Тренд: Над милион българи вярват, че COVID-19 не съществува

Всеки пети у нас смята, че чрез ваксината за коронавирус в хората ще се поставят чипове, за да ги контролират

OFFNews Последна промяна на 11 юни 2020 в 09:46 13722 2

Всеки пети българин смята, че чрез ваксината за коронавирус в хората ще се поставят чипове, за да бъдат контролирани чрез тях. Над една пета от хората у нас са убедени, че зад пандемията стои Бил Гейтс. 

Това показват данните от проучване на агенция “Тренд” по поръчка на “24 часа", проведено между 1 и 7 юни чрез интервюта "лице в лице" сред 1008 души на възраст 18+.

Изследването тества нагласите на българите след приключването на извънредното положение и отпускането на  противоепидемичните мерки. 

Отчитаме доминираща положителна обща оценка - над три четвърти (76%) от анкетираните са на мнение, че България се справи с овладяването на епидемията от коронавирус. Едва 10% смятат, че страната ни не се е справила, коментират социолозите. 

Две трети от анкетираните декларират, че са се върнали напълно към нормалния си начин на живот след отпускането на мерките. До голяма степен в съзнанието на българите извънредното положение и мерките около него са по-скоро отминал период. 

В проучването този месец “Тренд” заложи и специален блок въпроси за добили популярност в последните месеци конспиративни теории. Една от тях се оформи около темата за навлизането на 5G технологията, за която над 1/3 от анкетираните смятат, че е опасна. Традиционно хората с висше образование са по-информирани от тези с по-нисък образователен статус. Въпреки това именно сред висшистите делът на смятащите 5G за опасна, е най-висок – 44%, спрямо 16%, на обратното мнение. Над 2,3 млн. българи са съгласни с твърдението, че коронавирусът е изкуствено създадена болест. Малко над една четвърт (26%) не вярват на такава теза. 

Всеки десети пък е убеден, че коронавирусът се разпространява чрез 5G технологията. По-високи са нивата на скептицизъм към тази конспиративна теория – 41% не са склонни да ѝ вярват. Съществен дял (40%) са вярващите, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята. Живеещите в малките градове и селата в по-голяма степен са съгласни с това твърдение, докато в столицата - в най-малка степен. 

Над милион са скептично мислещите, според които вирусът не съществува и е световна измама. Над половината (56%) не са съгласни, че това е така. 

Конспиративните теории винаги са намирали широка социална база, когато са обвързани и с фармацевтичната индустрия. Отново регистрираме висок дял (43%) на вярващите, че коронавирусът е изкуствено създадена болест, за да може фармацевтични компании да печелят. Малко над една четвърт (26%) изразяват категорично несъгласие с подобна теза, показват данните на "Тренд". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17155

2

aviatora

11.06 2020 в 11:25

ооооо, със сигурност са под 1%

4164

1

Egocentric Eccentric

11.06 2020 в 10:11

По мои лични данни 99.9% от населението на България смята, че социологическите ни агенции не стават и за чеп за зеле.