Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Амазонките на крайната десница

OFFNews 29 януари 2014 в 10:00 15600 31

"Амазонките на крайната десница"

Френското списание Courrier International - медия от групата на престижния Le Monde - публикува текст за дамите около Волен Сидеров под заглавие "Амазонките на крайната десница".

В крайнодясната партия "Атака" никога не престават да празнуват силата и мъжеството. Но нейният лидер разчита на непоколебимата подкрепа на няколко млади жени, отдадени с тялото и душата си на купона, пише авторът на статията Александър Леви.

Волен предпочита сам да прави правосъдие и никога не се колебае да се сбие. Човек би помислил, че с тези обичайни провокации и ударни операции той не се нуждае от охрана, но не е така. Свидетели редовно разказват пред българската преса, че лидерът на българската крайнодясна ксенофобска партия рядко е така смел, ако не е придружен от многобройни бодигардове и активисти, допълва изданието и нарича свитата на Волен "преторианска гвардия", която не се притеснява да нахлуе на редакции на вестници и телевизии, когато партията е в калта.

Обикновено в парламента, но само когато благоволят да присъстват на сесиите, депутатите от "Атака" отново са източник на скандали. И тук Сидеров не поема рискове. Фотографи редовно го улавят да носи пистолет или палка на път за Народното събрание, допълва авторът.

Макар може би да звучи нелепо, жените също имат място в стратегията за отбрана на партията, която иначе шумно прокламира мъжеството и решимостта на прабългарите, пише Courrier International. Списанието нарича дамите около Волен "трите грации на "Атака": Да започнем с бившата съпруга на лидера, Капка, повишена в ранг до идеолог на движението преди да бъде брутално отстранена. Истинска психодрама с Едипов привкус, тайната за която крайнодесните пазят, защото сърцето на Сидеров в това време копнееше за приятелката на сина на Капка (евродепутатът от "Атака" Димитър Стоянов) - родената рпез 1982 г. красавица Деница Гаджева, описва любовния четириъгълник изданието. "Оттогава двамата вървят в комплект - и на заседанията на "Атака", и в расистките мероприятия, и в едно любопитно полуофициално пътуване до Куба, което породи толкова много клюки в медиите", пише френското списание.

Деница от своя страна е изградила ядро от музи, всички те клонинги на бившата му съпруга, но с двадесет години по-млади, всеотдайни и готови да защитят лидера, посочва още авторът. Деница, Миглена, Калина (депутатките Миглена Александрова и Калина Балабанова - б.р.)- пресата отдавна се забавлява, като ги нарича "грациите на Волен" или "Ангелите на Чарли". Облечени в народни носии, те посрещат много чуждестранни гости. Силвио Берлускони едва не изпуснал самолета си заради тях. Но в останалата част от времето, извън протокола, задължителното им облекло изглежда са късите поли, тесните блузи и панталони, късите якета. Деница дори носи на брадичката си белег, доказващ предаността й към партията. Той е останал от сбиване по време на една от тези "операции" срещу джамията в София през май 2011 г.

Шоковите войски на "Атака" се нахвърлят срещу опонентите си и в предаванията по тяхната телевизия - като например след агресията на Сидеров срещу френския дипломат. Те често прикачат на журналисти различни имена, вкл. "малки педали", в "търсене на истинските факти". Местните медии често задават въпроси за начина на живот на тези дами, за резкия им възход, за доходите и разходите им, но тези въпроси не винаги намират отговори. За сметка на това те и техният лидер се ползват с безнаказаност - на практика Сидеров не е бил притесняват от съдилищата.

Шоуто се нуждае от мажоретки. Проблемът е, че тези дами не само танцуват на сцената. Те и говорят, завършва авторът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews