Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

900 делегати учредяват партията на Кунева

Елица Мартинова 28 юни 2012 в 15:28 3313 7

Георги Киряков
Георги Киряков

Георги Киряков е завършил "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Политически анализатор. Експерт е в областта на политическия маркетинг. От години се занимава с избори и изборни практики.

Г-н Киряков, първият ми въпрос е свързан с предстоящото на 1 юли официално учредяване на „Движение България на гражданите“ като партия. Разкажете ни нещо повече за самото събитие.

Събитието ще се състои в зала 3 на НДК. Поканили сме сме около 800-900 делегати, като половината от тях са от страната, а останалите – от София. Като всяко учредително събрание, ще се приеме устав на партията, ще се избере председател на партията, ще се изберат ръководни органи и ще се приеме учредителна декларация. Това ще бъде политическият документ на партията, с който вероятно ще се върви към избори.

Какво следва после? Каква ще е първата Ви стъпка в качеството вече на официална партия?

Функциите на една партия в демокрацията са ясни. Разбира се, ще започне активна подготовка за следващите редовни или предсрочни избори. Това зависи от много фактори. Ще съберем екипи по секторни политики, които ще изработят нашата управленска програма. Ние и в момента събираме такива екипи. Вече има няколко готови, ще съберем и останалите. Ще започнем да се развиваме организационно, т. е. ще започнат да се правят структури на партията по страната. Това са си съвсем нормални процедури, които всяка една партия след учредяването си прави.

Днес стана ясно, че г-н Найден Зеленогорски ще се включи във вашата партия. Има ли други известни, познати лица, които ще се присъединят към „Движение България на гражданите“?

Г-н Зеленогорски е поредното лице, което заявява ясно и категорично, че старата десница, десницата на прехода, е изчерпала своите възможности да въздейства върху политиката на България и да търси доверието на гражданите. Той ясно е казал в това, което чета по медиите, че иска да се включи към един наистина нов десен проект, следпреходен, който да намери верния път, верния тон към Европа, към западните ценности и към демокрацията. Както знаете, преди време към Движение „България на гражданите“ се присъединиха ключови лица от ДСБ. Това са бившият кандидат за кмет Прошко Прошков, бившият заместник-кмет на София Христо Ангеличин, бившият член на ръководството на ДСБ Петър Николов и Даниел Митов – също член на Националното ръководство на ДСБ. Измежду хората от други партии, разбира се, е и Даниел Вълчев и ред други имена.

Казахте, че сформирате експертни екипи в момента. Има ли познати имена сред тези експертни екипи?

Има, доколкото те са били специалисти в своите области в отделни министерства, но като публични фигури – не толкова. Ние направихме наскоро един икономически форум, на който участие взеха наистина много важни имена от българския икономически живот, включително от браншови организации, от работодателски организации, от аналитични центрове. Имаме връзка с тези хора и ще ги включим в изготвянето на нашата програма дори като външно експертно мнение. Ние сме изключително отворени към гражданските и неправителствените организации във всички сектори.

Както знаете, в момента икономиката е приоритет както за Европа, така и за България. Ние ще наблегнем на икономическата програма, защото в България все още не се осъзнава дълбочината на финансовата криза в страната и света.

Кога ще сте готови с предизборната си платформа. Можете ли да се ангажирате с някакви срокове?

Това е въпрос на време. Може би до края на годината, защото след това, надявам се, влизаме в предизборен период. Ще имаме яснота относно основните ни приоритети и управленски цели. Но това е въпрос на разговори, дебати, дискусии в партията и извън нея, въпрос на оформяне на основните приоритети и цели.

Имате ли собствени вътрешни прогнози относно реализацията на „Движение България на гражданите“ на следващите парламентарни избори?

Имайте предвид, че все пак „България на гражданите“ не е социологическа агенция и не прави прогнози за нагласите на обществото. Ние извличаме данни за позициите си от социологическите проучвания, които излизат периодично. Не мога да направя прогноза, поради простата причина, че наистина не се знае накъде ще тръгнат от есента нататък процесите с икономичските и финансови проблеми в Европа.

Знаете, че предстои поредната среща на върха на Европейския съюз, на която за пореден път ще се обсъждат проблемите, свързани с дълговата криза в периферията на Еврозоната. Всичко зависи от това. Знаете, че в икономическа криза населението обеднява, радикализира се чисто политически и могат да се случат всякакви процеси на разместване на политическите пластове. Видяхте какво се случи в Гърция – два поредни предсрочни избора, смяна на правителства. Сега смяна на финансовия министър, който дори не положи клетва. Виждате в Италия какво се случва, в Испания какво се случва. Всичко зависи от ситуацията, която се развива в Европа. Затова Ви казвам, че в момента не мога да Ви дам категоричен отговор на въпроса къде ще се позиционираме на следващите избори като електорална подкрепа. Може и се надявам да сме с голяма подкрепа, да получим отлични резултати. Ще работим в тази посока.

Г-н Киряков, кога ще стане ясно кой ще замени Меглена Кунева на председателския пост на гражданското сдружение „България на гражданите“?

Предвидили сме такава процедура за след 1 юли, след учредяването на партията. Ще ви информираме допълнително, ще свикаме пресконференция, ще направим специално събитие за предаването на този пост. Има няколко имена, които са заявили още преди месеци, че не искат да участват в партията и искат да останат в сдружението. Вероятно измежду тях ще бъде избран следващият председател на „България на гражданите“.

Има предположения, че това ще е Иглика Трифонова. Как ще коментирате?

Разбира се, че е възможно да е тя. Водени са разговори с нея и с други хора, които искат да останат в сдружението.Това е въпрос на процедура и на тяхно решение. Ние не можем да кажем на Иглика Трифонова да стане председател, ако не е съгласна.Това е нейно решение, което тя ще вземе в близките дни, надявам се. Или респективно другите, с които е разговаряно по тази тема.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!