Членовете на КЗК отказаха да оповестят заплатите си, отиват на съд

Ивайло Анев 09 септември 2015 в 13:45 6897 2

Депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров внесоха жалба до Административния съд срещу мълчаливия отказ на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да оповести възнагражденията, които членовете ѝ получават.

В своята жалба депутатите посочват, че би следвало КЗК да оповести тези данни, както е посочено в Закона за достъп до обществена информация.

На 17 юли Димитров и Славов са направили искане за предоставяне на обществена информация от КЗК по следните въпроси:

1. Каква е методиката за определяне на възнагражденията на служителите, директорите на дирекции и членовете на Комисията и тя отчита ли реално извършената работа, респективно – постигнатите (непостигнатите) резултати;

2. Какъв е размерът на изплатеното възнаграждение през първото и второто полугодие на 2014 г. и до 30.06.2015 г. на членовете на комисията, в това число основна заплата и допълнителни възнаграждения.

В законния срок от 2 седмици Комисията за защита на конкуренцията не отговаря на искането на депутатите.

„Считаме, че мълчаливият отказ на КЗК да ни предостави обществената информация по горепосочените въпроси е незаконосъобразен и следва да бъде отменен“, посочват в своята жалба реформаторите.

Това е втора жалба, която Славов и Димитров внасят срещу отказ на държавен орган да оповести възнагражденията си, след като и новият гуверньор на БНБ Димитър Радев отказа да разкрие какви възнаграждения е получавал неговият предшественик Иван Искров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!