Общинарят Николай Стойнев: ДКЕВР иска да потопи "Топлофикация"

Нели Чолашка 24 юли 2013 в 14:36 4527 1

Николай Стойнев, председател на стопанската комисия в СОС.
Николай Стойнев, председател на стопанската комисия в СОС.

Наскоро Столичния общински съвет (СОС) гласува пакет от нови общи условия за клиентите на "Топлофикация-София". Те предвиждат отстъпки за хората, които потребяват по-мако енергия, отмяна на лихвите върху прогнозните сметки за парно и други облекчения. Те обаче могат да влязат в сила, ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ги одобри. На свие заседания във вторник ДКЕВР отхвърли на първо четене предложените промени. Решението не е окончателно и ще дойде след обществено обсъждане. OFFNews потърси за коментар председателят на стопанската комисия към СОС Николай Стойнев (ГЕРБ).

Какво следва от вчерашното решение на ДКЕВР да не бъдат приети новите условия за клиентите на "Топлофикация София"?

Те са обявили, че не приемат разработването на двойна тарифа за клиентите на "Топлофикация". С това решение се нанася удар върху потребителите, които си налагат строги ограничения. Те няма да могат да плащат на по-ниска тарифа. Предложението е изцяло маркетингов подход, който стимулира хората да правят икономии. И на второ място с решението на ДКЕВР се нанася сериозен удар на "Топлофикация София", защото намаляването на изкупната цена на електричеството всъщност ще доведе до загуби за дружеството от десетки милиона лева, които няма как да бъдат компенсирани.  

Да напомните какво се предлагаше с новите условия за клиентите?

Общината предлага разделянето на тарифите до 250 киловата потребление на месец - 20% отстъпка от цената, между 250 и 1250 киловата - 5% отстъпка и над 1250 киловата да бъде стандартната цена. Това не е подкрепено от ДКЕВР с мотива, че има крос субсидиране, тоест, че хората, които имат възможност да плащат, ще плащат за бедните. Не е аргументирано, защото отстъпките са валидни за всички, а не само за социалнослабите. Това е чисто маркетингов подход като се стимулират хората да потребяват по-малко енергия. И това е насочено към всички потребители.

Не се ли получава така, че тези, които потребяват средно и повече топлоенергия ще поемат част от сметките на потребяващите по-малко?

До 1250 киловата всички ползват отстъпката, над 1250 се плаща стандартната цена. Няма да има увеличение на стандартната цена.

Как тогава "Топлофикация" ще компенсира по-ниските сметки, няма ли това да доведе до по-ниски приходи за дружеството?

При този подход "Топлофикация" ще има възможност да си събира дължимите суми. В момента много сериозен проблем, не от сега, а от години, е събираемостта на дружеството. Една голяма част от дължимите суми са от малки сметки на хора,  които по една или друга причина нямат възможност да плащат. Целта е хората да бъдат стимулирани да си плащат редовно сметките. От това печелят и "Топлофикация", и всички потребители, защото няма да има толкова несъбираеми вземания.

Намаляването с 10% на изкупната цена на електроенергията ще нанесе много сериозен удар на дружеството, който няма как да бъде компенсиран. Идеята е в крайна сметка да бъдат осигурени достатъчно средства за изкупуване на ток от централите с дългосрочни договори. И в крайна смета 1.5 млн. потребители на "Топлофикация-София" ще трябва да платят висока цена за централите с дългосрочни договори за продажба на ток.

Според вас това ще доведе ли до увеличаване цената на парното в София?

Или ще се стигне до увеличение, или "Топлофикация" ще се потопи изцяло под вода с рязък скок в задълженията на дружеството към "Булгаргаз". Освен това от ДКЕВР залагат много ниски загуби по топлопреносната мрежа, които са под европейските норми от 13%. Загубите, които сега има "Топлофикация" са 16.5% и те са под средните за отрасъла и няма как да се правим, че те не съществуват. Те са на това ниво, защото последните 2 години дружеството направи инвестиции в подмяна на тръбопроводи - повече от 30 км на година.

Защо според вас ДКЕВР ще иска да води "Топлофикация" към фалит?

В ДКЕВР има добри експерти, но ме притеснява, че решенията се взимат на политическо ниво на друго място. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови