Война без край. Три мрачни сценария за Украйна

Георги Савчев 10 октомври 2023 в 18:06 5608 2

Харков

Снимка Getty Images

Харков - 8 октомври 2023

След като зърненият спор между Полша и Украйна окончателно излезе извън контрол, полският премиер заплаши да спре доставките на оръжие за Украйна. В Словакия партия, чийто лидер също отхвърля по-нататъшната помощ за Украйна, спечели изборите. В САЩ спирането на работата на правителството беше предотвратено само чрез приемането на временен бюджет, който не отчита отпускането на допълнителни средства за Украйна. Поради това засега ще бъдат отпуснати само парите, за които беше взето предварително решение.

Колко опасна е ситуацията за Украйна? Какво ще се случи, ако глобалният алианс в подкрепа на Украйна скоро се разпадне? Политическите наблюдатели на швейцарската обществена телевизия Себастиан Рамшпек и Кристина Брун предлагат три сценария.

Първи сценарий: крах на Украйна

Без американската военна помощ основното ядро на западната коалиция, подкрепяща Украйна, изчезва. Киев е превзет, Зеленски е заменен от проруски марионетен президент.

Последиците: репутацията на САЩ е съсипана завинаги, страни като Япония, Южна Корея и Тайван губят цялото си доверие във Вашингтон като държава, способна да ги защити от потенциална заплаха от Китай. Но това е доста малко вероятен сценарий.

Втори сценарий: Украйна губи територии

Този сценарий е по-вероятен. Степента на скептицизъм към Украйна продължава да нараства на Запад, а натискът върху Зеленски, за да бъде принуден да постигне споразумение с Путин, също се увеличава. Украйна се отказва от Крим и Донбас. Обещанието на Доналд Тръмп да сключи мир със Зеленски и Путин "в рамките на 24 часа" се вписва в този сценарий. Подобно споразумение обаче би довело до падането на Зеленски. Повечето украинци отхвърлят всякакви отстъпки, не вярват в мира с Путин, като смятат, че руският президент няма да се спре и при първа възможност в бъдеще ще анексира още украински територии.

Трети сценарий: Задънена улица

Третият сценарий изглежда най-вероятният: Украйна продължава да воюва, Западът продължава да я подкрепя, макар и в по-малка степен, войната се проточва - години наред нито прекратяване на огъня, нито мирен договор.

Вместо "план за победа" ще има "задънена улица". Украйна остава независима държава, на ядрената сила Русия е спестен срамът от поражението. И по този начин - поне такава е надеждата на Запада - е предотвратена опасността от ядрена война.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

2

edin slep

11.10 2023 в 13:16

Ай стига бе, ядрените сили САЩ и СССР се изтеглиха унизени от Виетнам и Афганистан без да свърши света. И Русия ще се изтегли от Украйна.

След няколко месеца, чичко Путин ще обяви, че целите са постигнати и ще се изтегли по живо и здраво от "новите територии".

Лошото е, че след десетина години нищо не им пречи отново да тръгнат на война.

22548

1

dolivo

11.10 2023 в 08:30

тез очевидни неща кой ги е писал тц тц

няма вариант Русия се изтегля

няма вариант Путин пада от прозорец

няма вариант ядрена война

няма вариант Китай отчепва парчета от Русия

няма вариант гражданска война в Русия
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки