Алфа рисърч: ПП-ДБ са загубили 200 000 гласа от вота миналата година

Ваня Григорова не дърпа много от Нинова. БСП, Възраждане, ИТН, Левицата и Солидарна България си разменят избиратели

Юлиана Ончева 08 май 2024 в 09:20 9043 13

Проучване

Снимка Алфа рисърч

ГЕРБ-СДС води с почти 8% пред ПП-ДБ, ако изборите за Народно събрание са днес. 

При вот сега ГЕРБ-СДС би получила 25.4% от гласовете на избирателите, а "Продължаваме промяната - Демократична България" - 17.5 на сто. 

Това сочи проучване на "Алфа рисърч", проведено сред 1000 души между 25 април - 2 май и реализирано със собствени средства. 

ДПС е трета с 14.9%, а "Възраждане" - 14.6%. Следват БСП - 8.5% и "Има такъв народ" с 5.3%. "Солидарна България" би взела 2.6%, "Синя България" - 2.5%, "Левицата" - 1.9 "Български възход" - 1.3.

За други партии биха гласували 5.6% от избирателите. Според данните на парламентарните избори биха гласували 40% от избирателите - 2.65 млн. души. 

Кампания на малките разлики, която обаче има потенциал да доведе до по-съществени промени в цялостния политически пейзаж, коментират от Алфа рисърч.  

Интересна е ситуацията с европейските избори. Вотът за тях се очертава като по-слаб в сравнение с националния (около 35%, или към 2 300 000 души), но по-висок от този през 2019 г., когато до урните са отишли малко под 2 100 000 граждани. Разликата се дължи на факта, че при съвпадението на двата вида избори националният вот „тегли“ нагоре и европейския. Тук трябва да се отчете и обстоятелството, че на евроизборите не могат да участват сънародниците ни в Турция, Великобритания, САЩ и други страни извън ЕС, които обаче могат да гласуват за българско Народно събрание. Което означава, че по всяка вероятност ще има от 3 до 5 на сто разлика между активността на двата избора.

Вот за Народно събрание

ГЕРБ-СДС влизат в надпреварата като фаворити с гласовете на 25.4% от твърдо решилите да гласуват. Избирателите им се отличават с висока мобилизация, втората най-силна след тази на ДПС симпатизантите. Относително равномерно представени са в страната. Проблем и предизвикателство е вотът в София. Очевидно, участието както на Борисов, така и на други знакови лица на партията, цели да преодолее този дефицит, вкл. чрез противопоставяне на предишното с настоящото управление на столицата.

ПП-ДБ стартира със значително отслабени позиции след краха на ротацията и последвалите публични скандали. Към момента със 17.5% запазва второто място в предпочитанията на избирателите, но е на почти 8 пункта дистанция след ГЕРБ. Коалицията губи около 200 000 гласа от вота си през 2023 г. Същевременно, силните атаки срещу нея имат за ефект сплотяване на по-твърдите ѝ привърженици, но не и привличане на периферия. Тя почти не добавя гласове от други партии, напротив, „донор“ е на други политически сили. Основна цел пред кампанията ѝ ще е прекъсването на този процес и връщането на поне част от загубените ѝ избиратели.

ДПС (14.9%) и "Възраждане" (14.6%) са с практически изравнени позиции на старта на кампанията и с много висока степен на мобилизация на техните симпатизанти. И двете партии се отличават с по-слаб електорален интерес в неизборни периоди и с бързо привличане на вот на самите избори. При тях обаче може да се очаква различна динамика в рамките на кампанията. ДПС няма конкурент в нишата на своите потенциални симпатизанти и основната му цел е да заведе повече от тях до урните. От "Възраждане" обаче, които към момента привличат разочаровани от „сглобката“ привърженици както на ПП-ДБ, така и на ГЕРБ, могат да се отлеят гласове към Солидарна България или ИТН. Тези процеси предвещават интересен развой в този спектър.

БСП е в лек низходящ тренд, но с 8.5% от вота на избирателите запазва преднина пред откъсналите се от нея „дисиденти“ в лицето на Солидарна България (2.6%) и Левицата (1.9%). Разрояването на лявото и успехът на Ваня Григорова на местните избори не могат да изключат по-съществена динамика при тези политически субекти. Още повече, че и сега е налице значителен обмен на избиратели между "Възраждане", ИТН, БСП, Левицата и Солидарна България. Къде в крайна сметка ще акостират избирателите, навигирайки в бурното ляво-популистко море, е трудно отсега да се каже. Несъмнено е обаче, че кампанията има потенциал да повлияе на тази част от политическото пространство и да определи каква част от него ще бъде оползотворена чрез присъствие в 50-то Народно събрание и каква ще остане извън него.

В десния спектър по-различими позиции има единствено коалицията Синя България (2.5%), която също ще трябва да разчита на кампанията, за да излезе от Синя София и да постигне по-добър национален резултат.

Вот за Европейски парламент

Проекцията на вота за Европейски парламент сред твърдо решилите да гласуват възпроизвежда в общи линии вота за Народно събрание, с няколко по-интересни разлики:

По-висока мобилизация на ПП-ДБ (до 18.5%), при запазване на вота за ГЕРБ (25.1%) и като резултат, известно затваряне на ножицата между тях – до 6.6%.

Леко отстъпление на ДПС (14.4%) пред "Възраждане" (14.8%), но двете партии отново са с близки позиции.

Колебание във вота за ИТН (4.8%) и висок риск за партията да остане под по-високия праг за европейския вот (5.88%).

В голяма степен ГЕРБ и ДПС ще запазят броя на своите евродепутати. "Възраждане" ще увеличи вота на националистите, представени в предишния Европарламент от ВМРО. БСП ще е големият губещ, като най-вероятно три от неговите предишни мандати ще отидат към ПП-ДБ.

Началото на предизборната кампания 2 в 1, за Национален и Европейски парламент, очертава поне три интриги, чиито отговори ще бъдат търсени до последния момент:

Избирателна активност – падане под настоящите й нива може да доведе до по-съществени промени в резултатите; по-голям брой гласуващи не само би увеличил обществената легитимност на новите депутати, но и би намалил силата на контролирания вот.

Колко политически сили ще могат да формират правителство. Към момента е слаба вероятността да има мнозинство от две парламентарни групи. Колкото повече партии влязат в парламента, толкова по-трудно ще става това. Ще нараснат обаче и математическите (не непременно политическите) възможности за коалиционни комбинации.

Ще доведе ли дисперсията на лявото до възникване на конкурентен ляв политически субект в парламента, или както и при дясното, този вот за дълго ще остане неоползотворен.

----------------------

Настоящото изследване е проведено в периода 25 април – 2 май 2024г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2994

13

Гражданин

16.05 2024 в 19:47

До патологично умнокрасивия, ти наистина ли си мислиш, че син на ДС и партизански внук не е точно рубашка? Точно рубашките спечелиха изборите за кмет. Водени от руското внуче в рубашка.

2994

12

Гражданин

16.05 2024 в 19:43

Симо , на кривия умнокрасив и проучванията му пречат.

2994

11

Гражданин

16.05 2024 в 19:41

В тая анкета най ми хареса, че "Възраждане" е с кафяв цвят.

1000

10

Tsvyatko Kovachev

13.05 2024 в 17:02

инженерните проекти са тъй - чака ни още от същото - докато опъваме врат да изкараме от заплата до заплата , има хора , много на брой дето мислят и смятат как да ни държат в поза партер ...

11920

9

Buriata

12.05 2024 в 12:38

Даже това число ми се струва и малко. Те се провалят с всяка изминала година и избори все повече и повече. Видя се, че не стават за нищо. Нямат експертен потенциал, не разбират нито от политика, нито от управление. Какво се изненадвате, че губят главоломно подкрепа.

1896

8

Simo

08.05 2024 в 14:30

Проучването е реализирано със собствени средства и 10 милиона платени от ГЕРБ

585

7

Stoyancho

08.05 2024 в 14:27

ПП-Дб са пълен аут

728

6

user4eto

08.05 2024 в 12:48

Ако стъкмистиките, на агенциите за промяна на електоралните нагласи, претендират за достоверност, се чудя, толкова ли малоумни българи има, на които им е кеф да им бъркат по джобове и други дупки, та герболяците са вдигнали процента?!?

145

5

Far Rider

08.05 2024 в 11:46

Честито на Продължаваме ПОДМЯНАТА! Продължавайте все така! Шишета и маси има още!

2550

4

alfakentavur

08.05 2024 в 11:25

Я кажи, люгерче, защо рубашките не успяхте да спечелите кметското място в София? :(
 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков