Личен морал и политически морал. Деян Кюранов до Велислава Дърева

Последна промяна на 20 юли 2013 в 10:37 40730 81

Деян Кюранов Снимка:
Деян Кюранов Снимка: "Култура"

Aве, Велислава.

Откакто починаха Искра Панова и Чавдар Кюранов – като се изключи една по-скоро частна среща с Валери Петров – почти не съм разговарял сериозно с леви интелектуалци. Имам пред вид – за България. Иначе съм говорил и спорил нееднократно с леви интелектуалци–доскорошни мои колеги от фондацията на Джордж Сорос, както и с хора от Балканските страни и останалата Европа, Щатите и бившия Съветски Съюз.

От моята кандидатска дисертация за(против) Маркс, публикувана през 1989 година, човек би могъл да разбере защо съм антимарксист и същевременно искам сeриозно да разговарям с мислещи леви. А пък от твоята поява снощи в “Панорама” – защо това ми е толкова трудно, че вместо да ти се обадя по телефона ти пиша през медиите.

Тоя твой телевизионен показ ще се запомни като нещо ярко и грабващо – а ако не се запомни така, жалко! Но яркото и грабващото у теб аз го знам още от първия път, когато те видях в Дома на киното, комай 1987, да говориш със сила и съвест против “системата”, да се бориш за правдата за Левски. За същия тоя Левски, за когото говори снощи. Да. Обаче. Тогава ти се бореше за него, и с това – за мен и за нас. А снощи сякаш се бореше против “нас” – и мен. Защото снощи ти се силеше да използваш Левски, да използваш правдата на Левски, като гьостерица, която размахваше към врага. Силно беше, когато извиси ръка с фототипния вариант на Светинята и прогласи “Това е тефтерчето!“ Разсмях, се момиче. Защото същата сутрин бях чул вече същото, синтезирано в крилатата фраза “От тефтерчето на Левски стигнахме до тефтерчето на/оня там, дето писал “И.Ф”, хвани единия - удари другия/”. Но беше казано не от теб, а от един депутат от партия “Атака”. И политическият ми акъл се запита: това обща линия ли е БСП-Атака или спонтанно единоманипулиране? И - кое ли от двете е по-лошо? Не за мен – за левите интелектуалци. Защото другарят атакист също използваше Левски – за да изправи България пред Проблема Пеевски-2. Ти не знам дали също си оправдавала назначаването на новия началник на ДАНС – след “тефтерчето”престанах да те слушам. Стана ми отвратно.

После заслушах отново – но отново изненада: с неподражаемо презрение ти произнесе “експерти на прехода” и препрати аудиторията си към една “дебела книга” да се поучи по темата. Ами сега? Бяха ми разказали за тая книга – достатъчно ми беше, за да заключа, че в нея български клюки са представени за френски “анализ” - и да не я чета. Но напоследък ми потрябва нещо от моите стари неща, потърсих ги чрез името си в Google и, не щеш ли – то цъфна от доста места в същата книга. Зачетох – и спрях да чета и затворих страницата, когато научих, че Чавдар Кюранов бил “член на ЦК” /на БКП, по Живково време, уточнявам за по-младите/. Ти познаваше Чавдар, мисля, че му се радваше, и би трябвало да знаеш, че той не е бил член на ЦК не по случайност – а по необходимост. След като се върна от Икономическата комисия на ООН в Женева, където отиде, след като спечели конкурс на ООН, с икономически знания за третия свят и блестящ английски – от ЦК решиха да го използват и го пратиха в Държавния съвет на експертна длъжност – не на политически пост. (Защото ЦК разполагаше, ЦК реши да го прати и в Женева – иначе, ако не беше член на БКП, изобщо нямаше да стигне до конкурса на ООН).

Обсъдихме това за Държавния съвет вкъщи. Искра Панова от агресията ни в Чехословакия през 1968 беше във “вътрешна емиграция”; аз се преживявах като човек “на ’68-а” и не разбирах, защо моите най-близки другари не искат да се борят заедно с френските гимназисти “против Системата” (вж. Brick in the Wall). Съгласихме се да приеме, защото може пък да успее да помогне да се случат и свестни неща – ако не стане, да си се върне в Икономическия институт.

В Държавния съвет, заедно с началника си Владимир Калайджиев, прокараха едно от най-прогресивните законодателства в защита на майчинството – с невиждани по цял свят платени отпуски. Чавдар беше в Държавния съвет и когато го изключиха от Партията за съоснователство на организирания от единствения реален дисидент на България Желю Желев. Тия “подробности” ти вероятно не знаеш, затова ги пиша. Но ти рекламираш, патетично, книга, в която обвиняват баща ми, че бил “от ония”. Или и ти, като мене, не си я чела? От теб ли днес да защищавам честта на Чавдар Кюранов? Падаме на нисичко равнище, Велиславо, размесом с анонимните “експерти от интернета”, дето напоследък влязоха в “научната” дискусия аз съм ли или не съм внук на Цола Драгойчева, оти татко ми се бил викал Чавдар. Добре поне, че не сме анонимни! Ти години наред се бори за социал-демократическа промяна в БСП във фракцията, оглавявана от Чавдар. Тогава ли беше искрена – или сега, когато препоръчваш книга, в която, за да ударят мене, очернят него? Или когато опаковаш в наистина свещения Левски партийна пропаганда – белки не усетим веднага, че вони?

Хайде, за начало, отново да почнем да казваме истината. Не Истината, а истината, каквато я знаем. А като не я знаем – да питаме, ще ни се отговори. Примерно, никой не ме е питал добре ли се управляват фондациите на Сорос. А те се управляват различно и често лошо, и често защото ги ръководят западни леви интелектуалци. Хора, които бяха така треснати от 1989, че и досега, поколение по-късно, се луткат насам-натам.

Ти се преживяваш като морална – и личната ти моралност за мен е несъмнена, дай Боже всекиму да е такъв! Но политическата ти моралност? А може би – по напред - политическото ти разумение на събитията? Вече и тук не се съмнявам: не разбираш какво става, бъркаш добрите и лошите и правиш бели. Снощи – но не само. Това, че май не се усещаш , не помага. Виж там... престани!

Вале.

Деян

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.11 2013 в 19:13

Омръзна ме правят клиент на глупоста на хора наричащи се соросоиди. Авторът бил анти марксист!!!Каква ирония и интелектуална немощ. Ами, че той и бонапартистът Сталин не признава Маркс и затова успя да превърне за 20 години пепелището нарчено Русия в такава държава, която да пречупи гръбнака на фашистка Гремания. Нашите "анти марксисти" последоватли на Сорос (едноплеменник на Маркс) за 25 години, успяха да превърнат една икономически просперираща държава (наричана БАЛКАНСКИ ИКОНОМИЧЕСКИ ТИГЪР) в пепелище.
Държавата има нужда от държавници, а не от лигльовци на хранилката на власт имащите. Не ми се искаше да вярвам но МАО е бил прав когато казва, че "интелегенцията трябва да се използва, но не може да й се доверява". Какво направихме като се "доверихме" на ЖМЖ и такива като Дърева??? Докарахме на власт безродни тарикатчетата от петата колона спонсорирани от Сорос, които вилнеят като башибозук в родината и не оставят камък върху камък.
Този нещастник, авторът да вземе да прочете какво казва първия ръководител на ЦРУ, Дълес през 1947 г и не само това.

14.08 2013 в 20:25

Изисквам от Вас, г-н Кюранов морал, преди да се нахвърляте така остро и , бих казал с наранено его, срещу г-жа Дърева. Себе си ли припознавате в "експертите на прехода"? Или баща си? Във втория случай е гнусно да се отричате от паметта му. Дисидент ли сте? Или конюнктурен нагаждач? Всеки е в правото да търси и подрежда живота си! Но не се осмелявайте да проповядвате ценности, които считам, че нямате. Дете на номенклатурчик, пък дисидент? Хайде де, това го говорете като приказки на някой друг, който не знае как ставаха нещата преди 89-та. Отвратихте хората, които искаха промяна в началото на 90-те. Отвращавате ги и сега. И след това, като се питате, или давате отчети на новите Ви шефове (Вие без такива сте замрели в блатото на нескопосаният опит да направите нещо), къде сбърках, имайте предвид, че е сбъркана цялата Ви философия - БГ е малка страна, където за всеки винаги поне 200 човека знаят нещо, което той се опитва да скрие. А вие криете много неща.

10.08 2013 в 01:45

Познавах Велислава в годините,когато можеше да я срещнеш из пловдивските улици -още тогава много хора се възхищаваха на смелото и перо,но малцина знаеха,че тя имаше специална поддръжка от високата сграда на ок на бкп-явно понякога им беше необходимо да се изпуска парата през свирката на локомотива.Понякога,може би поради липса на информация за прoизхода и, и се поскарваха, дори я уволняваха ,за да я вземат в друг орган на бкп...въпреки ,че родителите и не са заемали никакви постове, все пак си е партизанско чедо-позволяваше му се,а може и да му е възлагано! лично съм подписвала петиция не местете места`,за която Велислава събираше подписи от врата на врата-беше 1989,преди ноември.А след няколко месеца я видях със златна значка`СДС`-беше вече в София,у Желеви...

24.07 2013 в 05:36

Ох, леле,

Юнакът (дисидент и антимарксист) пише за татко си ("репресиран" марксист), който:
"е бил член на ЦК не по случайност – а по необходимост. След като се върна от Икономическата комисия на ООН в Женева, където отиде, след като спечели конкурс на ООН, с икономически знания за третия свят и блестящ английски – от ЦК решиха да го използват и го пратиха в Държавния съвет на експертна длъжност – не на политически пост."

Тццц - репресиран до репредилания, дисидент до дисидента, интелектуалец до интелектуалеца! :)))

23.07 2013 в 17:40

До: Коцето

Направили сте много логично и интелигентно изложение и е жалко, че нямам представа за какъв "френски анализ" говорите.

Обаче в края сте написали нещо, което ме озадачава. От това което казвате за "лукса и ценностите", за "добър и задоволен живот" излиза, че:
Бедност = Дърева = Морал, а
Задоволеност = Кюранов = Нещо друго, различно от морал или да речем По-Нисък Морал.

Правилно ли разбирам това внушение? Ако е това, което разбирам, Вие практитчески наричате неморален всеки човек, който: има повече от две тениски, с които се явява по телевизията, не изглежда съмнително чист; в хладилника освен бира има и храна; подстригва се редовно; ако е жена се гримира; има добре поддържана кола; боядисва си редовно жилището и т.н.

23.07 2013 в 16:27

До IP специалиста!Уважаеми,непознати др.,д-р,госп.професорре!Колкото по Ви чета коментариите,
толкова по започвам да Ви уважавам...Хубав човек,ерудиран,поназнайващ толкова неща...!
И странно напомнящ на други труженици в този сайт!Но,аз като една средностатистическа наивница,
склонна да приема за чиста монета писаниците на идейните ерудити,все се лутам по пътеките и...
таман реша е те туй е истината,да-да,ама не..!Къде е Вашият "символ верую"!...не го разбрах...и ако
не е в дълбока конспирация,бихте ли внесли малко яснота по въпроса?Плийз!

23.07 2013 в 15:36

Ани, не познавам лично Дърева, но като я слушам, разбирам защо България е толкова нещастна страна... По-сбъркан човек от нея трудно може да се намери. Уж честна, уж почтена, ама толкова глупости говори и върши... Всъщност, сещам се за Нешка Робева - същата история, плямпа наляво и надясно, ама на такива като тези двечките се крепи червената олигархия и преди, и сега... За да е непрекъснато по медиите, не е достатъчно човек да е честен, трябва и да е умен, поне мъничко...

23.07 2013 в 13:17

JJ, според мен Дърева си вярва. Тя има изкривени възприятия за реалността. Не лъже и не манипулира съзнателно - тя е искрена пред себе си и е убедена в правотата си. Някой по-горе в коментарите й беше сложил диагноза "ценностно и хормонално объркана". Това ми изглежда доста точно казано.

23.07 2013 в 11:36

До: Ани

Вярно е, че г-жа Дърева е честна и последователна.

