DW: България през 2014 - нестабилност, предсрочен вот, бавно възстановяване

OFFNews Последна промяна на 01 януари 2014 в 13:32 10993 11

Дойче веле

Какво прогнозират международни анализатори за България през 2014-а? Мненията обобщава "Дойче веле":

Наред с Испания и Румъния, България е една от страните с висок риск от социално недоволство през следващата година, според класация на Economist Intelligence Unit (EIU), анализаторското звено на "The Economist". Има голям риск от продължаващи и усилващи се протести през 2014 година, отбелязва EIU.

Именно протестите и икономическият растеж са водещите теми сред прогнозите на международни анализатори за перспективите на България през 2014-та. Повечето наблюдатели очакват политическата обстановка да остане напрегната, а икономиката да се възстановява с бавни темпове, недостатъчни да успокоят общественото недоволство.

Политическа нестабилност

Проблемът на правителството е, че то е поставено под натиск не само от протестиращите пред парламента, но и от депутатите вътре в него, пишат от EIU. На управляващите се налага да угаждат на непредвидимата партия "Атака", на която се крепи тяхното мнозинство. Индиректното участие в управлението на тази партия, известна със своите ксенофобскати изявления, носи риск за допълнително влошаване на отношенията на страната с Европейския съюз, констатира EIU. Макар правителството да прави опити "някак си да се справи с тежката ситуация", от изданието прогнозират, че предсрочни избори ще се проведат скоро, може би едновременно с изборите за Европейски парламент през май 2014 година.

Непрозрачни структури в икономиката на България отчитат външните анализатори

Политическата нестабилност ще се отрази на икономиката на страната, категорични са международните анализатори. Рейтинговата агенция Standard & Poor's наскоро ревизира перспективата по рейтинга на България от "стабилна" на "негативна". Една от причините е именно политическият риск в страната, който ще забави приемането на ключови реформи. Агенцията запазва рейтинга BBB, второто най-ниско инвестиционно ниво, но дава вероятност от едно към три да го понижи в рамките на следващите две години. От "Oxford Economics" пък отбелязват, че „по-нататъшно влошаване на политическата ситуация може да наруши плановете за фискална консолидация и да представлява риск за валутния борд“.

Все пак икономическите перспективи пред България не са само с негативна окраска и това се дължи основно на възстановяването на търговските партньори на страната. Според мозъчния тръст IHS, износът ще продължи да е мотор на икономиката, тъй като „страната е производител с ниски разходи за труд и много от нейните предприятия са добре интегрирани в производствените вериги на западноевропейските партньори“.

Четири години след рецесията през 2009 година, причинена от глобалната финансова криза, българската икономика продължава да регистрира ниски нива на растеж около и под 1%. За новата година обаче, анализаторите от EIU очакват ръст на БВП от 2,2% (в сравнение с около 0,6 на сто през 2013 година) при ниски нива на инфлация и постепенно, макар и бавно намаляваща безработица.

Какво тежи на икономиката?

И все пак, този прогнозиран ръст е много по-нисък в сравнение с предкризисните нива, когато българската икономика растеше с над 6% годишно. Според международни наблюдатели, няколко фактора тежат на страната отново да регистрира подобни темпове. От една страна това са проблемите с усвояването на еврофондовете - през ноември например Еврокомисията замрази разплащанията по оперативна програма “Околна среда” заради проблеми със системата за обществени поръчки и контрола върху тях. Затова от EIU предупреждават чуждестранните инвеститори да не разчитат на това, че България ще получи достъп до всички преимущества на членството си в ЕС. Преди да се случи подобни нещо ЕС трябва да остане доволен от реформите. Това може да отнеме още поне няколко години.

Друг фактор, спиращ икономическото възстановяване, е демографското развитие на България. Макар застаряването и силното намаляване на населението в трудоспособна възраст да са дългосрочни проблеми, през 2014 година емиграцията допълнително ще изостри демографската криза, коментират анализаторите от американския мозъчен тръст Dun & Bradstreet (D&B).

Мнозина българи са готови да емигрират

Отварянето на трудовите пазари на страните от ЕС за българи ще накара мнозина да емигрират - според изследване на "Алфа Рисърч" става дума за около 200 000 души през следващите няколко години. Това не само ще намали размера на работната сила, но и ще ускори тенденцията на изтичане на мозъци, което означава, че "на оставащото население ще липсват нужните качества, образование и енергия да бъде конкурентоспособно в модерната икономика“, пишат от D&B.

