Сръбска рецепта за Украйна

Милена Цмилянич 26 февруари 2014 в 20:55 7488 26

Слободан Милошевич

Държавното радио Голос Росии излъчи твърде любопитен коментар за събитията в Украйна. Негов автор е Милена Цмилянич. 

Препечатваме го без съкращения, тъй като е твърде симптоматичен за редакционната линия в държавните руски медии.

Нещастието на президентите на Украйна и Сърбия Виктор Янукович и Слободан Милошевич бе там, че те казаха „не” на Запада. И скоро след това станаха престъпници.

Единият свърши живота си в Хага, а какво се пада на втория – не е ясно. На 12 февруари един депутат на Европарламента от Словения изказа следната закана в интервю за босненската телевизия БХТ1:

- Ако наблюдавате развитието на събитията в Украйна, ще видите в течение на седмица-две, какво правим с безотговорния политически елит. Това ще е сигнал и за вашия.

За отбелязване е добрата осведоменост на този политик, който, евентуално, няма голямо влияние в политическите кръгове на Брюксел, но, имайки предвид активното му участие в разпадането на Югославия, знае как се прави това.

За подписването на споразумение между Виктор Янукович и опозицията, случайно или не, обяви не президентът или друг украински политик, а министърът на външните работи на Полша Радослав Сикорски. В същата вечер президентът избяга от Киев, а в неговата Партия на регионите настъпи колапс. Партията се отрече от своя лидер. Същата участ сполетя и Милошевич в неговата Социалистическа партия, с тази разлика, че той сам предаде властта без явна външна намеса.

Виктор Янукович казваше, че на преговорите са му давали гаранции за безопасност. Може и да са му давали, но на следващия ден това отрече Сикорски. Сега Виктор Янукович го плашат с Международния съд в Хага. Навремето новият президент Кощуница беше обещавал на Милошевич да не го екстрадира в Хага, но какво излезе на дело? След 9 месеца почти тайно го откараха в Хага, откъдето той се върна вече в саркофаг.

А какво ще стане с Украйна? Току що излезналата от затвора Юлия Тимошенко каза на събралите се на Майдана, че Украйна ще влезе в Европейския съюз – и всички проблеми ще се уредят. Украинците, преди да мечтаят за това бъдеще, би следвало малко да погледнат на Сърбия и нейния европейски път. Сръбските политици (тогава още имаше Югославия) след революцията от 2000 г. обещаха, че буквално през 2004 Сърбия ще се присъедини към Европейския съюз. Сега е вече 2014, а Сърбия е все още в началото на пътя. През това време с помощта на „приятели” от САЩ и Европейския съюз Югославия се разпадна на две части,а Сърбия изгуби 15% територия.

Така че, добре дошли на общия европейски „Титаник”, братя украинци!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!