Но също така е вярно, че размахва един тъничък пръст и сочи врага (разбирай всеки с различно от нейното мнение) от позицията на висшата истина. Говори бавно, с дълги драматични паузи и изглежда се преживява като наш духовен учител, а не обикновен земен човек с индивидуално мнение. Това е неприемливо дори за хората, които вярват, че е честна. Духовните учители си ги избираме сами. Те не ни се натрапват. На г-жа Дърева й трябва малко дистанциране от собствения си образ, дистанцирана самооценка и после лечение на гордостта със смиреност.

Извинявайте, обаче от всяка нейна изява лъха увереност, че тя е единствената притежателка на истината и нейната позиция е най-справедлива. На мен това ми изгрежда като синдром на божественост, който е доста неестетичен. Ако беше манекенка, вероятно щеше да й отива и щяхме да го приемаме с усмивка, както приемаме всяка крайно обсебена от от образа си красива жена. За разлика от манекенките, г-жа Дърева дразни с това свое поведение, по обясними причини.

22.07 2013 в 23:21

АВЕ, ЦЕЗАР! ВЕЛИСЛАВА ДЪРЕВА Е ГОТОВА ДА УМРЕ ЗА КОМУНИЗМА И ТЕ ПОЗДРАВЯВА!
ПОЗНАВАМ ТАЗИ "ЧЕРВЕНА ШАМАНКА" ОТ МАЙ 1989 Г. ТОГАВА ДОЙДЕ ЗАЕДНО С ГЕОРГИ СПАСОВ ДА ГОВОРИ ЗА ПЕРЕСТРОЙКАТА И НОВИТЕ ДВИЖЕНИЯ В БКП! ВЪПРОСЪТ Е ДАЛИ НЯКОЙ Е ГОТОВ ДА УМРЕ ЗА НЕЯ? МАЙ НЕ! ТОГАВА ТЯ "ПИШМАНКАТА" ПИШЕШЕ КНИГА ЗА ЛЕВСКИ! АПОСТОЛА СЕ БЕ ПОСВЕТИЛ НА ОТЕЧЕСТВОТО ! В НЕГОВИЯ ЖИВОТ НЯМАШЕ МЯСТО ЗА ЖЕНИ! ТЕ ЩЯХА ДА ГО ПРЕПЯТСТВАТ ЗА ДЕЛОТО. "ЗЕР ХАЙДУТИН МАЙКА НЕ ХРАНИ, ХАЙДУТИН КЪЩА НЕ ГЛЕДА!"ДЪРЕВА ИЗГЛЕЖДА СИ МИСЛИ, ЧЕ КАТО СЕ Е ПОСВЕТИЛА НА ПАР- ТИЯТА-МАЙКА БКП В БЕЗБРАЧИЕ, СЕ ДОБЛИЖАВА МОРАЛНО ДО ЛЕВСКИ! КАТО НАШ ВЕЛКО ВЪЛКАНОВ ДЕТО СЕ ИЗЦЕПИ БОГОХУЛНО, ЧЕ И ЛЕВСКИ БИЛ ЕРГЕН, ТА ТОВА НЕ МУ ПРЕЧИЛО ДА БЪДЕ ПРЕЗИДЕНТ-БАЩА НА ОТЕЧЕСТВОТО. ДЕМЕК И ДВАМАТА СМЕ СЕ ПОСВЕТИЛИ НА НАРОДА! ДЪРЕВА УТРЕПА КОНЯ ДЕЯНЕ! ДА СРАВНЯВАШ ТЕФТЕРЧЕТО НА ЛЕВСКИ С ТЕФТЕРА НА НЯКАКЪВ СИ ПОЛИТИК-ГЕШЕФТАР НЕ Е КОЩУНСВО, А ГРЯХ!ТУК НЕЩАТА НЕ СА ИДЕОЛОГИЧСКИ, А ХОРМОНАЛНИ КЮРАНОВ! КОГАТО НЯМА КОЙ ДА УМРЕ ЗА ТЕБ, СИ ГОТОВ ДА УМРЕШ ЗА ВСИЧКИ! ТОВА Е НЕЩАСТИЕ! НИКОЙ НЕ СИ ИЗБИРА РОДИТЕЛИТЕ, НО СИ ИЗБИРА ПРИЯТЕЛИТЕ, ТА И ПАРТИЯТА, НА КОЯТО ДА СЛУЖИ. ЗЛОТО НЯМА ГОСПОДАРИ, А САМО СЛУГИ!