В изтезанието над Дебора има белези, каквито оставят трафикантите на хора

Александра Маркарян 04 август 2023 в 12:18 33713 10

Полицаи водят Георги Николаев към съдебната зала за гледане на мярката му за неотклонение.

Снимка БГНЕС/Иван Янев

Полицаи водят Георги Николаев към съдебната зала за гледане на мярката му за неотклонение.

Твърде вероятно е случаят на обезобразената с макетен нож 18-годишна Дебора Михайлова от Стара Загора да не е нито проява на ревност, нито резултат от спонтанно избухнала ярост след битова ситуация. И прецизно направените (с ръкавици, за да няма следи) множество нарязвания по тялото ѝ, и обръсването на главата ѝ насочват мисълта към трафиканти на хора, които изтезават планирано жертвите си, а не по случайност. А методите им отправят послание към други завлечени от тях момичета: „Ако гъкнеш (за да потърсиш помощ) или откажеш, ще ти се случи същото“.

Такова внушение остави разговорът в студиото на bTV тази сутрин с ген. Димо Гяуров – бивш директор на Националната разузнавателна служба; Моника Николова – директор на фондация „Кампания А21“, чиято дейност е насочена към борба с трафика на хора и оказване на помощ за избавените от такъв; и адвокат Валентина Каменарска - жертва на вече осъден и в затвора клиент насилник.

Нито един от тримата не може и не твърди с категоричност, че това е така, тъй като случаят все още е забулен в тъма от старозагорските правораздавателни органи.

Ген. Димо Гяуров, Моника Николова и адв. Валентина Каменарска (на малкия екран) в разговора по bTV.

Садистичното нападение беше прикривано месец, то липсва от полицейската сводка за деня, в който е извършено (26 юни). Заподозреният за извършител, който е рецидивист, първоначално е освободен от ареста под предлога, че е причинил на момичето лека телесна повреда. Под мащабен обществен натиск и протести Георги Николаев Георгиев е върнат там. Гледането на мярката му е при закрити за журналистите врати - нещо необичайно за гледане на мярка. След като случаят става публично известен, са поискани и подадени оставки. Депутатската ваканция е прекъсната и народните представители са върнати на работа, за да приемат спешно промени в Закона за защита от домашно насилие, които да обхванат не само случаи на насилие в брак, а и в интимна връзка. Последното явно е продиктувано от убеждението, че става дума за домашно насилие между бивши интимни партньори.

Дали е така?

На въпроса "виждате ли в някой от тези случаи белези, каквито трафикантите използват" Моника Николова отговаря:

"Мога да кажа, че забелязвам белези, защото жертвите, с които ние сме работили, са били изтезавани, измъчвани, оставяни с физически белези. Това е дълбока емоционална травма – да се заличи човекът.

Също така за мен това е послание към други момичета, за да бъдат вързани в страх и ако дръзнат да излязат и говорят, в съзнанието им да остане, че това ще последва, и те ще са жертва на такова насилие.

Романтичната връзка все още е много разпространен метод на набиране и въвличане в трафик. Емоционалната връзка, ухажването – всичко това в началото изглежда много приятно, много хубаво, жената се чувства добре, специална. В един момент обаче започва кошмарът, когато трафикантът я заключва, започва да я изнасилва, започва да я пречупва. Много често жертвите са обгаряни с цигари, били са наръгвани, обръснати коси също е имало".

Използването на макетно ножче е прийом и при предишни случаи, по-различни от пристъп на ревност или битова ситуация - отбелязва ген. Гяуров:

"Вчера имах възможността да разговарям с колеги юристи и се оказва, че макетното ножче е много широко използвано назад през годините. То е използван прийом, като средство, което прави фини разрези и не може да бъде определено като оръжие, застрашаващо живот. В същото време е един добър способ за изтезание. В старозагорския случай наистина може би става дума за нещо по-различно, а не за някакъв пристъп на ревност и някаква битова ситуация. Нищо чудно нещата да са доста по-дълбоки".

На реплика от водещия за подозрителните действия на органите на реда - а именно, че "случаят отсъства от полицейската сводка един месец преди ние да научим, преди да гръмне медийно", ген. Гяуров добавя:

"Не е само това. Не е само това. Въобще поведението на разследващите е малко странно, защото поне от вашите колеги, от медиите аз разбрах, че мярката за неотклонение е искана по частно дело с работно обвинение по чл. 130. Законът не допуска да се взема мярка за неотклонение по тези текстове, така че онзи, който го е внесъл, или не е бил достатъчно подготвен, или го е направил умишлено, за да не постигне положителен резултат. От тази гледна точка си мисля, че поведението на второинстанционния съд (той освобождава Георги Николаев под предлога, че извършеното е лека телесна повреда - бел. ред.) не е чак толкова укоримо, защото съдът е Темида със затворени очи – каквото му сложиш на везната, това ще отсъди. Когато обвинението не слага нищо на везната или слага нещо негодно, няма как да има резултат.

Категорично според мен грешката е в прокуратурата и в разследващите полицаи.

...

Нищо чудно грешката да е целенасочена".

Адв. Каменарска е категорична: и дума не може да става за лека телесна повреда.

"Доколкото разбрах, в самата експертиза е упоменато, че момичето е загубило съзнание и има сътресение на мозъка. Това в практиката еднозначно е приемано за средна телесна повреда.

Средната телесна повреда се характеризира с трайно нарушение на движенията на крайниците и снагата, което при толкова много разрези (21, довели до 400 шева - бел. ред.) е абсолютно невъзможно да липсва. Извършено е с особена жестокост.

...

Категорично тук става въпрос за средна телесна повреда, независимо от всички останали пропуски, и е можело да бъде взета мярка за неотклонение", казва тя.

Към момента на извършване на деянието заподозреният е охранител в старозагорски нощен клуб. Не е ясно как е станал охранител при положение, че няма чисто съдебно минало, а това е задължително за наемането на охрана. Не е ясно как три години - както се твърди - е работил без договор като охранител и в други нощни заведения в града.

Георги вече е освободен от работа, но в социалните медии се споделят снимки, на които той се прегръща с попфолк певици. Те не са коментирали познанството си с Георги Николаев. Но Моника Николова прави връзка между насаждания десетилетия от чалга културата образ на жената и провокираните от тези внушения, станали вече убеждения у цяло поколение, действия:

"Корените на тази агресия са много по-дълбоки. Това е плод на култура, която наблюдаваме през последните 20 години чрез музика. Тя отправя посланието, че жените са заличени като човек и по-скоро стават обект на разни намерения".

Тя напомня, че трафикът на хора засяга изключително много България, която е една от топ държавите "износителки" на сексробини в Европа, и че застрашените съвсем не са само необразовани момичета "от определена група хора".

"Глобалните статистики за жертвите роби показват, че в момента по света има над 50 милиона жертви на трафик. 1% от тях някога ще бъдат спасени. България е на челните места по износ на хора - пето, шесто в Европа - посочва тя.

Има много какво още да се направи. За съжаление, в България трафикът на хора се възприема като мит: „На мен не може да ми се случи“ или „Това е само за определена група хора, които са по-необразовани, може би те са си го поискали, заслужили".

Всъщност статистиката и нашият опит като организация въобще не показват това. Всеки човек – жена, дете, мъж – е уязвим да попадне в някакъв вид експлоатация, ако не е запознат каква голяма опасност е и колко е сериозен проблемът в България."

Случаи като с Дебора в Стара Загора има още от 2015 г., твърди бившата Мис Стара Загора Божидара Овчарова във видео в „Тик Ток“. Гаврата с момичета започва с шантаж – с публикуване на голи снимки, голям колекционер на каквито е Георги Николаев – заявява тя. След побой се преминавало към публичното им линчуване. По думите ѝ подобни действия са „манталитет“ за Стара Загора, но години наред се е мълчало. Дали те ще се "разплетат" сега, след жестокостта срещу 18-годишното момиче, предстои обществото да види.

"Сюжетната линия от 2015 година не се е променила: голи снимки, остригване, побой и след това даже и публично линчуване - казва Божидара. - Знаете ли още колко момичета има? Защо трябваше да се стига до тук, за да започне да се говори за това нещо? Защо? ... Знаете ли колко още остригани имаше? Знаете ли колко пребити имаше? Знаете ли колко градски легенди има, за които вие никога няма да разберете, защото не са толкова фрапантни, но сами по себе си са отвратителни?

Това е гибелта на цяло едно поколение."

А дали законопроектът, приеман "на юруш" от законотворците ще свърши работа и дали е адекватен на това и други подобни деяния? Ген. Димо Гяуров е скептичен. Адв. Каменарска - също.

"Това, което видях в законопроекта, не смятам, че ще постигне кой знае какво - отбелязва ген. Гяуров. - Дори не смятам, че ще постигне и тесните цели, които си поставя, поради не много удачната легална дефиниция, която депутатите са дали в законопроекта. Струва ми се, че това като че ли измества фокуса на Закона за защита от домашно насилие.

Трябва да говорим за насилие от всякакъв вид, за изтезание от всякакъв вид, а не за разширяване на обхвата на закона чрез неясни формулировки. Защо? Законът за домашното насилие цели постановяването на определени мерки, когато между двама души има легален съюз, когато законът е създал определени връзки помежду им. Идеята е да се даде възможност те да бъдат временно прекъснати, да бъдат ограничени отношенията.

Когато говорим за интимна връзка, там няма никаква легална връзка. Там отиваме в друга посока, където се опитваме да удовлетворим други обществени очаквания, които обаче не са в тесния контекст на цялата тема.

Един добър текст в Наказателния кодекс, който преследва всякакъв вид изтезание, мъчение, би могъл да свърши работа."

Адв. Каменарска коментира:

"Насилие при трафик на жени не се обхваща от Закона за защита от домашно насилие. В този случай трябва да има активни мерки към пострадалия. Това е първото – да се спаси човекът. Второто са наказанията и превенцията. Първото е абсолютно неефективно. Ако се продължава по този начин, нищо няма да се промени. В момента законодателните промени са насочени единствено и само към увеличение на наказанията за телесните повреди, което в очите на насилника няма абсолютно никакво значение".

"Не мисля, че са необходими законодателни мерки - казва за финал ген. Гяуров. - Необходимо е възпитание, защото за голямо съжаление в очите на част от подрастващите младежи, момичета най-вече, тези татуирани батки са обожествени. Жертвите много често спомагат за това да станат жертви."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7925

10

Trabajo

05.08 2023 в 11:11

добре е, че този простичък анализ на случката излезе по "големите" медии.
крайно време беше.

това е проява на тежка организирана престъпност, с участие на няколко нива и вида "държавни" служители: полиция (изваждане от сводката и прикриване), съдебна медицина (понижаване на вида престъпление), прокуратура (преднамерено дефектно обвинение, за да падне; т.е. прикриване на престъпник и отказ от правосъдие и защита за жертвата) и съда - отказ от правосъдие (приемане без анализ на видимо дефектните медицинска експертиза и обвинение).

мафия, в ужасяващи размери.

11300

9

yoghurt

04.08 2023 в 15:30

Разгеле адекватна гледна точка по темата.

У нас извършителите на престъпления никак не са случайни хора. Щом са си позволили да го направят, знаят че прокуратурата е на тяхна страна и че ще им измете следите.

Имаме много неопитни люде, които приемат всичко казано в публичното пространство от НПО-та за чиста монета. То може да е така в някои западноевропейски страни, но у нас става дума точно за трафик на хора преди всичко. За преплитане на престъпността със изпълнителната власт.

Кога ще разберем, че моралът е единственото нещо, което ни прави дългосрочно живи и че единствено за защитата му си струва да жертваме силите си. Всеки от нас има какво да направи в личният си живот, оттам нещата се променят радикално.

Замиташ полицейската сводка, на обезобразено дете му викаш че са му направили лека телесна повреда, започнат да лъжат за интимни връзки замесените, за да не се разкрие цялата система...

Докога ще търпим?

22548

8

dolivo

04.08 2023 в 15:21

от статията "Жертвите много често спомагат за това да станат жертви." е много отворено за интерпретация изречение.

Надявам се бе казва, че жертвата е виновна.

А по-скоро казва, че обществото трябва да се образова, за да има по-малко жертви.

Много лесно е да отправиш обвинение , "ми да не се е забърквала с такъв и такъв", без да знаеш какво са обстоятелствата.

Моля внимавайте, защото не може всички да да ходещи параноици - това не е общество.

Но пък кой знае, може да трябва да минем през период на остра параноя и подозрителност, за да се трансформираме?

Тез дружинки наказателни дето по-долу се предлагат, трябва също да се внимава, защото са саморазправа с друго лице.

Трябва да се орегулират какво може гражданска група да прави - граждански арест и прочее, и как да предава на полиция.

2550

7

alfakentavur

04.08 2023 в 15:10

Батко, има методи за разкриване на агенти, но в полиция, армия, министерства, разузнаване, агенции, посолства и т.н.
Колко от тези методи са приложими за доброволчески отряди? И какво ще се случва с разкрит агент? Ще го изключат от доброволческия отряд. Голямо наказание. И като се окаже накрая, че агентите са били повече от неагентите, какво става?

