Водещият не е от нашите

Светослав Иванов Последна промяна на 02 юли 2018 в 10:59 11795 0

В този коментар няма да нарека никого „долен мръсник”. Защото няма да е правилно.

Но спонтанният изблик на премиера по адрес на някакъв съмнителен гръцки сайт написал, че Борисов си купил остров в Гърция, е доста показателен за чувствителността на всеки човек към клеветите и фалшивите новини.

Крайно време е тези, на които даваме власт, да разберат следното: Когато медиите започнат да линеят, идва времето на калташките битки. Ако една медийна група за саморазправя с определени личности или социално-икономически поръчители. Това е затворен кръг, мръсна битка, която лепне по всички.

Но темата е много по-дълбока. Благодаря ви, че всяка неделя гледате „120 минути”, ние наистина се стараем да работим почтено и професионално. Но ще ви споделя нещо. Много често, когато в студиото седне някой, който в момента е неудобен за силните на деня, моментално нашата „Фейсбук” страница се наводнява с еднотипни коментари от тролове, които целят да наложат определено внушение, основно у хората, които не гледат интервюто. Това няма голямо значение, това е част от „технологичния прогрес” на блатото.

Но в следващите дни координирано и масирано в цяла група вестници и сайтове следва саморазправа с гнусни клевети и обидни квалификации към журналиста, дори неговото семейство, приятели или роднини, защото е дръзнал да има неудобен гост, да зададе остър въпрос или да направи остър анализ. Той трябва да бъде назидан публично, да поеме клевети, помия, за да знае, че следващия път трябва да следва „правилната линия”.

Това се случва отдавна и на много колеги. Някои се отказват, други започват да се съобразяват. Така работят новите репресии – разделяй на „наши” и „ваши” и владей. Каним политик от една партия и продуцентът ми чува: „Водещият не е от нашите”. Какви ваши, бе! Един журналист не трябва да е ничий. Един журналист трябва да е приятел със съвестта си, а не с вас. Дори не е нужно някой да е срещу теб, те просто може да си вършат работата. Това ги прави още по-неудобни, защото те са непредсказуеми. Но няма да чуете никого от колегите да казва: „Мръсници”. Поне не и в ефир.

Защото коментираш ли фалшиви новини, директно ги правиш истински. Споделям ви това, защото отдавна трябваше да го направим. Всички заедно. Защото трябва да го знаете.

Калташките битки пръскат по цялото общество. То губи своите медии. То губи своите рефлекси. А няма ли хора, които да питат, се появявaт тези, които да калят. Във всички посоки, в зависимост от поръчителя. Сенки на безчестието и приятели на упадъка. Калящите са по-удобни от питащите. Докато не се обърнат срещу теб, а това винаги се случва. Сигурен съм, че го усещате. Сигурен съм, че и вие се чувствате неудобно и омърсени, когато се докоснете до поредната саморазправа с някого. Или до поредната манипулация.

И какво правите – просто преставате да вярвате. Зачерквате всички. И сте прави. Това е защитен механизъм, така съхранявате себе си и собственото си усещане за реалността. Никой не обича да го правят на балък или да го подценяват. Затова ще ви кажа за пореден път – останете верни на себе си. Защото много хора искат да ни вкарат в калта. Там е най-сигурно. Колкото до нас, когато ни окалят, се къпем. До следващото оцапване. И до следващото измиване. И прочее, калташки ми ти работи.

Б. ред. - Коментар на водещия на предаването 120 минути по бТВ Светослав Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови