Заради пришълците от България

Бистра Узунова, Дойче Веле 25 август 2015 в 13:25 7034 6

Дуисбургският квартал Марксло е печално известен в цяла Германия - заради проблемите, с които се сблъскват местните власти покрай притока на роми от България и Румъния. Днес на посещение там е канцлерката Меркел.

Откакто там се заселват все повече българи и румънци, предимно роми, името на дуисбургския квартал Марксло стана нарицателно за бедност и нерешени социални проблеми. В очите на мнозина този проблемен квартал се е превърнал в свърталище на престъпни банди. Местни граждани говорят за „no go area” - места, където ги е страх да стъпят, защото се опасяват, че ще станат жертва на насилие или грабеж. Освен с улична престъпност, проституция, насилие срещу полицаи и социална запуснатост, квартал Марксло е известен и със своите 16% безработица, както и с високия брой чужденци.

От 2012 година насам делът на българите и румънците в Дуисбург се е утроил, достигайки 12 000 души. Близо половината от тези преселници са деца и младежи. През 2014 година в града пристигнаха толкова много българи и румънци, че местните власти обсъждаха издигането на палаткови лагери за пришълците.

Проблеми, внос от чужбина

Повечето от чужденците в проблемния квартал на Дуисбург са извор на проблеми, внос от чужбина. Например една млада майка от България, чието бебе е с болно сърце. Но жената няма нито редовни документи, нито здравна осигуровка и затова не може да заведе детето си на преглед. Помощ за такива хора предлага отец Оливер Почин, който финансира с дарения пункт за безплатна медицинска помощ. Отецът твърди, че градските власти са прекалено мудни и недостатъчно загрижени за съдбата на чужденците.

„При нас идват хора с различни инфекции, а доста от тях имат въшки и краста”, разказва пенсионираната лекарка Ане Раухут, която работи на доброволни начала в медицинския пункт. Раухут си спомня как веднъж помогнала на млада бременна жена от България, която лежала полумъртва на улицата. Спасила и кърмаче, страдащо от силна астма.

Около 43% от жителите на Дуисбург-Марксло преживяват само от социални помощи. Проблеми има и с хигиенните навици и манталитета на пристигащите чужденци. Както заяви пред WDR един от районните кметове на Дуисбург: „Трудно е да обясниш на хора, които в родината си са живели на сметището, че в Германия не е прието да се изхвърлят отпадъци през прозореца”.

Ще помогне ли Меркел?

Днес (25 август) на посещение в проблемния квартал е германската канцлерка Ангела Меркел, която иска да си състави лично мнение за ситуацията там. В свое видео обръщение канцлерката заяви, че страховете на местните хора трябва да се взимат насериозно. И че ако хората не се чувстват сигурни по улиците на града, в който са избрали да живеят, това значително влошава качеството на техния живот. Тъкмо под мотото „Добър живот в Германия” от април насам Меркел води диалог с граждани от различни части на страната.

Местните политици нямат прекалено големи очаквания от посещението на канцлерката. Кметът на Дуисбург Зьорен Линк се надява само на едно: че след завръщането си в Берлин, и най-вече когато ѝ предстои да взима важни решения, Меркел ще си спомни за онова, което е чула от жителите на проблемния квартал Марксло.

Бистра Узунова, Дойче Веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!