11730

6

Батко

04.08 2023 в 14:30

alfakentavur, има различни методи за разкриване на агенти. Има и различен достъп до информация. Все пак да има такива отряди е особено важно, защото са силовата страна на общественото мнение. Сега има неправителствени организации, които говорят за сексуалната експлоатация. Създават шум, има разбиране за сериозността на проблема. Но тия хора са слаби, те често са плашени от сводници и свързана престъпност. Затова трябва обществото силово да застане на страната на честта. Няма друг начин да се изкорени това явление, освен да се създаде нетърпимост, наложена със сила.

-295

5

Vitorio

04.08 2023 в 14:19

Еврика... извикал Архимед на жена си, но не да му донесе вода за ваната, ами само да и се похвали! Семейството е комплиментарна свещена работа и е адски лошо да се преплитат проблеми които са от две съвсем различни естества...
Радвам се че се намериха все пак хора да разберат каква е хавата в тези мерзки взаимоотношения около трафикът на хора и проституцията!
"Охранител" на проституки се нарича сутеньор и тази проявена жестокост може да бъде само на тема парични взаимоотношения и договорки!!! Ако се разплете случая, ще се стигне до огромна ОПГ за трафик и склоняване към проституция, на бедни момичета и така да се прекрати този порочен цикъл, който произвежда проститутки!
Това не оневинява насилника, напротив показва колко по дълбока е заешката дупка и че някой трябва да си свърши работа, и да се изясни ситуацията чак до политика от Стара Загора който покровителства тези сводници, после съдиите, прокурорите и полицаите които са явно пряко заинтересовани това да се потули!

2550

4

alfakentavur

04.08 2023 в 13:54

Ей това е:

"Създаване на доброволчески отряди, които да смажат веригата от сводници"

Моля обясни по-подробно как би станало това смазване? И как ще се опазят в тях да няма агенти на сводниците, които да им снадят информация?

11730

3

Батко

04.08 2023 в 13:41

1. Да се намали броят на клубовете/ дискотеките и вътре да има ред, като собственикът да е директно отговорен за всяко престъпление в клуба. Как ще го организира е негова/ нейна работа, затова поема риск на един печеливш бизнес.
2. Случаите на сексуално насилие да се поемат от специализирани полицейски служби.
3. Производствата да имат служебна закрила без жертвата да е поискала това.
4. Създаване на доброволчески отряди, които да смажат веригата от сводници. Тези отряди да имат взаимодействие със специализираните и нарочно създадени служби за борба със сексуалната експлоатация.

Между другото, мъже, особено от провинцията, вие сигурни ли сте, че жена ви не е била в някакъв момент зависима от тия мрежи? Все пак това е така в България от 25 години.

11730

2

Батко

04.08 2023 в 13:32

...предоставя доказателства. Тази система работи повече от 20 години. Това води до демотивация и чисто пренебрегване на служебни задължения.

Идентифицирането на такива момичета става още на 14-15 годишна възраст. Част от тях още по това време са включвани в практики на сексуална експлоатация - проституция, порнографски филми, дори опасни за живота практики. Част от тези момичета са държани в страх - закани за убийство на роднини (бащи), често пъти показване на филми с изнасилени или осакатени бащи (!) на момичета, които са се опитали да избягат/ да се изплъзнат от гадната мафия. Държат се в подчинение и с наркотици. Понякога единствен изход е пълно дистанциране от роднините, понякога отблъскването е начин да бъдат предпазени...

Понякога малолетни и непълнолетни момичета попадат във ВУИ. Там някои намират закрила, понеже БОП се намира в близост, а сводниците са били бити вече.

Как да се излезе от това положение?

11730

1

Батко

04.08 2023 в 13:24

Сексуалната експлоатация съществува не само с цел трафик в други страни. България е начална, транзитна и крайна точка за сексуална експлоатация. Това означава, че българските момичета са включени активно в проституция и порнография. Съществуват и доста извратени варианти на местно ниво. Във всеки областен град, но по-специално във В. Търново, Русе, Ст. Загора, Сливен, Хасково, има местни момичета, които се ползват от местни дерибеи. Този тип престъпност във Варна, Пловдив, Бургас и най-вече София, има други правила, понеже характерът на клиентелата е различен и вътрешен трафик захранва нуждите. Т.е. активното включване на полиция, прокуратура и вероятно съд, не е в същите мащаби, както в първата група областни градове.

Схемата работи на различни нива. Първо, съдебните лекари. Те са съществена част от фалшификацията, заради неточни медицински данни. На тяхна база прокурор дава смекчено обвинение, което в крайна сметка води до оневиняване в съда. Полицията често е блокирана да търси и
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика