Върнете децата у дома: призив за действие

Наама Леви, зам.-ръководител на мисията на Израел в България 20 ноември 2023 в 12:05 2927 0

Наама Леви, зам.-ръководител на мисията на Израел в България

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Наама Леви, зам.-ръководител на мисията на Израел в България

Днес отбелязваме Световния ден на детето, който се празнува на всеки 20 ноември, за да се повиши благосъстоянието на младите хора по целия свят.

Обикновено това е дата, на която дипломатите участват в двустранни срещи, официални събития и международни конференции, но тази година Денят на детето придоби по-лично измерение в светлината на трагичните събития от 7 октомври.

Призори на 7 октомври терористите от Хамас нахлуха в Южен Израел, а преди залез слънце бяха избили безмилостно 1200 израелци и чуждестранни граждани. Освен това около 240 бяха отвлечени и отведени в Ивицата Газа, където шест седмици по-късно те все още са заложници. Отвлечените включват цели семейства, възрастни хора и 34 деца, 10 от които на възраст под 5 години, включително и 9-месечно бебе.

Замислете се. 34 деца. Някои от тях са просто бебета или наскоро проходили.

Като майка и като човек, дълбоко загрижен за децата, не мога да спра да мисля за родителите в Израел, чиито синове и дъщери не са с тях днес. Майки и бащи, които нямат представа къде се намират отвлечените им деца в Ивицата Газа. Лели и чичовци, братя и сестри, баби и дядовци, всички живеещи в неведение, надежда и в опит да не позволят на отчаянието да ги завладее или да отслаби усилията им за повишаването на осведомеността, единственото оръжие, останало в борбата им за освобождаване на близките им.

Родителите, преживели клането в този ужасен ден, излязоха, за да споделят мъката си и да говорят за въпросите, които ги държат будни през нощта: Кой храни децата ми? Студено ли им е? Били ли са ранени по време на отвличането и ако да, получават ли медицински грижи? Кой ги успокоява, защото сигурно са в шок? Затворени в тъмен и влажен тунел, чудят ли се защо не съм там, за да ги утеша?

Тези невинни деца, някои едва на 9 месеца, бяха изтръгнати от леглата и „безопасните си стаи“, влачени през границата и скрити в скривалища в Ивицата Газа. Някои от тях са били свидетели на бруталните убийства на своите родители, братя и сестри, преди да бъдат отвлечени.

Време е всеки един от нас да надигне глас и да поиска децата да бъдат върнати у дома днес.

Няма причина за колебание. Призивът за освобождаване на отвлечени млади хора не е политически акт. Няма съмнение, че според международното право отвличането на невинни цивилни е военно престъпление, а отвличането на деца е престъпление срещу самото човечество.

На Световния ден на детето гласът ви е по-важен от всякога. Осъдете Хамас за зверствата, които извърши на 7 октомври, за тези, които продължава да извършва и за тези, които е обещала да извърши в бъдеще – и не забравяйте децата, отвлечени в Ивицата Газа. Присъединете се към призива за незабавното им освобождаване. Помогнете ни да ги върнем у дома сега.

Други текстове от г-жа Наама Леви може да прочетете ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика