Заради пришълците от България

Бистра Узунова, Дойче Веле Последна промяна на 25 август 2015 в 13:25 6286 6

Дуисбургският квартал Марксло е печално известен в цяла Германия - заради проблемите, с които се сблъскват местните власти покрай притока на роми от България и Румъния. Днес на посещение там е канцлерката Меркел.

Откакто там се заселват все повече българи и румънци, предимно роми, името на дуисбургския квартал Марксло стана нарицателно за бедност и нерешени социални проблеми. В очите на мнозина този проблемен квартал се е превърнал в свърталище на престъпни банди. Местни граждани говорят за „no go area” - места, където ги е страх да стъпят, защото се опасяват, че ще станат жертва на насилие или грабеж. Освен с улична престъпност, проституция, насилие срещу полицаи и социална запуснатост, квартал Марксло е известен и със своите 16% безработица, както и с високия брой чужденци.

От 2012 година насам делът на българите и румънците в Дуисбург се е утроил, достигайки 12 000 души. Близо половината от тези преселници са деца и младежи. През 2014 година в града пристигнаха толкова много българи и румънци, че местните власти обсъждаха издигането на палаткови лагери за пришълците.

Проблеми, внос от чужбина

Повечето от чужденците в проблемния квартал на Дуисбург са извор на проблеми, внос от чужбина. Например една млада майка от България, чието бебе е с болно сърце. Но жената няма нито редовни документи, нито здравна осигуровка и затова не може да заведе детето си на преглед. Помощ за такива хора предлага отец Оливер Почин, който финансира с дарения пункт за безплатна медицинска помощ. Отецът твърди, че градските власти са прекалено мудни и недостатъчно загрижени за съдбата на чужденците.

„При нас идват хора с различни инфекции, а доста от тях имат въшки и краста”, разказва пенсионираната лекарка Ане Раухут, която работи на доброволни начала в медицинския пункт. Раухут си спомня как веднъж помогнала на млада бременна жена от България, която лежала полумъртва на улицата. Спасила и кърмаче, страдащо от силна астма.

Около 43% от жителите на Дуисбург-Марксло преживяват само от социални помощи. Проблеми има и с хигиенните навици и манталитета на пристигащите чужденци. Както заяви пред WDR един от районните кметове на Дуисбург: „Трудно е да обясниш на хора, които в родината си са живели на сметището, че в Германия не е прието да се изхвърлят отпадъци през прозореца”.

Ще помогне ли Меркел?

Днес (25 август) на посещение в проблемния квартал е германската канцлерка Ангела Меркел, която иска да си състави лично мнение за ситуацията там. В свое видео обръщение канцлерката заяви, че страховете на местните хора трябва да се взимат насериозно. И че ако хората не се чувстват сигурни по улиците на града, в който са избрали да живеят, това значително влошава качеството на техния живот. Тъкмо под мотото „Добър живот в Германия” от април насам Меркел води диалог с граждани от различни части на страната.

Местните политици нямат прекалено големи очаквания от посещението на канцлерката. Кметът на Дуисбург Зьорен Линк се надява само на едно: че след завръщането си в Берлин, и най-вече когато ѝ предстои да взима важни решения, Меркел ще си спомни за онова, което е чула от жителите на проблемния квартал Марксло.

Бистра Узунова, Дойче Веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.08 2015 в 00:26

Eми баба Меркел (бившата комсомолка от ГДР) вече посети квартала и даде интервю, в което каза, че не иска повече "българи" и "румънци" в Германия. Послужи си с евфемизма "...не всички българи и румънци са добре дошли...".

Един вид в превод, разбирай: "Абе, НЕ ВИ ИСКАМЕ тука!". Въпреки, че ЦИГАНИТЕ НЕ СА "българи" и "румънци", а са си просто едни най-обикновени ЦИГАНИ, (за съжаление с български и румънски паспорти). Между истинските БЪЛГАРИ и РУМЪНЦИ и циганите разликата е от земята до небето. Това са напълно РАЗЛИЧНИ ЕТНОСИ.

Обаче ето ги ОТРОВНИТЕ ПЛОДОВЕ на няколко десетилетия фетишизиране на ЛИБЕРАСТИЯТА, ТОЛЕРАСТИЯТА, МУЛТИКУЛТУРАСТИЯТА и обикновената ПЕДЕРАСТИЯ. Въпреки волята на европейските народи, политиците им натрапват криво разбрана "ТЪРПИМОСТ" към един проблем, който става вече НЕТЪРПИМ. Същото сега се прави и с тълпите мангусти от Близкия Изток и Африка, които като мътни вълни заливат Стария континент. ЕВРОПЕЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ Е В ОПАСНОСТ! Омерзен съм.

26.08 2015 в 12:48

Сега Германия ще има възможност да ни покаже, как се интегрират мангали. След като видим как става ще пробваме и ние.

25.08 2015 в 15:04

ОФФ , далеч съм от мисълта , че само ромите правят боклук и ако прочетеш ще видиш , че не съм определил кой точно го прави . Държавата ни се "циганизира" , но това не по вина на циганите . Вината е на държавниците които нямат волята да налагат законите със еднаква строгост към всички , дали защото едните са "техни" хора или са им просто най-сигурните гласоподаватели не е ясно . А това , че ти не си виждал мръсно циганско гето е просто щастливо стечение на обстоятелствата . Имаше един блок в Ямбол , може да "сърчнеш" в гуглето ....Възможността за интеграция на този етнос отдавна е изтървана , и проблема не е в тях или в другите редови граждани . Воля в нас има , понеже ако не забелязваш това нещо го търпят много хора и то в продължение на много години . Това , че сега българите са се превърнали в битови расисти е също така стечение на обстоятелствата , но пак повтарям , това нещо го позволиха управляващите и огромното количество организации които защитават правата на ромите , но всъщност те само поддържат статуквото , защото реално самите те печелят на гърба на нас и на хората които иначе така пламенно защитават .
Някой ден, ако е писано , ще дойде политик на място и ще ги събере всичките тези организации , начело с движението за права и свободия , и ще им потърси сметка , какво са направили през всичките тези години с всичките тези пари и средства отпуснати им ! Но дотогава , ние само можем да търпим .

25.08 2015 в 14:32

№01 имах късмета или нещастието да живея в зона Б5 в софия. Това е едон полуцигански квартал в общи линии. Между циганските коптори има колосални бетонни блокове.

Та какво ми направи впечатление. От блоковете населени със културни българи редовно летяха фасове, пластмасови чашки, найлонови торбички с боклуци и доста по-гнусни неща с коиот не искам да Ви отекчавам. Циганите живееха в дървено-картонени бараки в калта между асфалтовите улици. сутрин като разхождах кучето ми правеше впечатление, че доста от циганите излизаха с метличките и чистеха боклука долетял от 18-ия етаж на близката панелка до пред кочинката в която живеят ромите с 5, 6 или 9 членното им семейство.

Та така в общи линии в България не съм виждал ром да хвърля боклук от балкона, но българи дори са ме уцелвали понякога. Вярно ромите живеят в бунищата и вярно нямат социални привички. Ама някак си мисля, че не им помагаме много на ромите да разберат какъв трябва да е модерния кутурен гражданин докато ги замерваме с мръсотии от балкончетата на панелките.....

25.08 2015 в 14:09

това не може да е истина - в почти 500-хиляден Дуисбург да не могат да се справят с интеграцията на 12 000 румънски и български роми. Толкова либерални, организирани и богати се събират с жестоко дискриминираните и пренебрегвани и да не могат да се справят ? Ама те си хвърляли боклуците през прозореца, не плащали ток, вода и каквото се сетиш, имало грабежи и обири, половината са на социални, в училище не ходят - това са расистки определения на злите немци, за което очаквам скоро да си понесат отговорността благодарение на БХК, Илия Илиев и останалите им принципни и отрудени защитници. Стягайте се братя немци - те идват и ще продължат да идват, а вие междувременно продължавайте да ни набивате каските какви расисти, ксенофоби и ограничени индивиди сме, НО вижте и другата страна или по-скоро ПОЧУВСТВАЙТЕ Я, ПОМИРИШЕТЕ Я и така...

25.08 2015 в 14:01

Явно за госпожата Меркел , България е бунище , или е толкова малоумна да си мисли ,че тука всъщност е прието да се хвърля боклук през прозореца , това , че сериозен процент от сънародниците ни го правят просто подчертава техните културни особености ...
Всички със затаен дъх очакваме да видим интеграцията на тези малцинствени единици .....