Третият фактор, ограничаващ икономическия ръст, е неефективността на местния пазар, който не винаги функционира въз основата на свободна и лоялна конкуренция, отбелязват анализаторите от мозъчния тръст. "Много сектори са доминирани от една шепа играчи, които имат тесни връзки с правителството и използват влиянието си, за да изкривят инструментите на регулаторната среда в свой интерес, позиционирайки се като изключителни доставчици на услуги за правителството“. По този начин цените на пазара остават високи, а качествата на работната сила не се използват докрай. "Както става ясно от призивите на протестиращите по улиците на страната, България няма да достигне своя пълен потенциал за растеж, докато тези проблеми не бъдат преодолени“, заключват от D&B.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.01 2014 в 11:38

"Много сектори са доминирани от една шепа играчи, които имат тесни връзки с правителството и използват влиянието си, за да изкривят инструментите на регулаторната среда в свой интерес, позиционирайки се като изключителни доставчици на услуги за правителството“. По този начин цените на пазара остават високи, а качествата на работната сила не се използват докрай. "Както става ясно от призивите на протестиращите по улиците на страната, България няма да достигне своя пълен потенциал за растеж, докато тези проблеми не бъдат преодолени“
ето това казва всичко: защо протестираме, защо ни отнеха България, защо професор ганю и клонинги са толкова раздразнени от тази статия....

03.01 2014 в 17:52

проф. не спести ли вече за еднопосочен билет до Сочи ?

03.01 2014 в 01:53

Това кой го писа? Еми Барух ли? Платиха ли ѝ? Фрицовете доволни ли са? Какво казаха демопедерасчетата от Брюксел? България ще остане ли в Еврогейския Съюз? Дедо Дьорд Шорош преведе ли парите?

02.01 2014 в 17:46

Майсторе друго си е да четеш каква мутра е Бойко в Уикенд и Дума - истинските медии на света...

02.01 2014 в 14:18

о я стига с тези поръчкови матриалчета на няква забутана медия!

02.01 2014 в 00:24

ЧНГ 2014
Полезни действия за 2014 г.:
1.Оправете си входната врата, сложете си надеждни ключалки (Преди да са Ви обрали)
2.Изтеглете си спестяванията, обменете ги за долари - и не ги харчете!
3.Изтеглете кредит (в лева) и си купете още долари и не ги харчете!
4.Пестете. Отлагайте всякакви плащания, особено такси, глоби, винетки, застраховки и т.н. - до последно!
5.Регистрирайте се като земеделски стопанин и действувайте за субсидия. Засейте с нещо, което не става за "крадене" - например рапица. Застраховайте посевите и се молете за градушка...
6.Аз, лично - данъци и осигуровки ще плащам, когато станеме Държава (когато - тогава)...

Действувайте в очакване на хиперинфлация, че с този ДЖАКПОТ от 37 милиарда спестявания + 6 милиарда резерв - падежа е твърде вероятен!
Да знаете, че сън не ги лови другарите, че все още имаме (сумарно) повече пари от тях - и ни "кроят" шапката - не се съмнявайте?!?!
Дано да греша, ама - надали.
Здраве и успех Ви желая - от сърце!
Ваш: Сандо :)

01.01 2014 в 15:42

СПОКОЙНО!Бившият икономически вицепремиер на Жан Виденов и сега депутат и ПРОФЕСОР в УНСС др.Румен Гечев ще оправи нещата.Помним"сполуката" на кръсника Луканов,помним и Жанвиденовата зима с вице-др.Гечев.

01.01 2014 в 15:27

Това го е писал някой хубавец като Иван Бедров.

01.01 2014 в 15:10

До Арх. - Нека да разграничим трите субекта в тази игра, и какво за кого е полезно. Емиграцията е лично решение на този , който емигрира и в почечето случаи полезен ход за него/нея. Емиграцията е загуба за държавата и за тези които острават, защото намалява броя на активно работешите, които да носят социалната тежест за поддръжка на държавата. От емиграцията най-голяма полза имат настоящите олигарси и тройната коалиция. С влошаване на икономическия климат, падат цените на активите на все още неизкупени предприятия, земя. Това прави по-лесно тяхното изкупуване на безценица. Олигархията печели и от падането на общото ниво на образованост, факт е че основно емигрират хора с по-висок образователен ценз. Оглупяването на масите прави по лесно управлението и превземането на държавата, точно поради относителното нарастване на тези които си продават гласа за кепапче, 5 лева към пенсията. В дългосрочен план, ако не се обърне тенденцията по някакво чудо, тук нещата отиват към държавен фалит, мизерстващи пенсионери и подивели цигани. Бъдеще осигурено от ком. партията, слуга на олигархията. Така че който емигрирал да му е честито. Останалите да се подготвят за апокалиптични сценарии и да се надяват да не се случат.

01.01 2014 в 14:49

Аз не мога да разбера що за идиотия е това...

Да емигрират българи от България е лошо за икономиката й; да остават и да нямат работа- пак е лошо!!! Съвременната икономика се е докарала дотам, че да няма полезен ход!!! И то не само в България!

Ако някой има да възрази тук- моля да го направи!