Как се избира папа

Борислава Бибиновска 13 февруари 2013 в 10:11 11076 0

Папа Бенедикт XVI, придружаван от свещеници, върви през цъфналите цветя в двора на базиликата
Папа Бенедикт XVI, придружаван от свещеници, върви през цъфналите цветя в двора на базиликата "Св. Петър" във Ватикана. Снимка: EPA/БГНЕС

В понеделник папа Бенедикт XVI обяви, че се оттегля от папския престол. Като мотив за своето решение Бенедикт посочи влошеното си здравословно състояние.

"Осъзнах, че силите ми не са достатъчни за управлението на църквата заради напредналата ми възраст. Аз добре осъзнавам, че църквата трябва да бъде водена не само с думи и дела, но и с молитви и страдание", посочи в официалното си изявление 85-годишният Бенедикт.

За всички решението на папата бе неочаквано. Светът остана шокиран от вестта за оттегляне му. Новината посрещна неподготвени дори приближените на папата.

По всичко изглежда обаче, че подготовката за свикване на т. нар. “конклав”, съветът на кардиналите, сред които ще бъде излъчен новият папа, вече е започнала. Конклавът за избор на нов папа ще се проведе 15 или 20 дни след официалното оттегляне на Бенедикт XVI на 28 февруари.

Изборът на наследника на папа Бенедикт ще бъде поверен на около 120 кардинали от цял свят. Изискването е кардиналите да нямат навършени 80 години. Процедурата, позната ни в сегашния вид, датира от 1241 г.

За избора на папа кардиналите заседават в Сикстинската капела в Апостолическия дворец. Преди същинския вот кардиналите са строго съблюдавани да останат изолирани от външния свят. Изборът на нов глава на Римокатолическата църква става с таен вот. Следващият папа трябва да бъде избран с 2/3 от всички гласове. На всяко бюлетина е записано на латински: "Избирам за папа:...", като всеки един от кардиналите собственоръчно трябва да впише името на своя фаворит. Бюлетината се сгъва два пъти и се поставя в специална урна.

В деня на избора на нов папа на площад "Свети Петър" във Ватикана се събират хиляди хора, които трепетно очакват оповестяването на името на избрания римокатолически предводител.

Според каноните на католическата църква на ден могат да се проведат до четири вота. Обикновено се провеждат два тура -сутрин и вечер.

След всяко гласуване бюлетините се изгарят в специална чугунена камина, като към тях се добавя специално вещество, което придава бял или черен цвят на дима. На някои места се споменава, че за да се получи черен дим, в камината се поставя мокра слама и коноп. За да бъде димът бял - от Ватикана изгарят в камината суха бяла слама.

Ако след преброяване на гласовете, няма мнозинство, димът се оцветява в черно. Ако обаче се е стигнало до избора на нов папа, димът се оцветява с бяло и е съпроводен от радостен тържествен звън на камбаните.

Един от кардиналите, предварително упълномощен да представи новия папа, излиза пред вярващите на пл. "Св. Петър" и с думите "Habemus Papam" (б.р. „Имаме папа“) оповестява името на новия понтифик (в буквален превод "строител на мостове"). В рамките на половин час новоизбраният римокатолически глава трябва да се появи на балкона на базиликата "Св. Петър", за да поздрави и благослови всички.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови