Християните по света преследвани както никога досега

OFFNews Последна промяна на 28 юли 2015 в 15:13 11115 14

Снимка Reuters

Християните са изправени пред нарастващо гонение по целия свят, подклаждано основно от ислямски екстремисти и репресивни правителства, които доведоха дотам папата да предупреди, че това е "форма на геноцид" и че може да се говори за "религиозно-етническо прочистване", пише Guardian.

Мащабът на нападенията над християни в Близкия Изток, Субсахарска Африка, Азия и Латинска Америка разтревожиха организациите, които следят религиозните преследвания, с констатацията, че през последните години има значително влошаване.

Наскоро, при своето пътуване до Латинска Америка, папа Франциск каза, че е смаян "да видя как в Близкия Изток и на други места по света много от нашите братя и сестри са преследвани, измъчвани и убивани заради тяхната вяра в Исус".

"В тази Трета световна война, която преживяваме, се извършва форма на геноцид, който трябва да спре."

200 млн. християни в над 60 държави по света се сблъскват с рестрикции, дискриминация или направо преследване. Това е един от 10 сред 2.2 млрд. християни по света. Християнството обаче остава вярата с най-много последователи.

Сред страните, където религиозната свобода е жестоко погазвана са Сирия, Ирак, Иран, Египет, Северна Корея, Китай, Виетнам и Лаос, Индия, Пакистан, Бангладеш, Шри Ланка, Индонезия, Малайзия, Бурма, Куба, Колумбия, Мексико, Еритрея, Нигерия, Судан. Там преследването на християни включва убийства, изнасилвания, мъчения, дискриминация и социално изключване.

Едно от последствията е "форма на религиозно-етническо прочистване на християнските общности", казва Джон Потнифекс от католическата организация, която извършва мониторинг на преследването на християни "Помощ за църквата в нужда" (ACN).

През последните 15 месеца броят на бруталните атаки подчертаха прицелването на ислямските екстремисти към християните в Близкия Изток и Африка. Те включват:

• отвличането на над 270 нигерийски ученички;

• обезглавяването на 21 египетски коптски християни в Либия и други нападения на бойци на Ислямска държава в Ирак и Сирия;

• убийството на 147 души в университетския кампус в Гариса, Северна Кения.

В допълнение, Мериам Ибрахим беше осъдена на смърт в Судан, въпреки напредналата й бременност, заради предполагаемо отстъпничество, предизвиквайки протести по целия свят. Впоследствие й беше позволено да напусне страната.

Но групите за мониторинг казват, че насилието спрямо християни отива много отвъд нашумелите случаи.

Според Pew Research Center, християни са измъчвани заради вярата си в 102 държави. Последователите на нито една друга религия не е подложена на подобно преследване.

Консултативният съвет по религиозни свободи към правителството на САЩ препоръча тази година осем страни да бъдат добавени към списъка със страни, където ситуацията е особено тревожна: Централноафриканската република, Египет, Ирак, Нигерия, Пакистан, Сирия, Таджикистан и Виетнам.

Годишният доклад за религиозните свободи за 2014 г. на ACN посочва, че има влошаване в 55 страни и особено в шест от тях: Ирак, Либия, Нигерия, Пакистан, Судан и Сирия.

"Въпреки че мюсюлманите също са подложени на ужасно и систематично преследване... и еврейските общности също страдат от увеличеното насилие срещу тях, християните са най-преследваната група", пише в доклада.

Организацията Open Doors обяви, че 4344 християни са били убити заради вярата си в рамките на 12 месеца (до ноември 2014 г.) и 1062 църкви са били нападнати. Преследването се е увеличило в 24 държави през последната година, а Кения, Судан, Еритрея и Нигерия са в челната десетка. Северна Корея оглавява списъка през последните 13 години. Там десетки хиляди християни са прогонени, измъчвани, арестувани, убити.

Китай, където християните също са подложени на преследване, напрежението нараства и през последните дни имаше протести на църковни лидери, включително заради кампанията на властите да се свалят кръстовете от църквите в Източен Китай.

През 2014 г. имаше и някои неочаквани прояви на преследване. Сред тях беше убийството на католически свещеници в Мексико, което предизвика изявление от Ватикана, според което страната е най-опасната за католиците в Латинска Америка.

Мощни криминални групировки също виждат в църквите като мишена за изнудване и пране на пари. Нападенията срещу свещеници в Мексико са се увеличили с 80% от 2012 до 2014 г., според данни на местни организации.

Някои членове на неправителствени организации и църковни лидери признават, че опасността от религиозно преследване може да се разглежда като сблъсъкът на цивилизациите в днешно време, титанична битка между исляма и християнството, която носи риск от поляризация на хората с различна вяра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.07 2015 в 16:29

Какво невежество цари сред братята българи. ПРАВОСЛАВНОТО ХРИСТИЯНСТВО НИКОГА НЕ Е БИЛО НАЛАГАНО СЪС СИЛА!!! Не бъркайте еретичния католицизъм с нашата родна религия. Същността на православието е в ненасилието. В Зографската света обител на Атон има паметник на 26-е зографски мъченици убити по време на кръстоносните походи от така наречените християни-католици.

31.07 2015 в 12:33

Всички религии са такива. Някой да е учил в училище за кръстоносните походи? Когато арабите със страх в гласа са викали предупреждения - "Хрстияните идват!"?

Бабата, много си неук и тъп. Арабите със страх в гласа?!?!?

Тия араби преди това като са завзели всички земи - Северна африка, египет, сирия, всички тези земи са били християнски и с мирно население. Те идват, изколват всичко, избиват местното население, насила го правят мюсюлманско. И България после пада по подобен начин.
И за това идват "лошите" християни , оставят всичко което имат и отиват в една пустиня, където няма НИЩО, ни пари, ни злато, само с едничката цел - да освободят братята си.

Има предостатъчно документи, но разбира се тъпоидната атеистична пропаганда не обича тези факти.

31.07 2015 в 12:33

Всички религии са такива. Някой да е учил в училище за кръстоносните походи? Когато арабите със страх в гласа са викали предупреждения - "Хрстияните идват!"?

Бабата, много си неук и тъп. Арабите със страх в гласа?!?!?

Тия араби преди това като са завзели всички земи - Северна африка, египет, сирия, всички тези земи са били християнски и с мирно население. Те идват, изколват всичко, избиват местното население, насила го правят мюсюлманско. И България после пада по подобен начин.
И за това идват "лошите" християни , оставят всичко което имат и отиват в една пустиня, където няма НИЩО, ни пари, ни злато, само с едничката цел - да освободят братята си.

Има предостатъчно документи, но разбира се тъпоидната атеистична пропаганда не обича тези факти.

30.07 2015 в 14:32

Едно време "християните" са преследвали друговерците. Сега нещата се обръщат.
Да живее организираната религия!

30.07 2015 в 11:12

Както винаги тук се вихрят страсти на всякакви знаещи-недознаещи.

Няма такова нещо като юдео-християнство, дори тази фраза е измислена края на 19 век. Преди това НЯМА такова животно.

Още повече Християнството е толкова различно от юдаизма, че за него са говорили, че е направо Анти-юдаизъм. НИЩО ОБЩО. За това, тези които са гонили християнството са най-вече юдеи, а не езичниците, тъй-наречените езичници, които приемат християнството съвсем естествено.

Друг мит е, че българите са били езичници, вярвали са в тангри-мангри и видите ли Борис е бил избил езичниците за да приеме мнимото юдео-християнство. Тука е имало стотици християнски църкви, вселенски събори, българите са били християни, това, което Борис прави е повизантийчване - византия е искала да се премахне чистото апостолско християнство в България и да наложи имперското, подтисническо, буклудкаво и обслужващо имперски интереси християнство.

Но тогава се появяват богомилите, заради които е създадена и инквизицията. Но те променят света и Европа, внасят свещения хуманизъм и променят всичко.

Християнството (първичното и истинското), не православното продало се на държавата или поамериканчената боза. Християнството е най-древната вяра или първичния начин на мислене на хората, тоест, не е религия в смисъла, в който империите го превръщат, за да контролират хората.

Слава Богу, че и днес съществуват истински Богомили, но за тях няма да прочетете вестниците. Дано да имате късмета да срещнете такива хора. :-).

29.07 2015 в 20:30

Давайте още с глупостите за религиозна толерантност! По тоя начин и у нас се внедряват нетрадиционни и противоречащи на православието секти. Това включва и ислямисти, и американски евангелизъм.

29.07 2015 в 12:09

Време е за нов кръстоносен поход. Да наточим мечовете, да наденем ризниците и шлемовете и да започнем най-напред от ИД.

29.07 2015 в 07:57

Вълче, копи-пейса е лошо нещо:) Я признай, в колко сайта пусна едно и също?:))))

28.07 2015 в 17:53

Бройката избити в Южна Америка да се чете между 30 и 50 милиона, случайно съм натиснал една цифра повече. Извинявам се.

28.07 2015 в 17:25

Няма какво да се оплакват християните. Те избиха милиони хора, за да наложат вярата си. И в България заради чуждия еврейски бог предателят хан Борис изби най-видните родове, за да се откажат българите от вярата на дедите си и да приемат юдео-християнството.

В останалите страни на Европа също юдео-християнството бе наложено с огън и меч поради една единствена причина - с негова помощ хората могат да бъдат по-лесно манипулирани и командвани.

Веселбата стана пълна, когато се появи брата-близнак на юдео-християнството - исляма. За по-непросветените ще поясня, че юдео-християнството и исляма са две разновидности, две демо-версии на едно и също нещо, а именно на юдаизма.

Колко века юдео-християнството в Европа потискаше човешката мисъл, пречеше на разума, преследваше учените и откривателите? Между другото, последната останала страна в Европа, в която поповете пречат да се развива науката и преследват свободомислието е не друга, а "Матушка Русь"... Но нормално, православието винаги е било най-малоумния вид християнство.

Да приемем, че в мюсюлманските държави днес християните наистина виждат зор, което не е правилно. Но какво се оплаква папата от преследвания в Латинска Америка? Ами там испанците наложиха кръста, проливайки морета от кръв. Между 30 и 540 милиона индианци са били избити в Централна и Южна Америка и този континент стана крепост на юдео-християнството. Това че разни нарко-барони са започнали война срещу поповете е неприятно, но те не го правят по религиозни причини... със сигурност самите те са вярващи католици. ;-))

Така че християните имат да връщат огромен дълг от кръв и може би сега се разплащат за престъпленията на християнството през миналите векове...