Вносът на руски петрол отпада от 1 март, квотите за износ - от 1 януари. Отменя се и таксата за пренос на руски газ

Кристина Минчева 18 декември 2023 в 13:23 2406 0

Хамид Хамид

Снимка БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Хамид Хамид от ДПС

Депутатите приеха законопроекта на ПП-ДБ и ГЕРБ, с който вносът на руски петрол окончателно отпада от 1 март, а квотите за износ - още от 1 януари догодина. Това е т.нар. дерогация - изключението от европейските санкции за внос и преработка на руски петрол в страната.

Прие се и изменение в Закона за контрол по прилагане на ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, свързани с механизма за заплащане на енергийните вноски от ползвателите на газопреносната мрежа за периода от 13.10.2023г. до 20.11.2023 г. Отмяната на таксата за пренос на руски газ се обвърза с приемането ни в Шенген. Унгария изпрати официално писмо на България, че ако страната ни не премахне таксата за пренос на руски газ, Будапеща ще наложи вето за присъединяването ни към Шенген. 

Народните представители приеха двата законопроекта на първо и второ чете на фона на физическа саморазправа между депутати от ДПС и "Възраждане". 

Промените предвиждат горивата от руски петрол да не могат да се изнасят след 1 януари, а вносът на руски петрол да се прекрати окончателно от 1 март 2024 г. В мотивите се посочва, че във връзка с прилагането на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, е установено, че изключването от европейското петролно ембарго и приетите законодателни промени в началото на 2023 г. не са довели до плавно и постепенно преминаване на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД към алтернативни доставчици на суров нефт, различен от руски. Дерогацията не е понижила значително цените на горивата в страната, но същевременно е избегнато сътресение на пазара на горива в страната. България може да получава доставки на суров нефт и други суровини от неруски източници, а може да получава и рафинирани продукти, ако те са необходими.

Предвижда се Агенция "Митници" да извърши инвентаризация на складовете и да състави опис с наличните горива и суров руски нефт към 31.12.2023 г. Горивата, които не могат да бъдат реализирани на българския пазар поради екологични съображения, могат да бъдат изнесени по съответно установения ред в Регламент (ЕС).

В доклада на комисията по енергетика е посочено още, че няма икономически или дори технически причини България да запази дерогацията от петролното ембарго на ЕС, което възпрепятства процеса на стратегическо отделяне от Русия в енергийния сектор на страната. 

По отношение на втория законопроект за премахването на таксата от 20 лева за внос на руски природен газ, това задължение бе пренасочено от "Булгартрансгаз" към Агенция "Митници", след като най-голямото българско газопреносно дружество за малко не фалира. След тази промяна обаче е станало ясно, че Агенция "Митници" не успява да събере таксата и затова сега се предлага тя изцяло да отпадне. 

В мотивите е посочено, че към момента се водят преговори с Европейската комисия относно въведените "енергийни вноски". С измененията се предлага енергийните вноски, които се дължат при внос и пренос на природен газ за транзит с произход от Русия с кодове по КН 2711 11 00 и 2711 21 00 да отпаднат до въвеждане от правото на Съюза на изрична регламентация относно определяне на произхода на природния газ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика