Защо заплатата в КЗК е такава тайна

Владимир Йончев Последна промяна на 10 септември 2015 в 08:28 9368 8

Петко Николов

Депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров внесоха жалба до Административния съд срещу мълчаливия отказ на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да оповести възнагражденията, които членовете ѝ получават.

Защо възнагражденията на тази комисия са такава тайна, че за нищо на света председателят им не позволява да излязат наяве?

В заплатите на комисията няма нищо тайнствено. Могат да се прочетат в закона. Там е описано, че председателят на КЗК (Петко Николов) взима 90% от заплатата на председателя на парламента, която пък е равна на 2 депутатски заплати, които от своя страна се равняват на 3 средни заплати в бюджетния сектор.

Членовете на комисията пък взимат 90% от заплатата на Петко Николов.

Какво тогава крие Петко Николов?

Крие бонусите.

В случая не толкова важни са неговите бонуси, колкото на придворните му. Ако те се публикуват, ще стане ясно, че една част от служителите на КЗК са взели завидно допълнително материално стимулиране. Друга част не са взели и лев.

И хайде да хванем един бас - че точно допълнително материално стимулираните са работили по делата с най-голям корупционен интерес.

Оправданието, че членовете на комисията не са искали да им се разкриват доходите е смехотворно. Решението дали да ги разкрие или не е единствено в прерогативите на Петко Николов.

Но битката не е за няколкото десетки хиляди лева. Драмата е, че ще се разберат верните хора, които са готови да гласуват какво ли не. И веднага може да се направи обратният списък - по кои дела са работили те. Така ще лъснат казуси, решени скандално срещу много повече пари. Истинските пари, за които фактура няма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.09 2015 в 14:20

Полковник, мен да ти кажа не ме вълнува те колко ще им преведат, милиони да са все е по добре от това да са на финансиране на някоя от всичките корумпирани партии или политици...

12.09 2015 в 16:45

КЗК = Комисия за Защита на Корупцията!

10.09 2015 в 17:09

Преди четвърт век се премени Илия, и сега погледнато все e в тия.

10.09 2015 в 15:56

Всички бюджетни разпоредители са длъжни да си качват на страниците отчетите. Значи който иска да си сметне сметките, негова си работа. Заплатите на изборните длъжности са определени като % и не може да има мърдане. Още по времето на Дянков се забрани тези длъжности да вземат допълнително материално стимулиране. А сега няма и такова като възможност. Допълнителни пари могат да се вземат ако си икономисал от работна заплата - т.е натоварваш хората до прага и от икономиите/представете си колко малко са/ се раздава нещо си. Това са твърдите правила които се проверяват от Сметна палата. моля не се вързвайте на глупости.

10.09 2015 в 12:21

А защо не попитат какви са не толкова заплатите, а БОНУСИТЕ? А тези на председателите и членовете в КРС, КЗЛД и ДКСИ?

10.09 2015 в 11:46

Снимка на двама полицейски доносници. Каква българска идилия.

10.09 2015 в 11:27

Колко много гниди от бившите политици са се загнездили на такива благодатни синекурни длъжности, поради което не мърдаме с години от блатото на соца.

10.09 2015 в 10:55

Стига сте надничали в чуждите панички. Я кажете колко пари ще преведе на офнюз, фондация "Америка за България" за 2015 г.