Сводка на войната: Bacardi също е спонсор на руската агресия, твърди Украйна

Александър Леви и Катрин Гишар 10 август 2023 в 19:56 4236 0

Bacardi

Снимка Getty Images

Украйна включи Bacardi в списъка си с международни спонсори на войната

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

В Германия е извършен още един арест по подозрение в шпионаж в полза на Русия. Заподозреният е арестуван в сряда на работното си място: Bundesamt für Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr, или Федералната служба, отговаряща за оборудването на германските въоръжени сили - със седалище в Кобленц. Мъжът е заподозрян, че е предложил услугите си на руското разузнаване. Твърди се, че от май насам той няколко пъти е посещавал руското посолство в Берлин и руското генерално консулство в Бон, като е предавал информация, свързана с професионалната му дейност. През декември беше арестуван служител на BND, германската служба за външно разузнаване. Срещу него и съучастника му, арестуван през януари, се води разследване за "държавна измяна".

Bacardi - спонсор на войната на Кремъл? Добрият бизнес в Русия на световноизвестната компания за спиртни напитки не се харесва на украинските власти, които току-що включиха Bacardi в списъка си с международни спонсори на войната. Рекламният лозунг "Живей страстно, пий отговорно" на водещата семейна компания за спиртни напитки в света придоби нов тон. Родена в Куба от производството на ром през 1862 г. и базирана на Бермудските острови от 1965 г., след като се противопоставя на режима на Фидел Кастро, компанията вече притежава повече от 200 марки, включително водките Grey Goose и Eristoff, Martini и, разбира се, ром Bacardi. От началото на войната в Украйна компанията изглежда се възползва от изтеглянето на други чуждестранни групи от руския пазар. Твърди се, че през 2022 г. Bacardi е платила над дванадесет милиона долара данъци на руската държава.

Полша ще изпрати до 10 000 войници на границата с Беларус. Това съобщи министърът на отбраната Мариуш Блашчак в радиоинтервю. "Преместваме армията по-близо до границата с Беларус, за да разубедим агресора да ни нападне", каза той. Полша е подложена на натиск, тъй като нейната съседка е приела на своя територия стотици наемници от групата "Вагнер" след техния бунт в Русия. Минск също така провежда военни маневри в близост до полската граница тази седмица.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!