна цел – да се стимулира къмпинг туризма в специално предназначените за това места. Не малко вече са и българите, които са получили сериозни глоби и дори перспектива за затвор в Гърция поради къмпингуване извън къмпинг. И е така не от вчера.
Гукайте си там с винкел балевски, но не слагайте в една категория Джулая и "дивото" къмпингуване.
Ето ти един подарък. Помисли над него.

http://media-partner.info/6097-2/