Quantcast

Сръбска рецепта за Украйна

Милена Цмилянич Последна промяна на 26 февруари 2014 в 20:55 6430 26

Слободан Милошевич

Държавното радио Голос Росии излъчи твърде любопитен коментар за събитията в Украйна. Негов автор е Милена Цмилянич. 

Препечатваме го без съкращения, тъй като е твърде симптоматичен за редакционната линия в държавните руски медии.

Нещастието на президентите на Украйна и Сърбия Виктор Янукович и Слободан Милошевич бе там, че те казаха „не” на Запада. И скоро след това станаха престъпници.

Единият свърши живота си в Хага, а какво се пада на втория – не е ясно. На 12 февруари един депутат на Европарламента от Словения изказа следната закана в интервю за босненската телевизия БХТ1:

- Ако наблюдавате развитието на събитията в Украйна, ще видите в течение на седмица-две, какво правим с безотговорния политически елит. Това ще е сигнал и за вашия.

За отбелязване е добрата осведоменост на този политик, който, евентуално, няма голямо влияние в политическите кръгове на Брюксел, но, имайки предвид активното му участие в разпадането на Югославия, знае как се прави това.

За подписването на споразумение между Виктор Янукович и опозицията, случайно или не, обяви не президентът или друг украински политик, а министърът на външните работи на Полша Радослав Сикорски. В същата вечер президентът избяга от Киев, а в неговата Партия на регионите настъпи колапс. Партията се отрече от своя лидер. Същата участ сполетя и Милошевич в неговата Социалистическа партия, с тази разлика, че той сам предаде властта без явна външна намеса.

Виктор Янукович казваше, че на преговорите са му давали гаранции за безопасност. Може и да са му давали, но на следващия ден това отрече Сикорски. Сега Виктор Янукович го плашат с Международния съд в Хага. Навремето новият президент Кощуница беше обещавал на Милошевич да не го екстрадира в Хага, но какво излезе на дело? След 9 месеца почти тайно го откараха в Хага, откъдето той се върна вече в саркофаг.

А какво ще стане с Украйна? Току що излезналата от затвора Юлия Тимошенко каза на събралите се на Майдана, че Украйна ще влезе в Европейския съюз – и всички проблеми ще се уредят. Украинците, преди да мечтаят за това бъдеще, би следвало малко да погледнат на Сърбия и нейния европейски път. Сръбските политици (тогава още имаше Югославия) след революцията от 2000 г. обещаха, че буквално през 2004 Сърбия ще се присъедини към Европейския съюз. Сега е вече 2014, а Сърбия е все още в началото на пътя. През това време с помощта на „приятели” от САЩ и Европейския съюз Югославия се разпадна на две части,а Сърбия изгуби 15% територия.

Така че, добре дошли на общия европейски „Титаник”, братя украинци!

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.03 2014 в 20:32

в Украина управляват евреи,в Москва командват евреи,в Вашингтон едни евреи около президента,в Европа заседава еврейския национален конгрес,значи там никаде не мислят за обикновените хора само си разделят плячката,абе мамка му стара кога ще се намери един смел държавник който да си гледа държавата и народа и ще изгони всички евреи спекуланти и кредитери далече от страната си,ами няма такива герои всичките сме меки дупета

27.02 2014 в 18:09

Когато русия се срине, България ще се оправи.

27.02 2014 в 16:23

Пичове, вижте начина, по който е написан коментарът. Факти, сравнения... От нашите ханализатори чета само демагогии. Поне това няма как да не ви прави впечатление.

27.02 2014 в 10:03

Какъвто и да е Янукович, той не е имал друг избор. На Украйна са нужни ОГРОМНИ суми, които Западът нито може, нито иска да даде. Това, че Западът и малоумните използват анти комунистическа риторика за да се докопат до суровините на Украйна и Русия не е от вчера. Паралелът с Югославия не е случаен. Милошевич си беше луд, обаче старата Югославия беше добре функционираща държава с жизнена икономика въпреки многото заеми, т.е. прекалено самостоятелна ... и точно затова я разбомбиха. След войната големите концерни си завзеха плануваните територии и толкова. Хората там се оставят да погладуват 15-ина години, за да са готови на всичко, а недоволните да идат в чужбина. Новите членове на ЕС ги чака това, което ние вече изживяваме - да служим на централна Европа като филтър срещу натрапници и склад за суровини и хора... Докато мъниците като нас бъдат обезкървени напълно.

27.02 2014 в 09:07


Преди 90 г. Адолф Шикългрубер написа: Враговете на народите са 1. Спекулативният борсов капитал. 2. Международният банков капитал. 3. Еврейските комунистически партии - защото отварят широко вратите на първите двама.
Човекът е прозрял бъдещето.
Комунистите преди 90 години объркаха народите, сега руснаци, украинци, татари и др. ще се хванат гуша за гуша, ще се пролее кръв, ще си изгорят къщичките, ще се намразят страшно и всички заедно ще протегнат ръчички към първите двама от списъка за кредити. Заедно с кредитите ще получат и робските си вериги.

27.02 2014 в 09:06

При сегашната политическа ситуация и обществени нагласи в Сърбия, ускореното влизане на тази държава с изразен уклон към Русия, може да се окаже така мечтания троянски кон на Путин в Евросъюза. С такива публикации сърбите няма да видят ЕС още дълго време! А Украйна е прекалено голяма и сладка хапка за да я пусне Путин цялата в ЕС. Вероятно тази държава ще се разцепи поне на две.

27.02 2014 в 08:00

Право куме, та в очи. Сиромаси украинци, какво грубо събуждане ги чака.

27.02 2014 в 06:35

@ Ани

Какви членки? Ани,добре сте си поживяли в соц.България,май.И сега сте си добре,може би.
Нищо не може да наруши благополучието Ви.

27.02 2014 в 05:00

Всеки диктатор е приятел, докато не сгази интереса на Великата сила, която го поддържа. Някой може ли да ми каже какво прави оня нашия с три обвинения на закуска с Обама? Аз не вярвам и Милошевич, и Янукович да са казали не. Просто опитаха да играят своята игра. Но не са познали! Уговорката след Втората световна за границите и влиянието беше нарушена и започнаха да изнасят "революции" и в Европа. Да ни е честито! Не мога да разбера ЕС и САЩ защо не си оправят кризата и защо се бъркат навсякъде. Вниманието ли пренасочват? Вярват, че новите пазари ще ги спасят от удавяне? Вече изнесоха няколко революции, объркаха света повече, но САЩ през 2 месеца е на ръба на фалита, а ЕС се гърчи от дългове и протести. Явно този номер вече не работи. Възмутително е като не може ЕС да помогне на членките си и казва, че ще има нулева година, да праща някъде-си някакви милиарди..?! Спрете се бе! Разрастването на империите е до време. Като се прекали и те се разпадат.

27.02 2014 в 00:15

http://dnes.dir.bg/news_comments.php?id=16212368&tag_id=45576&page=1&comment=171321